Isalos.net & HELMEPA Maritime Sustainability Camp: Η καρδιά της ναυτιλίας χτυπά στην Άνδρο

0

Μετά τον Πειραιά και τις Οινούσσες, το φετινό Maritime Sustainability Camp που διοργανώνεται -πριν την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς- από την Isalos.net και τη HELMEPA, φιλοξενήθηκε στην Άνδρο. Για πρώτη φορά, τα επιτελεία των Ναυτικών Χρονικών και της Isalos.net, ταξίδεψαν από κοινού στο νησί των Κυκλάδων για να αναδείξουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του συγκεκριμένου ναυτότοπου. Η HELMEPA, με συστηματικές δράσεις στην Άνδρο, συνεχίζει τις πρωτοβουλίες επιμόρφωσης της νέας γενιάς σε θέματα όπως η αειφορία και η προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Το νησί της Άνδρου αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ναυτομάνες πατρίδες του Αιγαίου με ανεξίτηλη συμβολή στη ναυτική παράδοση της Ελλάδας, εδώ και δεκαετίες. Η υποστήριξη πρωτοβουλιών που αφορούν την ανάδειξη της ναυτικής κληρονομιάς νησιωτικών περιοχών αποτελεί προτεραιότητα για τα Ναυτικά Χρονικά και πολύ περισσότερο για την επιμορφωτική πρωτοβουλία Isalos.net. Σε αυτό το πλαίσιο, η διοργάνωση επιμορφωτικών πρωτοβουλιών σε νήσους-κοιτίδες ναυτικής ιστορίας έχει ιδιαίτερη σημασία για τον διάλογο μεταξύ της νέας γενιάς και όσων συνεχίζουν με επιτυχία το ελληνικό ναυτιλιακό παράδειγμα.

38 νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα, προσκεκλημένοι των διοργανωτών, βρέθηκαν στο επίκεντρο των βιωματικών δράσεων, ξεναγήσεων, διαλέξεων και συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης που έλαβαν χώρα στο Isalos.net & HELMEPA Maritime Sustainability Camp. Οι ομιλητές των 7 διαλέξεων και συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης επικεντρώθηκαν -μεταξύ άλλων- στην πράσινη μετεξέλιξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας, στην υιοθέτηση πρακτικών ESG στη ναυτιλία, αλλά και στις νέες δεξιότητες και τα soft skills που απαιτούνται πλέον για την εύρυθμη λειτουργία της ναυτιλίας.

Isalos.net & HELMEPA Maritime Sustainability Camp: Η καρδιά της ναυτιλίας χτυπά στην Άνδρο

Στο πλαίσιο του Camp, οι νέοι και νέες συμμετέχοντες/ουσσες είχαν -καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου- την ευκαιρία, να γνωρίσουν το ανδριώτικο ναυτικό παράδειγμα και να παρακολουθήσουν τις διαλέξεις των διακεκριμένων ομιλητών και ομιλητριών. Ταυτόχρονα, τους δόθηκε η ευκαιρία να γνωριστούν με καταξιωμένα στελέχη της ναυτιλιακής βιομηχανίας, να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις μαζί τους αλλά και να τους συμβουλευτούν για τα θέματα που τους ενδιαφέρουν.

Το Camp ξεκίνησε την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2024, με μία παρουσίαση εν πλω, κατά την οποία οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν τη διάλεξη του κ. Κώστα Τριανταφύλλου, Επικεφαλής Στρατηγικής & Ανάπτυξης της HELMEPA, με θέμα «Βιώσιμη Ανάπτυξη και Κλιματική Κρίση».

Το Σάββατο και την Κυριακή, 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2024, οι νέοι και νέες παρακολούθησαν -στον φιλόξενο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Άνδρου και στο αμφιθέατρο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου- τις ακόλουθες συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και παρουσιάσεις:

Νέες πρακτικές στη διοίκηση και διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού εν πλω

Στη συγκεκριμένη ανοικτή συζήτηση, οι προσκεκλημένοι αναφέρθηκαν στις προκλήσεις του ναυτικού επαγγέλματος σήμερα, αλλά και στις δεξιότητες που χρειάζονται να αποκτήσουν όσοι θα ακολουθήσουν τα θαλασσινά επαγγέλματα. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στα συστήματα ναυτικής εκπαίδευσης, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, αλλά και στην εμπειρία των εισηγητών από επιτυχημένες διεθνείς πρακτικές που θα έπρεπε να υιοθετηθούν και στην Ελλάδα.

  • Γιώργος Δούναβης, Διευθυντής, ΑΕΝ Σύρου
  • Δημήτρης Κοκκίνης (Πλοίαρχος Ε.Ν.), εκτελεστικός διευθυντής Πρωτεύς Κοινωνική Καινοτομία & Ανάπτυξη ΑΜΚΕ και Claims, Insurance & Crew Engagement, United Overseas Management (Hellas) Ltd.
  • Καπτ. Νεόφυτος Κουρτέσης, Operations Manager, Seahawk Maritime S.A.
  • Συντονισμός: καπτ. Γεώργιος Γεωργούλης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
54035703380_bdf86c7c80_o

(Α-Δ): καπτ. Γεώργιος Γεωργούλης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Δημήτρης Κοκκίνης (Πλοίαρχος Ε.Ν.), εκτελεστικός διευθυντής Πρωτεύς Κοινωνική Καινοτομία & Ανάπτυξη ΑΜΚΕ και Claims, Insurance & Crew Engagement, United Overseas Management (Hellas) Ltd., καπτ. Νεόφυτος Κουρτέσης, Operations Manager, Seahawk Maritime S.A., Γιώργος Δούναβης, Διευθυντής, ΑΕΝ Σύρου

Λειτουργική διαχείριση ναυτιλιακών επιχειρήσεων

Στη συγκεκριμένη συζήτηση, οι ομιλητές τόνισαν τη σημασία της οικογενειακής παράδοσης στη μετεξέλιξη της ελληνικής ναυτιλιακής επιχειρηματικότητας, ενώ αναφέρθηκαν στους σύγχρονους τρόπους διοίκησης και λήψης αποφάσεων σε εταιρείες πλοιοδιαχείρισης και ασφαλιστικούς οργανισμούς. Παράλληλα, εστιάστηκαν στις γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται από τις εταιρείες του ευρύτερου ναυτιλιακού πλέγματος για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία ενός νέου ή μιας νέας που πρόκειται να προσληφθεί στο εγγύς μέλλον.

  • Χρυσάνθη Στεφάνου, Executive Director, Bright Navigation Inc. & Golden Star Ferries
  • Λουίζα Μόσχου, Marine Insurance Broker, Fender S.A.
  • Συντονισμός, Ηλίας Μπίσιας, Διευθυντής Ναυτικά Χρονικά & Isalos.net
(Α-Δ): Χρυσάνθη Στεφάνου, Executive Director, Bright Navigation Inc. & Golden Star Ferries, Δρ. Ηλίας Μπίσιας, Διευθυντής Ναυτικά Χρονικά & Isalos.net, Λουίζα Μόσχου, Marine Insurance Broker, Fender S.A.

(Α-Δ): Χρυσάνθη Στεφάνου, Executive Director, Bright Navigation Inc. & Golden Star Ferries,
Ηλίας Μπίσιας, Διευθυντής Ναυτικά Χρονικά & Isalos.net, Λουίζα Μόσχου, Marine Insurance Broker, Fender S.A.

Πράσινη χρηματοδότηση στη ναυτιλιακή βιομηχανία: Μονόδρομος ή λεωφόρος πολλαπλών ταχυτήτων;

Το εξαιρετικά επίκαιρο θέμα της πράσινης χρηματότησης του στόλου των Ελλήνων και του ρόλου του ελληνικού και διεθνούς τραπεζικού συστήματος προσέλκυσε το ενδιαφέρον του παρευρισκόμενου νεανικού κοινού το οποίο έθεσε πολυάριθμες ερωτήσεις στο πάνελ. Οι ομιλητές εστιάστηκαν στις σύγχρονες μορφές χρηματοδότησης, αλλά και στα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η σύγχρονη ναυτιλιακή επιχείρηση για την ανάπτυξη του στόλου της.

  • Κωνσταντίνος Οικονόμου, Γενικός Γραμματέας, Ένωση Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας, Επικεφαλής Shipping Finance, Παγκρήτιας-Αττικής Τράπεζας
  • Χρήστος Μπεγλέρης, Co-CFO, StarBulk
  • Συντονισμός, καπτ. Γεώργιος Γεωργούλης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
(Α-Δ): καπτ. Γεώργιος Γεωργούλης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Χρήστος Μπεγλέρης, Co-CFO, StarBulk, Κωνσταντίνος Οικονόμου, Γενικός Γραμματέας, Ένωση Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας, Επικεφαλής Shipping Finance, Παγκρήτιας-Αττικής Τράπεζας

(Α-Δ): καπτ. Γεώργιος Γεωργούλης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Χρήστος Μπεγλέρης, Co-CFO, StarBulk, Κωνσταντίνος Οικονόμου, Γενικός Γραμματέας, Ένωση Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας, Επικεφαλής Shipping Finance, Παγκρήτιας-Αττικής Τράπεζας

Soft Skills: Ηγεσία

Σε μια εξαιρετικά εμπνευσμένη ομιλία της, η διευθύντρια της HELMEPA ανέπτυξε τις σκέψεις της για την έννοια της ηγεσίας, ενώ παράλληλα εστιάστηκε στους τρόπους με τους οποίους οι δεξιότητες ενός επιτυχημένου ηγέτη μπορούν να συνεισφέρουν στην αειφορία -όχι μόνο της επιχείρησής τους- αλλά και της ευρύτερης ανθρωπότητας. Μέσα από προσωπικές της εμπειρίες μοιράστηκε τις γνώσεις και τις δεξιότητες που μπορούν να χρησιμεύσουν σε ένα σύγχρονο νέα ή νέα ώστε να γίνει, όχι μόνο ένα επιτυχημένο στέλεχος, αλλά και ένας ευσυνείδητος πολίτης.

  • Όλγα Σταυροπούλου, Γενική Διευθύντρια, HELMEPA

54035583834_bdac0d44d2_o

Ηγεσία και διαχείριση προκλήσεων σε μία μεταβατική περίοδο

Οι πρόεδροι σημαντικών ενώσεων και φορέων μίλησαν για εμπειρίες τους από την προσωπική τους διαδρομή, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιούνται. Οι επικεφαλείς οργανισμών και φορέων που συμμετείχαν σε αυτό το πάνελ αναφέρθηκαν σε όλες τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος επιχειρηματίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα όπως η σύγχρονη τεχνολογία και τα νέα γνωστικά αντικείμενα που απαιτούνται για τη βελτίωση της λειτουργικής διαχείρισης των πλοίων.

  • Δρ. Γεώργιος Πατέρας, Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΝΕΕ), Αντιπρόεδρος Contships Management Inc.
  • Χαράλαμπος Σημαντώνης, Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ)
  • Έλπη Πετράκη, Β’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ), Πρόεδρος WISTA International
  • καθ. Σεραφείμ Κάπρος, Πρόεδρος ΤΝΕΥ, Πανεπιστημίου Αιγαίου
  • Γιώργος Σύμπουρας, Πρόεδρος του Andros Maritime Association
  • Συντονισμός: Όλγα Σταυροπούλου, Γενική Διευθύντρια, HELMEPA
(Α-Δ): Όλγα Σταυροπούλου, Γενική Διευθύντρια, HELMEPA, Γιώργος Σύμπουρας, Πρόεδρος του Andros Maritime Association, Χαράλαμπος Σημαντώνης, Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ), Έλπη Πετράκη, Β’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ), Πρόεδρος WISTA International, Δρ. Γεώργιος Πατέρας, Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΝΕΕ), Αντιπρόεδρος Contships Management Inc., καθ. Σεραφείμ Κάπρος, Πρόεδρος ΤΝΕΥ, Πανεπιστημίου Αιγαίου

