Το νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουσσών, που περιλαμβάνει την Αιγνούσα, την Παναγιά, το Γαϊδουρόνησο, την Βάτο, το Ποντικόνησο, το Αρχοντόνησο και μία πλειάδα ακόμα μικρότερων νησίδων, συγκροτεί τον Δήμο των Οινουσσών της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και κατοικείται σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011 από 1.050 κατοίκους.
Οι Οινούσσες είναι κυρίως γνωστές για τη ναυτική παράδοση και το έντονο επιχειρηματικό και εμπορικό πνεύμα των κατοίκων τους, κυρίως, κατά τη μεταπολεμική περίοδο. Τρανή απόδειξη συνιστούν οι εφοπλιστές και οι πλοιοκτήτες που κατάγονται από τις Οινούσσες και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να υπηρετούν την ελληνική ναυτιλία.
Στις Οινούσσες λειτουργεί ναυτικό λύκειο ενώ εκεί έχει και την έδρα της μία από τις εννέα ΑΕΝ της χώρας. Η ΑΕΝ Πλοιάρχων Οινουσσών συνιστά μία από τις παλαιότερες Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού της Ελλάδας με συνεχή λειτουργία από το 1965. Και μολονότι πρόκειται για μία Σχολή σε ένα ακριτικό τόπο, πολλοί είναι οι νέοι που την επιλέγουν για να σπουδάσουν το ναυτικό επάγγελμα, αναγνωρίζοντας το καλό επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης και διοικητικής υποστήριξης προς τους σπουδαστές/σπουδάστριες.
Η Σχολή σε ετήσια βάση φιλοξενεί περίπου 100 – 120 σπουδαστές. Διαθέτει τρεις πλοιάρχους Α΄τάξεως (1 μόνιμο, δύο ωρομίσθιους), μία καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας (μόνιμη), έναν φυσικομαθηματικό (ωρομίσθιος) και έναν καθηγητή πληροφορικής (ωρομίσθιος) για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών. Στη Σχολή των Οινουσσών η επικοινωνία και επαφή μεταξύ εκπαιδευτή και εκπαιδευόμενου είναι πιο άμεσή από ό,τι σε μία άλλη Σχολή λόγω του μικρού αριθμού σπουδαστών με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται όροι καλύτερης συνεργασία μεταξύ τους.
Η Σχολή διαθέτει αίθουσες προσομοιωτών γέφυρας και ραδιοεπικοινωνιών καθώς και αίθουσα πληροφορικής, όλες άρτια εξοπλισμένες, καθώς και μία αίθουσα ναυτική τέχνης, η οποία δημιουργήθηκε με μέριμνα του εκπαιδευτικού προσωπικού.
Συγκεκριμένα υπάρχουν τρεις προσομοιωτές γέφυρας πλοίου, τέσσερις προσομοιωτές κονσόλας ραδιοεπικοινωνιών, μία αίθουσα ναυτικής τέχνης, μία αίθουσα πληροφορικής, μία αίθουσα χαρτών και τέσσερις αίθουσες διδασκαλίας. Επιπροσθέτως, υπάρχουν οι κοιτώνες των σπουδαστών (για άρρενες μόνο), η βιβλιοθήκη και η αίθουσα ψυχαγωγίας.
Στη Σχολή παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα διαμονής χωρίς κανένα κόστος σε αξιοπρεπείς θαλάμους των 4-6 ατόμων, ενώ σε κάθε θάλαμο υπάρχει μπάνιο με παροχή ζεστού νερού. Επίσης, κατά την διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών παρέχεται πρωινό αλλά και μεσημεριανό φαγητό με κόστος για τον σπουδαστή/σπουδάστρια μόλις ενός ευρώ, χάρη στην ευγενική πρωτοβουλία του κ. Αλέξανδρου Λυγνού και λοιπών εφοπλιστών, οι οποίοι στηρίζουν τη Σχολή καθ’ όλη την διάρκεια της λειτουργίας της. Το κόστος διαβίωσης, βέβαια, επιβαρύνει τον κάθε σπουδαστή/σπουδάστρια ξεχωριστά, και είναι ανάλογο των εξόδων που ο ίδιος/ίδια επιθυμεί να κάνει για να καλύψει τις επιπλέον προσωπικές ανάγκες του/της. Η Σχολή, επίσης, διαθέτει αίθουσα ψυχαγωγίας με κυλικείο που λειτουργεί σε καθημερινή βάση, η οποία ανακαινίζεται κάθε χρόνο για να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες των νέων.
Η μετακίνηση των σπουδαστών/σπουδαστριών από και προς τις Οινούσσες γίνεται είτε με το πλοίο της γραμμής που πηγαίνει στο λιμάνι της Χίου είτε με θαλάσσιο ταξί που πηγαίνει στο λιμάνι της Λαγκάδας, το οποίο απέχει οδικώς μόλις είκοσι λεπτά από το κέντρο της πόλης της Χίου.