Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017, στο φιλόξενο χώρο του Ιδρύματος «Αικατερίνης Λασκαρίδη», η επιμορφωτική συνάντηση ναυτιλίας με θέμα «Το χρηματιστήριο, η λύση (ή μη) στην οικονομική στενότητα: μαθήματα και… παθήματα στην εποχή της παγκόσμιας ναυτιλιακής κρίσης».
Η συνάντηση διοργανώθηκε από την εκπαιδευτική πρωτοβουλία «Ιsalos.net» και το περιοδικό Ναυτικά Χρονικά, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος «Αικατερίνης Λασκαρίδη».
Εισηγητές στη συνάντηση ήταν o κ. Γεώργιος Σκριμιζέας, General Manager της Allseas Marine S.A., ο κ. Γεώργιος Ξηραδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της XRTC Business Consultants Ltd. και Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του International Propeller Club of the United States – International Port of Piraeus, ο καπτ. Δημήτριος Ορφανός, COO της Dorian LPG Management Corp., καθώς και ο κ. Περικλής Γαβριήλ, Budget Officer της Ocean Rig Management Inc.
Κατά τις ομιλίες τους, οι εισηγητές της συνάντησης πραγματοποίησαν μια σύντομη ιστορική αναδρομή στους τρόπους χρηματοδότησης της ελληνικής ναυτιλίας, αναφέρθηκαν στους διαθέσιμους τρόπους χρηματοδότησης σήμερα και παρουσιάσαν τις ευκαιρίες αλλά και τις απειλές που προσφέρουν τα διεθνή χρηματιστήρια. Κατά τη διάρκεια της επιμορφωτικής συνάντησης, οι εισηγητές δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στις ιδιαιτερότητες του χρηματιστηρίου ως πηγής άντλησης κεφαλαίων, ενώ τόνισαν τις σημαντικές αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιηθούν στην εταιρική δομή και κουλτούρα μιας ναυτιλιακής εταιρείας, η οποία επιθυμεί να εισαχθεί στο χρηματιστηρίο.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Γεώργιος Σκριμιζέας, General Manager της Allseas Marine S.A. αναφέρθηκε στην εμπειρία του, παρουσιάζοντας και συγκρίνοντας τον τρόπο λειτουργίας ενός ομίλου που διαθέτει εισηγμένες και μη εταιρείες. Σημείωσε ότι την περίοδο 2005- 2017 η χρηματοδότηση ναυτιλιακών εταιρειών από κεφαλαιαγορές ξεπέρασε τα 22 δις δολάρια, ενώ υπογράμμισε επίσης, τη βασική διαφορά στον τρόπο διοίκησης μεταξύ public και private εταιρειών, ειδικά ως προς τους τρόπους λήψης αποφάσεων και ως προς τη χρηματοδότησή τους. Ο κ. Σκριμιζέας εστίασε κατά την ομιλία του, πρωτίστως, στην αλλαγή επιχειρησιακής κουλτούρας και νοοτροπίας για τον πλοιοκτήτη που αποφασίζει να εγγράψει την εταιρεία του στα διεθνή χρηματιστήρια. Σημείωσε μάλιστα πως η προετοιμασία για δημόσια εγγραφή μιας εταιρείας απαιτεί πολύμηνη και εντατική προσπάθεια. Απατώντας στη σχετική ερώτηση εξέφρασε την άποψη ότι η τελική επιλογή συγκεκριμένου χρηματιστηρίου αξιών για μια εταιρεία, εξαρτάται όχι τόσο από την επιθυμία της ίδιας της διοίκησης και των μετόχων της, όσο από τον φορέα όπου θα αντληθούν μεγαλύτερα κεφάλαια, τη δεδομένη χρονική στιγμή. Ο κ. Σκριμιζέας τόνισε ότι η ναυτιλία διεθνώς εισέρχεται σε μια νέα τάξη πραγμάτων και ευχήθηκε χαρακτηριστικά, σε αυτή την κρίσιμη εποχή “να παραμείνουμε leaders στη ναυτιλία και όχι να γίνουμε followers”.
