Η HELMEPA γιορτάζει 24 χρόνια ζωής του προγράμματος Παιδική HELMEPA. Την 10η Νοεμβρίου του 1993, το Διοικητικό Συμβούλιο της HELMEPA, υπό την προεδρία του κ. Βασίλη Φρ. Παπαχρηστίδη και την άμεση, ένθερμη υποστήριξη του αείμνηστου Καπετάν Βασίλη Κ. Κωνσταντακόπουλου, τότε Αντιπροέδρου, ομόφωνα ενέκρινε την πρόταση να δημιουργηθεί το ενημερωτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα Παιδική HELMEPA. Ήταν και εξακολουθεί να είναι η προσφορά των εθελοντών-Μελών της HELMEPA στα παιδιά ηλικίας 5 έως 13 ετών για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των αυριανών πολιτών.
Από τότε το πρόγραμμα, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και σε στενή συνεργασία μαζί του καθώς και με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υλοποιήθηκε σε όλη την Ελλάδα με συνολική συμμετοχή 99.150 παιδιών νηπιαγωγείων και Δημοτικών σχολείων και 3.604 Εθελοντών Εκπαιδευτικών, 1.361 σχολείων.
Μέχρι σήμερα, οι μικροί εθελοντές καθοδηγούμενοι από τους δασκάλους τους, υλοποίησαν με περίσσιο ζήλο και ενθουσιασμό 30.000 δράσεις του Σχεδίου Δράσης που ανανεώνεται κάθε χρόνο και εγκρίνεται από την Πολιτεία. Έξω και μέσα στο σχολείο, έκαναν πράξη τις ανησυχίες τους για ένα καλύτερο περιβάλλον γύρω τους αλλά και για τον «Πλανήτη Γη, το ένα και μοναδικό μας σπίτι». Υιοθέτησαν ακτές που προηγουμένως καθάρισαν, έφτιαξαν και διένειμαν ενημερωτικό υλικό, κατασκεύασαν έργα με άχρηστα υλικά, ανακύκλωσαν, ανέβασαν θεατρικές παραστάσεις, εντόπισαν παράνομες χωματερές και μίλησαν σχετικά σε ΟΤΑ και ΜΜΕ. Έμαθαν για το θαλάσσιο περιβάλλον με απλά πειράματα και παιχνίδια, γνώρισαν τον κόσμο της ναυτιλίας και της ναυτικής ιστορίας μας με επισκέψεις σε Λιμεναρχεία και Ναυτικά Μουσεία και συζητώντας με παλαίμαχους ναυτικούς.
Στους ετήσιους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Ζωγραφικής τα παιδιά έστειλαν 5.200 χρωματιστά «μηνύματα» με ευφάνταστα συλλογικά έργα τους. Πολλά από αυτά παρουσιάστηκαν σε ειδικές εκθέσεις που οργάνωσαν το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Παλ. Φαλήρου και το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης στο Λιμένα Θεσσαλονίκης.
Το Πρόγραμμα βραβεύθηκε το 1998, από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα UNEP του Ο.Η.Ε. με το Βραβείο Global 500 ενώ το 2000, με πρόσκληση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού-ΙΜΟ, δυο παιδιά-μέλη του προγράμματος μίλησαν στο Λονδίνο και μετέφεραν τις ανησυχίες τους για το θαλάσσιο περιβάλλον στους 600 συνέδρους της ολομέλειας του ΙΜΟ, τότε 166 χώρες και 63 μη-κυβερνητικούς οργανισμούς. Τους μίλησαν για την εθελοντική δραστηριότητα των Ελληνόπουλων που συμμετέχουν στην «Παιδική HELMEPA».
Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, βράβευσε το 2002 τα μέλη του Προγράμματος και τους εκπαιδευτικούς για την εθελοντική περιβαλλοντική τους δράση, την οποία η HELMEPA μετέδωσε και σε άλλες χώρες. Το 2005, παιδιά-μέλη του προγράμματος από την Κάλυμνο και από τα αντίστοιχα προγράμματα της CYMEPA στην Κύπρο και της TURMEPA στην Τουρκία, εκπροσώπησαν τον ΙΜΟ ως πρεσβευτές του στο «Παγκόσμιο Παιδικό Συνέδριο του ΟΗΕ για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος». Το Συνέδριο, υπό την αιγίδα του Περιβαλλοντικού Προγράμματος UNEP, έγινε στην Ιαπωνία το 2005, στη Μαλαισία το 2006 και στη Νορβηγία το 2008. Το 2016, τα Lloyd’s List Greek Shipping Awards απένειµαν στην «Παιδική HELMEPA» το βραβείο “Achievement in Environmental Protection”.
Στην ετήσια συνεδρίαση του Συμβουλίου παιδιών-αντιπροσώπων του προγράμματος στην Αθήνα, εκπροσωπούνται με τους αρχηγούς τους οι πιο δραστήριες ομάδες από όλη την Ελλάδα. Ανταλλάσουν εμπειρίες και ιδέες και ψηφίζουν μηνύματα προς την κοινωνία των ενηλίκων. Την ίδια ώρα, οι εκπαιδευτικοί τους και οι συνοδοί γονείς τους ενημερώνονται, από τη HELMEPA που τους φιλοξενεί, για τη δράση των παιδιών και επίκαιρα περιβαλλοντικά θέματα.
Όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργεί το πρόγραμμα, επιστημονικά στελέχη της HELMEPA έχουν επισκεφθεί δημόσια σχολεία 85 πόλεων και ενημέρωσαν μαθητές και δασκάλους. Η τριμηνιαία εφημερίδα «Τα Γλαρόπουλα», σε 89 τεύχη με 75.000 αντίτυπα, ενημέρωσε παιδιά και δασκάλους για τις δραστηριότητες των μελών του προγράματος στις διάφορες περιοχές και φιλοξένησε επιστολές μαθητών προς τα άλλα παιδιά και τους μεγαλύτερους.
Στην ιστοσελίδα (www.helmepajunior.gr), με περίπου 12.000 επισκέψεις το χρόνο που λειτουργεί από το 2001, έχουν πρόσβαση και εκπαιδευτικοί για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και για εξελίξεις σε σύγχρονα περιβαλλοντικά θέματα αλλά και την προβολή των δράσεων των ομάδων τους.
Η HELMEPA, που γιόρτασε φέτος 35 χρόνια εθελοντικής δέσμευσης της Ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας από πλοιοκτήτη μέχρι τον τελευταίο ναύτη για Καθαρές Θάλασσες και Ασφαλή Πλοία, ευχαριστεί από καρδιάς όλα τα παιδιά-μέλη, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς τους. Εύχεται ακόμη, τα χιλιάδες-μέλη του προγράμματος του παρελθόντος και του μέλλοντος να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος παροτρύνοντας όλους μας να αλλάξουμε συμπεριφορά προς το περιβάλλον.