Ενα γερμανικό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν αρκετές ομάδες με στόχο την ανάπτυξη κυψελών καυσίμου για να χρησιμοποιηθούν στην πρόωση πλοίων, παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα από την επιτυχή εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνολογίας σε δύο πλοία.
Τα αποτελέσματα από το project “e4ships”, με επικεφαλείς τις Meyer Werft και ThyssenKrupp Marine Systems, παρουσιάστηκαν στο κοινό για πρώτη φορά στην διεθνή έκθεση SMM η οποία διεξήχθη στο Αμβούργο τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με τον κ.Enak Ferlemann, Κοινοβουλευτικό Υφυπουργό του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Μεταφορών και Ψηφιακών Υποδομών της Γερμανίας, η χρήση τεχνολογίας κυψελών καυσίμου στην ναυτιλία μέσω του προγράμματος e4ships αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την απάντηση του ερωτήματος του πώς θα μειωθούν οι εκπομπές των πλοίων.“Το πρόγραμμα e4ships έχει φτάσει σε ένα σημείο ορόσημο όσον αφορά την χρήση φιλικών προς το περιβάλλον συστημάτων στα πλοία.”
Οι δοκιμές που έγιναν, είχαν σκοπό να ερευνήσουν την αξιοπιστία και την καταλληλότητα της τεχνολογίας κυψελών καυσίμου στον τομέα της ναυτιλίας. Για το σκοπό αυτό ένα σύστημα ισχύος 90kW εγκαταστάθηκε μαζί με το συμβατικό σύστημα παροχής ενέργειας στο πλοίο MS Mariella της εταιρείας Viking Line, και ένα σύστημα ισχύος 50kW κατασκευασμένο σε κοντέϊνερ δοκιμάστηκε στο πλοίο MS Forester.
‘Οπως δήλωσε ο Dr.Rolf Bösinger, Υπουργός Οικονομικών, Μεταφορών και Καινοτομίας του Αμβρούργου, το πρόγραμμα e4ships αποτελεί μια ιδανική προσθήκη στην ανάπτυξη καινοτόμων υποδομών για τα πλοία στα λιμάνια όπως το LNG, καθώς νέες τεχνολογικές λύσεις για την μείωση των εκπομπών δοκιμάζονται για πρώτη φορά.
“ Η χρήση κυψελών καυσίμου έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση της ποιότητας του αέρα, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό για τα λιμάνια και τις παράκτιες περιοχές. Το Αμβούργο καλοσωρίζει τέτοιες δραστηριότητες καθώς παρέχουν μια σχετική συμβολή προς μια καλύτερη ποιότητα ζωής στην πόλη. ”
Με τον IMO να βρίσκεται κάτω από αυξανόμενη πίεση προκειμένου να μειώσει το αποτύπωμα των εκπομπών του κλάδου, η αναπληρώτρια διευθύντρια του IMO Dr.Heike Deggim δήλωσε: “Εναλλακτικά καύσιμα και μετατροπείς ενέργειας, όπως για παράδειγμα οι κυψέλες καυσίμου, μπορούν σαφώς να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της «πράσινης» ναυτιλίας. Ο ΙΜΟ χαιρετίζει την τεχνική υποστήριξη των ΜΚΟ, όπως για παράδειγμα της European Shipyards’ Associations CESA, η οποία με τα αποτελέσματα των F&E projects μπορεί να συμβάλει σε μια προσαρμοσμένη στην βιομηχανία ανάπτυξη κανονισμών. ”
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Γερμανική Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, υπό το Εθνικό Πρόγραμμα Καινοτομίας Υδρογόνου και Τεχνολογίας Κυψελών Καυσίμου (NIP).
Απόσπασμα από τo άρθρο του Νίκου Βεργούνη, με τίτλο «Η τεχνολογία κυψελών καυσίμου δοκιμάστηκε με επιτυχία σε δύο πλοία», Ναυτικά Χρονικά, Οκτώβριος 2016, 78