Η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Σύρου ιδρύθηκε το 1961 ως Δημόσια Σχολή Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού με απόφαση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλία επί υπουργίας Γ. Ανδριανόπουλου και έκτοτε στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο που φιλοξενούσε -από τον προπερασμένο αιώνα- την Αγγλική Τηλεγραφική Εταιρεία.
Ίσως η σημειολογία της θέσης του κτιρίου, όπου στεγάζεται η ΑΕΝ, να μην είναι τυχαία. Το νεοκλασικό διώροφο κτίριο, με μεγάλη ιστορική και αρχιτεκτονική αξία, βρίσκεται στο άκρο του λιμανιού της Ερμούπολης, στη θέση «Κύματα», με θέα την Τήνο, τη Μύκονο και το βαθύ μπλε του Αιγαίου.
Με αφετηρία λειτουργίας το έτος 1962 και στα 52 χρόνια που μεσολάβησαν ως σήμερα, η ΑΕΝ πρωτοστατεί μέσω των 1.550 και πλέον αποφοίτων της στις θάλασσες όλων των ηπείρων. Είναι άλλωστε γνωστό πως η νήσος Σύρος και μέσω αυτής οι Κυκλάδες έχουν μια μακρά ναυτική παράδοση. Η παρουσία της Σχολής ενισχύει τη ναυτοσύνη στους παραδοσιακούς ναυτότοπους των Κυκλάδων και όλου του κεντρικού και νότιου Αιγαίου, αναβιώνοντας σε σημαντικό βαθμό τον ιστορικό ρόλο της Ερμούπολης στην ανάπτυξη της σύγχρονης ναυτιλίας των Ελλήνων.
Οι σπουδαστές/στριες της ΑΕΝ/Σύρου αποτελούν ζωντανό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας, με δραστήριο ρόλο σε πλήθος εκπαιδευτικών, κοινωνικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων. Η συμμετοχή τους στις εορταστικές εκδηλώσεις των εθνικών επετείων αλλά και των τοπικών εορτών (όπως του εορτασμού του Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών και πολιούχου της Ερμούπολης) είχε καθιερωθεί και αναμένεται κάθε φορά με υπερηφάνεια από τη συριανή κοινωνία. H Σχολή τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει βήματα προόδου, τόσο ως προς το πρόγραμμα σπουδών, που ανανεώνεται ακολουθώντας τις τροποποιήσεις της S.T.C.W (τροποποίηση Manila 2010), όσο και ως προς την αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών μέσω της εξασφάλισης χορηγιών, της ανακαίνισης του κεντρικού κτιρίου αλλά και του εξοπλισμού των εργαστηρίων, κ.ά.
Να σημειωθεί ότι με δέουσες ενέργειες της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, πραγματοποιήθηκε σε σύντομο χρόνο η συνολική επισκευή και συντήρηση όλων των κτιριακών εγκαταστάσεων και μέρος του εκπαιδευτικού εξοπλισμού, με αποτέλεσμα από το ακαδημαϊκό έτος του 2014-15 η Σχολή να διαθέτει άρτιες υλικοτεχνικές υποδομές, που αποτελούν κόσμημα για την ελληνική ναυτοσύνη.
Η ΑΕΝ/Σύρου, σήμερα , βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των Ναυτικών Σχολών με κριτήριο την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητά της, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε το 2012 από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου.
Στην ΑΕΝ/ΠΛ/Σύρου υπάρχει προσομοιωτής του συστήματος G.M.D.S.S με μία (1) θέση εκπαιδευτή και έξι (6) σταθμούς εργασίας, τύπου SIMULATOR SIM 1000 της εταιρείας MARAC ELECTRONICS καθώς επίσης και προσομοιωτής του συστήματος RADAR A.R.P.A κατασκευής Sindel – Ιταλίας, τύπου MISTRAL 4000, όπου περιλαμβάνει μία (1) θέση εκπαιδευτή και τέσσερα (4) ίδια πλοία (σταθμούς εκπ/σης – OWN SHIP) με τέσσερα (4) ECDIS.
Ομοίως, υπάρχει και σύγχρονο εργαστήριο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, χορηγία του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας σε συνεργασία με την ναυτιλιακή εταιρεία Anangel Maritime Services Inc. με ικανό αριθμό προσωπικών υπολογιστών σύγχρονης τεχνολογίας και εκτυπωτών, με πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Σημειώνεται πως η ΑΕΝ διαθέτει ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, η οποία είναι διαθέσιμη στον παρακάτω σύνδεσμο: aensyrou.edu.gr.
Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την ΑΕΝ Σύρου.
Πηγή πληροφοριών και φωτογραφιών: aensyrou.edu.gr