(Α-Δ): Όλγα Σταυροπούλου, Γενική Διευθύντρια, HELMEPA, Γιώργος Σύμπουρας, Πρόεδρος του Andros Maritime Association, Χαράλαμπος Σημαντώνης, Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ), Έλπη Πετράκη, Β’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ), Πρόεδρος WISTA International, Δρ. Γεώργιος Πατέρας, Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΝΕΕ), Αντιπρόεδρος Contships Management Inc., καθ. Σεραφείμ Κάπρος, Πρόεδρος ΤΝΕΥ, Πανεπιστημίου Αιγαίου

Τεχνολογία, πράσινες μεταφορές και νησιωτικότητα: Το status quo και η επομένη μέρα

Η συζήτηση εστιάστηκε στην ανάγκη, αλλά και στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού των ακτοπλοϊκών μεταφορών στην Ελλάδα. Οι εισηγητές αναφέρθηκαν στις σύγχρονες τάσεις των logistics, στις προτεραιότητες των νησιωτικών κοινωνιών της χώρας, καθώς στο ρόλο της τεχνολογίας στην υπηρεσία της πράσινης ναυτιλίας.

  • Γεώργιος Δανιήλ, Δήμαρχος Οινουσσών
  • καθ. Σεραφείμ Κάπρος, Πρόεδρος ΤΝΕΥ, Πανεπιστημίου Αιγαίου
  • Βασίλης Σαρρής, Technical Operations Manager, Chartworld & Μέλος ΔΣ του Andros Μaritime Αssociation
  • Δημήτρης Τσούμας, Sales Manager, Fast Ferries
  • Συντονισμός: καπτ. Γεώργιος Γεωργούλης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
(Α-Δ): Βασίλης Σαρρής, Technical Operations Manager, Chartworld & Μέλος ΔΣ του Andros Μaritime Αssociation, Γεώργιος Δανιήλ, Δήμαρχος Οινουσσών, καθ. Σεραφείμ Κάπρος, Πρόεδρος ΤΝΕΥ, Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δημήτρης Τσούμας, Sales Manager, Fast Ferries, καπτ. Γεώργιος Γεωργούλης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

(Α-Δ): Βασίλης Σαρρής, Technical Operations Manager, Chartworld & Μέλος ΔΣ του Andros Μaritime Αssociation, Γεώργιος Δανιήλ, Δήμαρχος Οινουσσών, καθ. Σεραφείμ Κάπρος, Πρόεδρος ΤΝΕΥ, Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δημήτρης Τσούμας, Sales Manager, Fast Ferries, καπτ. Γεώργιος Γεωργούλης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Το ESG στη Ναυτιλία

Ο κ. Μαρκεζίνης παρουσίασε τις πτυχές του πλαισίου ESG στη ναυτιλία, καθώς και τις βασικές αρχές και παραμέτρους που περιλαμβάνει, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις καλές πρακτικές, στις αλλαγές που αναμένεται να επιφέρει, αλλά και στη σημασία υιοθέτησης των αρχών του ESG στον κλάδο.

  • Γιώργος Μαρκεζίνης, Project Manager, HELMEPA

54035703650_3f8ca2cbed_o

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο των διαδραστικών δράσεων του Camp, οι νέοι και οι νέες ξεναγήθηκαν στη Χώρα της Άνδρου από την κ. Αθηνά Τσατσομοίρου του Δήμου Άνδρου, στην Λέσχη Ανδρίων από τον κ. Δημήτρη Κοκκίνη, πρόεδρο του Andros Maritime Association, στην περιοδική έκθεση «Martine Franck» του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου (Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή), καθώς και στη γέφυρα του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου Superferry της Golden Star Ferries, όπου συνομίλησαν με τον πλοίαρχο καπτ. Κώστα Νίκα, τους αξιωματικούς, καθώς και την κ. Χρυσάνθη Στεφάνου.

