Το Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου πραγματοποίησε έρευνα σχετικά με το επίπεδο απορρόφησης των αποφοίτων του τμήματος από την αγορά εργασίας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1 Φεβρουαρίου 2015 και 26 Αυγούστου 2015 μέσω προσωπικών συνεντεύξεων, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσω της χρήσης δομημένου ερωτηματολογίου. Στην έρευνα συμμετείχαν 731 απόφοιτοι του τμήματος (78%) – προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί- ασχέτως του τόπου της κατοικίας τους.
Απόφοιτοι Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών
Σχετικά με την εργασιακή απασχόληση, από το σύνολο του δείγματος, το 78% εργάζεται σε θέση πλήρους ή μερικής απασχόλησης, το 8% δεν εργάζεται προσωρινά, ενώ υπάρχει ένα ακόμα 8% που δεν έχει εργαστεί ποτέ στο παρελθόν. Την ίδια στιγμή, το 1% εκπληρώνει την στρατιωτική του θητεία, το 4% πραγματοποιεί διδακτορικές σπουδές με παράλληλη αμειβόμενη απασχόληση ενώ ακόμα 1% πραγματοποιεί διδακτορικές σπουδές χωρίς παράλληλη αμειβόμενη απασχόληση. Το 7,5% των ερωτηθέντων δεν έδωσαν στοιχεία ως προς την απασχόλησή τους.
Όσον αφορά την χώρα εργασίας, το 93% των αποφοίτων εργάζεται στην Ελλάδα. Από αυτό το ποσοστό το 94% εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και το 6% στον δημόσιο, ενώ μόλις το 7% εργάζεται σε χώρα εκτός Ελλάδος. Από αυτό το ποσοστό το 89% έχει βρει εργασία στον ιδιωτικό και το 11% στον δημόσιο τομέα.
Αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι πως το 41% των εργαζόμενων φοιτητών ζει και εργάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 22% στην Κύπρο ενώ το 8% περίπου στο Βέλγιο. Απόφοιτοι του τμήματος εργάζονται ακόμα στην Αυστραλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σερβία, την Ολλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως το 50% των αποφοίτων του τμήματος έχει λάβει μέρος στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης του Πανεπιστημίου, ενώ το 43% συνέχισε να εργάζεται στην εταιρεία όπου πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση.
Το 26% του δείγματος δήλωσε πως βρήκε εργασία μέσα σε τρεις μήνες από την αποφοίτηση, το 8% από 3 έως 6 μήνες, ένα ακόμα 8% από 6 έως 12 μήνες, ενώ το 33% δήλωσε πως απορροφήθηκε από την αγορά εργασίας εντός 24 μηνών. Να σημειωθεί, επίσης, ότι το 25% του δείγματος χρειάστηκε περισσότερο από δύο χρόνια μέχρις ότου βρει την πρώτη του εργασία.
Απόφοιτοι Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών
Σχετικά με την εργασιακή απασχόληση, από το σύνολο του δείγματος, το 84% εργάζεται σε θέση πλήρους ή μερικής απασχόλησης, το 8% δεν εργάζεται προσωρινά, ενώ μόλις το 2% δεν έχει εργαστεί ποτέ στο παρελθόν. Την ίδια στιγμή, το 4% πραγματοποιεί διδακτορικές σπουδές με παράλληλη αμειβόμενη απασχόληση ενώ ακόμα 2% πραγματοποιεί διδακτορικές σπουδές χωρίς παράλληλη αμειβόμενη απασχόληση. Το 8,4% των ερωτηθέντων δεν έδωσε στοιχεία απασχολησιμότητας.
Όσον αφορά την χώρα εργασίας, το 93% των αποφοίτων εργάζεται στην Ελλάδα, εκ των οποίων το 70% στον ιδιωτικό τομέα και το 30% στο δημόσιο, ενώ μόλις το 7% εργάζεται στο εξωτερικό, εκ των οποίων το 60% στον ιδιωτικό τομέα και το 40% στον δημόσιο.
Το 52% του δείγματος δήλωσε πως βρήκε εργασία μέσα σε τρεις μήνες από την ολοκλήρωση των σπουδών του, το 10% από 3 έως 6 μήνες, το 12% από 6 έως 12 μήνες, ενώ το 13% δήλωσε πως απορροφήθηκε από την αγορά εργασίας εντός 24 μηνών. Το 13% του δείγματος χρειάστηκε περισσότερο από δύο χρόνια μέχρις ότου βρει την πρώτη εργασία.
Απόφοιτοι Διδάκτορες
Σχετικά με την εργασιακή απασχόληση των κατόχων διδακτορικού τίτλου του τμήματος, από το σύνολο του δείγματος, το 94% εργάζεται σε θέση πλήρους ή μερικής απασχόλησης, ενώ το 6% συνεχίζει το ερευνητικό του έργο.
Όσον αφορά την χώρα εργασίας, το 82% των κατόχων διδακτορικού τίτλου εργάζεται στην Ελλάδα, εκ των οποίων το 36% στον ιδιωτικό τομέα και το 64% στο δημόσιο, ενώ το 18% εργάζεται στο εξωτερικό, εκ των οποίων ολόκληρο το δείγμα εργάζεται στο δημόσιο τομέα. Κανένας από τους απόφοιτους διδάκτορες του τμήματος δεν έχει εκλεγεί σε Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ.
Αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι από το 82% των διδακτόρων που εργάζονται στην Ελλάδα, το 47% ζει και εργάζεται στην Χίο, το 34% στην Αττική, ενώ 5% στη Θεσσαλονίκη και την Καστοριά αντίστοιχα.
Εκ των διδακτόρων που εργάζονται εκτός Ελλάδος το μεγαλύτερο ποσοστό ζει και εργάζεται ισόποσα (31%) στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και το Βέλγιο.
Όσον αφορά το μέσο χρόνο εύρεσης πρώτης εργασίας, το 94% του δείγματος δήλωσε πως βρήκε εργασία μέσα σε τρεις μήνες από τη λήψη του διδακτορικού, ενώ μόλις το 6% χρειάστηκε περισσότερο από δύο χρόνια μέχρις ότου απορροφηθεί από την αγορά εργασίας.
Την παρουσίαση της έρευνας μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ.