Την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση ιδιωτικών ναυτικών σχολών βρίσκεται στο επίκεντρο του δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος, στη Ναυτική Ακαδημία «Nikola Vaptsarov» στη Βάρνα, φοιτούν ήδη 200 Έλληνες σπουδαστές –αριθμός που αντιστοιχεί στο 75% του συνόλου των αλλοδαπών σπουδαστών της Ακαδημίας.
H Ναυτική Ακαδημία της Βάρνας, προσφέρει ήδη από το 2010, αγγλόφωνα προγράμματα για την εκπαίδευση αξιωματικών Ε.Ν., καταστρώματος και μηχανής. Με περισσότερους από 120 προσομοιωτές γέφυρας και μηχανής, τα δίδακτρα φοίτησης να αγγίζουν μόλις τα 2.000 ευρώ ανά έτος και το κόστος ζωής να είναι ιδιαίτερα -για τα ελληνικά δεδομένα- χαμηλό, η γειτονική Βάρνα αποτελεί πλέον μια ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή για τους Έλληνες που επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν ως αξιωματικοί του Ε.Ν. Το φαινόμενο μάλιστα δεν είναι καινούργιο. Οι πρώτοι Έλληνες φοιτητές εισήχθησαν στη συγκεκριμένη Ακαδημία το 2013, ενώ αναμένεται κατά το επόμενο έτος να αποφοιτήσει από τη Σχολή ο πρώτος Έλληνας αξιωματικός. Οι υπόλοιποι αλλοδαποί φοιτητές προέρχονται από χώρες όπως η Αρμενία, το Καζακστάν, η Αλβανία και η Ουκρανία.
Oι επικεφαλής της Ακαδημίας όμως δεν αρκέστηκαν μόνο στον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος που ακολουθείται αλλά ενδιαφέρθηκαν και για την προσέλκυση του ενδιαφέροντος και από την αγορά εργασία. Πιο συγκεκριμένα τουλάχιστον μια διαχειρίστρια εταιρεία με έδρα την Ελλάδα ναυτολογεί ήδη δόκιμους από την ΑΕΝ Βάρνας, ενώ εταιρείες- κολοσσοί, όπως η γιαπωνέζικη «K- Line», απασχολούν ήδη περισσότερους από 400 αξιωματικούς- απόφοιτους. Έπειτα μάλιστα από σχετική επιθεώρηση του αρμόδιου υπουργείου της Ιαπωνίας το 2016, οι απόφοιτοι της Ναυτικής Ακαδημίας «Nikola Vaptsarov» μπορούν να ναυτολογούνται σε πλοία ιαπωνικής σημαίας χωρίς περαιτέρω εξετάσεις αναγνώρισης βασικού πτυχίου.
Σημειώνεται πως η Ναυτική Ακαδημία στη Βάρνα είναι δημόσιο, Ανώτατο Στρατιωτικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, στο οποίο φοιτούν ευέλπιδες αξιωματικοί τόσο για το Πολεμικό, όσο και για το Εμπορικό Ναυτικό της Βουλγαρίας. Παρέχει μάλιστα τη δυνατότητα εισαγωγής αλλοδαπών σπουδαστών στην Ακαδημία, με την καταβολή διδάκτρων που αναλογούν σε 2.000 ευρώ για τα δίδακτρα του έτους και 100 ευρώ το μήνα για τους κοιτώνες διαμονής.
Σχετικά με την απόκτηση του συγκεκριμένου πτυχίου με εξολοκλήρου φοίτηση σε ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα, εκπρόσωποι της Ναυτικής Ακαδημίας «Nikola Vaptsarov» δηλώνουν κατηγορηματικά πως «βάσει της βουλγαρικής νομοθεσίας, όλοι οι απόφοιτοι σε δημόσια βουλγαρική Ναυτική Σχολή, πρέπει να έχουν παρακολουθήσει τουλάχιστον 4 διδακτικά εξάμηνα στην έδρα της Ακαδημίας». Οι εκπρόσωποι της Σχολής τους οποίους και συναντήσαμε, απηυθύναν μάλιστα κάλεσμα στους αρμόδιους θεσμικούς φορείς και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα, για περαιτέρω συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.
Απόσπασμα από τo άρθρο, με τίτλο «Τι συμβαίνει στη Ναυτική Ακαδημία της Βάρνας;», Ναυτικά Χρονικά, Απρίλιος 2017, σ. 17
Φωτο: naval-acad.bg