Το φετινό «Isalos.net & HELMEPA Maritime Sustainability Camp», διεξήχθη με την ευγενική φιλοξενία του Δήμου Άνδρου και την Επιστημονική Αρωγή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, υπό την Αιγίδα του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος και της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ), και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του Metavasea Project.

Κύριοι εισηγητές/τριες των διαλέξεων που διεξήχθησαν στο πλαίσιο του Camp ήταν εκπρόσωποι θεσμικών οργάνων και φορέων της ναυτιλίας, καταξιωμένα στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών και εξέχοντα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Το δυναμικό «παρών» στο Camp έδωσαν ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, Δρ. Γεώργιος Πατέρας, ο δήμαρχος Άνδρου, κ. Θεοδόσης Σουσούδης, ο δήμαρχος Οινουσσών, κ. Γεώργιος Δανιήλ, ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ), κ. Χαράλαμπος Σημαντώνης, η πρόεδρος της WISTA International & αντιπρόεδρος της ΕΕΝΜΑ, κ. Έλπη Πετράκη, ο πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλίας & Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθ. Σεραφείμ Κάπρος, ο διευθυντής της ΑΕΝ Σύρου, κ. Γιώργος Δούναβης, ο πρόεδρος της Λέσχης Ανδρίων, κ. Δημήτρης Κοκκίνης, ο πρόεδρος του Andros Maritime Association, κ. Γιώργος Σύμπουρας, η Γενική Διευθύντρια της HELMEPA, κ. Όλγα Σταυροπούλου, σύσσωμη η οικογένεια Στεφάνου της Golden Star Ferries και ειδικότερα οι κ.κ. Γιώργος και Δημήτρης Στεφάνου, Λασκαρώ Στεφάνου και Χρυσάνθη Στεφάνου, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν και υποστήριξαν τις δράσεις του Camp. Επιπλέον, το παρόν έδωσαν επιφανείς επιχειρηματίες του ελληνικού ναυτιλιακού cluster, όπως ο κ. Δημήτριος Φωτεινάκης, η κ. Μυρτώ Σαμίου κ.α. καθώς και καταξιωμένα στελέχη εταιρειών όπως η Chartworld, η Starbulk, η Fast Ferries, η Παγκρήτια-Αττική Τράπεζα κ.α.

Χορηγοί του «Isalos.net & HELMEPA Maritime Sustainability Camp» ήταν η Andriaki Shipping Co. Ltd, η DK Fotinakis, η Mylaki Shipping Agency Ltd., η Onex Neorion Shipyards S.A., η Seaven Tanker and Dry Management και η Πρεσβεία & Γενικό Προξενείο του Παναμά στην Ελλάδα, ενώ χορηγός ακτοπλοϊκών μεταφορών ήταν η Golden Star Ferries.

Διοργάνωση: 

Isalos & HELMEPA

Με την ευγενική Φιλοξενία:

Δήμος Άνδρου

Με την Επιστημονική Αρωγή:

Isalos.net Posts (34)

Υπό την Αιγίδα:

Isalos.net Posts (35)

ΕΕΝΜΑ LOGO

Στο πλαίσιο δράσεων του project: 

Metavasea logo guidelines

Με τη Xορηγία:

Andriaki Shipping Co Ltd. / Financial Reporting Accountant

EMBASSY & GENERAL CONSULATE + PANAMA maritime authority 75x180

Fotinakis Logo Trans

mylaki shipping agency

6B9A5A52-6E58-440B-8E94-17C93CE7E239

Seaven Tanker and Dry Management Inc.

Χορηγός Ακτοπλοϊκών Μεταφορών: 

golden-star-ferries-logo

Οι εκδηλώσεις της Isalos.net πραγματοποιούνται με την αρωγή και την υποστήριξη:

χορηγοί, υποστηρικτές, αρωγοί isalos.net (1)