Ο κ. Γεώργιος Ξηραδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της XRTC Business Consultants Ltd και πρόεδρος του Propeller Club, Port of Piraeus, υπογράμμισε ότι τις τελευταίες δεκαετίες το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής ναυτιλίας χρηματοδοτείται από τις τράπεζες και αυτός είναι και ο λόγος που οι ναυτιλιακές εταιρείες βρίσκονται σήμερα σε κρίση ως προς την άντληση κεφαλαίων. Ανέφερε, επίσης, ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα πλοία τους και έχουν δημιουργήσει μια «πλατφόρμα» με βάση την οποία τους εμπιστεύονται οι ξένοι επενδυτές αν και το 82% των πλοίων σήμερα ανήκουν σε private και το 18% σε public εταιρείες. Ο κ. Ξηραδάκης τόνισε, επιπλέον, πως οι μέθοδοι λογιστικής διαχείρισης που επικρατούσαν τις προηγούμενες δεκαετίες «έχουν περάσει ανεπιστρεπτί κι εκεί ο καπετάνιος αντιλαμβάνεται ότι έχει ανάγκη ένα νεαρό οικονομολόγο, όπως εσάς», δίνοντας, έτσι, μια νότα αισιοδοξίας στους δεκάδες νέους φοιτητές οικονομικών σχολών της χώρας. Ο ίδιος τόνισε, επίσης, το ρόλο αλλά και κυρίως την άγνοια των ΜΜΕ για θέματα ναυτιλιακής επικαιρότητας και καθημερινότητας, υπογραμμίζοντας ότι πολλές φορές οι εταιρείες που είναι εισηγμένες αναγκάζονται, λόγω εξωστρέφειας, να υποστούν τις συνέπειες της πλημμελούς δημοσιογραφίας.
Ο κ. Δημήτριος Ορφανός, COO της Dorian LPG Management Corp., ανέφερε ότι η εταιρεία διαχειρίζεται 22 VLGC πλοία, αποτελώντας τη 2η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο που διαθέτει αυτού του τύπου πλοία, ενώ από το 2014 έως το 2016 εντάχθηκαν στον στόλο της εταιρείας 19 νέα πλοία. Οι ναυπηγήσεις των νέων πλοίων κόστισαν $1,35 δις, εκ των οποίων το 50% αντλήθηκε από τις τράπεζες, το 10% από το χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης και το υπολειπόμενο ποσό από εξειδικευμένες χρηματαγορές, όπως αυτή του Όσλο.
Τέλος, ο κ. Περικλής Γαβριήλ, Budget Officer της Ocean Rig Management Inc., στην δική του παρουσίαση τόνισε ότι σήμερα ο οποιοσδήποτε επενδυτής για να χρηματοδοτήσει μια επιχείρηση ζητάει η εταιρεία να έχει υψηλά μερίσματα, διαφάνεια στις συναλλαγές της, ελαχιστοποίηση συναλλαγών με συνδεδεμένα μέρη, ηχηρό δημόσιο προφίλ κ.ά. Με την εισαγωγή μιας εταιρείας στο χρηματιστήριο ο πλοιοκτήτης έχει οφέλη, όπως η χρηματοδότηση, η βελτιωμένη δημόσια εικόνα και η αυξημένη διαφάνεια αλλά και μειονεκτήματα, όπως το σχετικά υψηλό κόστος εισαγωγής και διατήρησης στο χρηματιστήριο, η απώλεια ιδιωτικότητας και η έντονη εποπτεία από τις Επιτροπές Κεφαλαιαγοράς. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η νέα γενιά εισέρχεται στον κόσμο της ναυτιλίας και έχει φρέσκες ιδέες για έναν εκσυγχρονισμένο στόλο πλοίων. Η γενιά αυτή, η οποία αποτελείται από δραστήριους επιχειρηματίες, θα φέρει ίσως καινούριες εταιρείες πιο κοντά στις διεθνείς χρηματαγορές.
Την επιμορφωτική συνάντηση παρακολούθησαν δεκάδες φοιτητές και απόφοιτοι από όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ με τμήματα ναυτιλιακής κατεύθυνσης, σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού της χώρας, καθώς και στελέχη από τη ναυτιλιακή βιομηχανία. Οι φοιτητές και σπουδαστές των ΑΕΙ και ΑΕΝ, καθώς και όλοι όσοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τις εισηγήσεις των ομιλητών, μπορούν να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε αυτές μέσω της εκπαιδευτικής πρωτοβουλίας «Isalos.net».
Η επιμορφωτική συνάντηση της Isalos.net με το φακο του Γεώργιου Ξηραδάκη:
Με την αρωγή: