Σε μια φαινομενικά άναυτη περιοχή της Ελλάδας, το Αγρίνιο, όπου η μείωση της βιομηχανικής δραστηριότητας και οι δυσκολίες της γεωργικής παραγωγής έχουν εκτοξεύσει την ανεργία στα ύψη, ειδικά στους νέους, ένας εμπνευσμένος καθηγητής Λυκείου οραματίστηκε μια εκδήλωση για την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας γύρω από τα ναυτικά επαγγέλματα.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Μαρτίου, στο κατάμεστο «Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου», προσκλήθηκαν και συμμετείχαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της ναυτιλιακή κοινότητας των Αθηνών, η αντιδήμαρχος Αγρινίου κα. Σαλμά Μαρία, υπεύθυνη του σύνολου των αρμοδιοτήτων του Τμήματος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, εν ενεργεία και απόστρατοι αξιωματικοί του Εμπορικού και Πολεμικού Ναυτικού καθώς και αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος.
Η προσέλευση εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γονέων μαθητών και φοιτητών, καθώς και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν εντυπωσιακή. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και συγκινητική ήταν η παρουσία πολλών ναυτικών που προσήλθαν από την ευρύτερη περιφέρεια της Αιτωλοακαρνανίας.
Η καλπάζουσα ανεργία σε συνδυασμό με την γεωγραφική εγγύτητα του Αγρινίου με τις ΑΕΝ Ηπείρου και Ιονίων Νήσων αλλά και η μεγάλη ακτογραμμή του νομού με τέσσερα, μάλλον αναξιοποίητα λιμάνια που πιθανώς να αναπτυχθούν με την ολοκλήρωση της Ιονίας Οδού, αναζωογονεί το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας για τη ναυτιλιακή επιχειρηματικότητα και πολύ περισσότερο για τα ναυτιλιακά επαγγέλματα.
Σημαντική στιγμή της ημερίδας επαγγελματικού προσανατολισμού ήταν η ανακοίνωση του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιτωλοακαρνανίας για τη δημιουργία Τομέα Ναυτιλιακών (Πλοιάρχων και Μηχανικών) σε τοπικό ΕΠΑΛ.
Η δημιουργία ενός ναυτικού ΕΠΑΛ κατά την άποψη πολλών προσκεκλημένων της Ημερίδας δεν θα αποτελέσει μόνον πόλο έλξης για τους νέους προς τα ναυτικά και ναυτιλιακά επαγγέλματα, αλλά επίσης μια νέα εστία γνώσεων και πληροφόρησης της τοπικής κοινωνίας γύρω από το δυναμισμό της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η ναυτιλία αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο με προοπτικές ανέλιξης σε μια επαρχία, όπου η βιομηχανία συρρικνώθηκε ενώ η γεωργική παραγωγή δεν επιτρέπει παρά ελάχιστα περιθώρια κέρδους. Είναι, μάλιστα, ενδεικτικό ότι στην έρευνα «Επιλέγω Ναυτιλία», όπου καταγράφεται ο τόπος προέλευσης των ναυτικών μας, το ποσοστό των άναυτων περιοχών της Ελλάδας ξεπερνά το 38%. Δηλαδή, ένας στους τρεις κατάγεται από άναυτη περιοχή.
Το Αγρίνιο μπορεί να είναι μια άναυτη μεγαλούπολη σε μία λησμονημένη περιφέρεια της χώρας, αλλά υπάρχει μια ολιγάριθμη αλλά δραστήρια κοινότητα ναυτικών και ένα σημαντικό ενδιαφέρον των τοπικών και εκπαιδευτικών αρχών για την αποκατάσταση των νέων σε επαγγέλματα με μεγαλύτερη εξασφάλιση. Εκδηλώσεις σαν και αυτή επιτρέπουν στα τοπικές κοινότητες να έρθουν πιο κοντά στη ναυτιλία μας αλλά και τους ναυτικούς μας να δραστηριοποιηθούν ως ‘πρεσβευτές’ του σύγχρονου ελληνικού ναυτιλιακού θαύματος.
Οι ομιλητές της Ημερίδας και η θεματολογία των ομιλιών ή παρουσιάσεών τους ήταν:
– Διαμαντή – Ασημακοπούλου Βαρβάρα, Φιλόλογος του 4ου ΓΕΛ Αγρινίου, “Θάλασσα-Ιστορία-Τέχνες”
– Πλατσιδάκης Ιωάννης, Διευθύνων Σύμβουλος της Anangel Maritime Services, Πρόεδρος της Intercargo, “Ελληνική Ναυτιλία σήμερα: ευκαιρία σταδιοδρομίας”
– Μπίσιας Ηλίας, περιοδικό Ναυτικά Χρονικά, εκπαιδευτικής πρωτοβουλίας Ιsalos.net, “Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, Eκπαίδευση- Kατάρτιση- Eργασία”
– Μελιάδης Νεκτάριος, Λιμενάρχης Λιμεναρχείου Μεσολογγίου, “Σταδιοδρομία στο Λιμενικό Σώμα”
– Καραβάς Γεώργιος, Πλωτάρχης Πολεμικού Ναυτικού, “Το Πολεμικό Ναυτικό, ένα “όπλο” για να ζεις!”
– Καρακώστας Απόστολος & Σκλαπάνης Κων/νος, Συνταξιούχοι Αξιωματικοί Εμπορικού Ναυτικού, “Πως βίωσαν το όνειρό του”