Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Πειραιά η πρώτη εκδήλωση- συζήτηση του τμήματος Ναυτιλιακών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά για την νέα ακαδημαϊκή χρονιά, με θέμα «Ακτοπλοΐα στην Ελλάδα – Σκέψεις για το μέλλον» και ομιλητές τους κ.κ. Ιωάννη Θεοτοκά, Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τον Μιχάλη Σακέλη, Πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ). Τη συζήτηση συντόνισε ο Καθηγητής του τμήματος Κωνσταντίνος Χλωμούδης.
Στην εκδήλωση αναπτύχθηκαν το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η ελληνική ακτοπλοΐα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και αναζητήθηκαν πιθανές λύσεις σε αυτά.
Ο κ. Θεοτοκάς, εκ μέρους του Υπουργείου Ναυτιλίας, επισήμανε τους ανορθολογισμούς που υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια, το γεγονός ότι το κράτος καλύπτει συμπληρωματικά τα κενά που υπάρχουν σε μια αγορά καλά αυτορυθμισμένη και στάθηκε στο σχετικά σταθερό κόστος των άγονων γραμμών που καλύπτει το δημόσιο τα τελευταία χρόνια (περίπου €90 εκατ). Τέλος, τόνισε την ανάγκη αναπροσαρμογής του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, το οποίο εν πολλοίς μένει αναλλοίωτο από το 2001.
Ο κ. Σακέλλης, εκ μέρους του ΣΕΕΝ, παρέθεσε ορισμένα στατιστικά στοιχεία της ελληνικής ακτοπλοΐας, στοχεύοντας ιδιαίτερα στο έργο που αυτή υπηρετεί, όπως η στήριξη των τοπικών νησιωτικών κοινωνιών αλλά και εν γένει της ελληνικής οικονομίας, δεδομένου ότι στις ακτοπλοϊκές εταιρείες απασχολούνται πάνω από 250.000 άτομα, άμεσα ή έμμεσα.
Από τη συζήτηση και τα ερωτήματα που τέθηκαν, επισημάνθηκε η αγωνία των φοιτητών για τη διασφάλιση της επικοινωνίας των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και το πώς αυτό επιτεύχθηκε την περίοδο της κρίσης, η τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις αλλά και η παρέμβαση του κράτους, προκειμένου να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον, σε μια αγορά με μοναδικά χαρακτηριστικά σε παγκόσμια κλίμακα.
Πηγή: Ναυτικά Χρονικά