Το παρόν και το μέλλον της ναυτικής εκπαίδευσης είναι συνυφασμένο με την υπεροχή των Ελλήνων στις διεθνείς θάλασσες. Σε μια δύσκολη εποχή για την ελληνική κοινωνία, όπου πολλοί νέοι αναζητούν διεξόδους στα θαλασσινά επαγγέλματα, η δημόσια ναυτική εκπαίδευση αποτελεί ένα φυτώριο που πρέπει να υποστηριχθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, η προσφορά και η συνεισφορά ιδιωτικών φορέων, σε μια απαιτητική εποχή για τον κρατικό προϋπολογισμό, κρίνεται σημαντική αφού επιτρέπει τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου με την παροχή επιμόρφωσης σε θέματα δεξιοτήτων και εξειδικευμένης τεχνογνωσίας που απαιτεί πλέον η αγορά.
Με αυτό το γνώμονα, ένα ολοκληρωμένο σύστημα εξ’ αποστάσεως αυτοεκπαίδευσης (e-learning) παρέχει δωρεάν για τα επόμενα τρία έτη η SQLearn στις δέκα Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) της Ελλάδας, στο πλαίσιο συνεργασίας της με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Η συγκεκριμένη πλατφόρμα δεν αντικαθιστά το ήδη ανανεωμένο πρόγραμμα σπουδών και τα συγγράμματα που παρέχονται στους φοιτητές, αλλά αποτελεί μια επιπλέον μορφή περαιτέρω γνώσης από την καθημερινότητα εν πλω. Επιπλέον, αποτυπώνει σε μορφή 3D video την εμπειρία ναυτικών σε κάθε τύπο εμπορικού πλοίου αλλά σε συγκεκριμένα πεδία γνώσης και, κυρίως, επίμορφωσης και ενίσχυσης δεξιοτήτων.
Η αρχή έγινε την Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2018, με την εγκατάσταση και παρουσίαση του εν λόγω συστήματος στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού- Σχολή Μηχανικών στη Χίο. Η εκδήλωση για την παράδοση του συστήματος πραγματοποιήθηκε παρουσία του Διευθυντή της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ναυτικών, Αρχιπλοίαρχου Λ.Σ. Στυλιανού Μπέλλα, ο οποίος εκπροσωπούσε και τον Αρχηγό Λ.Σ., του Δημάρχου Χίου Μανώλη Βουρνού, της Διοικήτριας της ΑΕΝ Χίου Πλωτάρχη Λ.Σ. Μαρίας Κατσάρη, της διευθύντρια σπουδών της ΑΕΝ Χίου Μαρίας Μακκά, του Σπύρου Γκούμα, γενικού διευθυντή της SQLearn, του καπτ. Γιάννη Θεοδωράκα από τη Theta Marine Consulting, σπουδαστών της ΑΕΝ αλλά και τοπικών ΜΜΕ.
Το σύστημα, το οποίο εγκαταστάθηκε, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού ήδη χρησιμοποιείται από τη ναυτιλιακή αγορά ως προς την επιμόρφωση των αξιωματικών τους, ειδικά σε θέματα δεξιοτήτων. Πρόκειται για την ηλεκτρονική πλατφόρμα aen.sqlearn.com που έχει σχεδιαστεί από την SQLearn και περιλαμβάνει σύστημα αυτοματοποιημένης διαχείρισης της εκπαίδευσης (Training Matrix), καθώς και ψηφιακά courses, που έχει υλοποιήσει η SQLearn σε συνεργασία με τη Theta Marine Consulting, η οποία παρείχε το πρωτογενές υλικό.
Η λίστα των επιμορφωτικών ενοτήτων της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης της SQLearn, η οποία είναι πιστοποιημένη από τον Αμερικάνικο Νηογνώμονα (ABS), εμπλουτίζεται συνεχώς, καλύπτει απαιτήσεις διεθνείς, εθνικές και της σημαίας, ενώ περιλαμβάνονται ακόμη ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια εν πλω αλλά και τεχνικά ζητήματα ή και διαχείριση κρίσεων.
Με τη συγκεκριμένη χορηγία, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας και πάντοτε σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η SQLearn δίνει τη δυνατότητα στους σπουδαστές των ΑΕΝ να αποκτήσουν εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις και κυρίως δεξιότητες, με τρόπο σύγχρονο, αλλά και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
Θέλοντας να τονίσει τη σημασία εξ αποστάσεως αυτοεκπαίδευσης που παρέχεται σε πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας, αλλά και να επικουρήσει, σε συγκεκριμένα πεδία, το έργο που ήδη προσφέρεται από την πολιτεία και τα Ιδρύματα που στέκονται αρωγοί πολυεπίπεδα στη ναυτική εκπαίδευση, η SQLearn ξεκινά την εγκατάσταση του συστήματος από τη Χίο, προχωρώντας εντός των επόμενων μηνών, στην εγκατάστασή του και σε όλες τις ΑΕΝ της χώρας.
Στην παρουσίαση πραγματοποιήθηκε προβολή δύο ενοτήτων που αφορούσαν την είσοδο σε κλειστούς χώρους πλοίων αλλά και το πλέον επίκαιρο θέμα του resilience (προσαρμοστικότητα), που αποτελεί νέα προτεραιότητα για την επιμόρφωση στα soft skills των ναυτικών.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Διευθυντής Ναυτικής Εκπαίδευσης του ΥΝΑΝΠ ανέφερε πως «στο πλοίο, πλέον, οι απαιτήσεις είναι μεγάλες και ο χρόνος είναι ιδιαίτερα περιορισμένος. Την ίδια στιγμή, η συνέπεια στη δουλειά των σπουδαστών είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Η ασφάλεια είναι ένα επιπλέον αντικείμενο σπουδαίας σημασίας, πέρα από τις γνώσεις. Η πρακτική εμπειρία είναι πολύ σημαντική. Με το σύστημα εξ αποστάσεως επιμόρφωσης σε θέματα δεξιοτήτων που διατίθεται, όμως, στην ΑΕΝ Χίου από σήμερα οι σπουδαστές μπορούν να δουν τις συνέπειες των ενεργειών τους και να προφυλαχθούν».
Ο καπτ. Γιάννης Θεοδωράκας από τη Theta Marine Consulting προσέθεσε πως «η πλατφόρμα εξ’ αποστάσεως επιμόρφωση εντάσσεται στο γενικότερο δια βίου μάθησης πλαίσιο που απαιτούν εταιρείες και ναυλωτές. Η πλατφόρμα δεν αφορά μόνο θέματα μηχανολογίας αλλά, κυρίως, εργασίας πάνω στο πλοίο, ενώ οι σπουδαστές που θα τη χρησιμοποιήσουν θα επωφεληθούν αφού θα τη συναντήσουν στα επόμενά τους βήματα στην αγορά εργασίας».
Ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς ανέφερε, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, πως «η εξ’ αποστάσεως επιμόρφωση είναι εξαιρετικά σημαντική και απαιτεί συγκέντρωση. Από προσωπική εμπειρία, το eLearning βοηθά σημαντικά στο να εμπεδώσει κανείς γνώσεις που δεν έχει καν αρχικά σκεφτεί. Χαίρομαι που έρχονται καινοτόμες μορφές εκπαίδευσης στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Και ιδιαίτερα που γίνεται στη Χίο, τη μεγάλη πατρίδα της ναυτιλίας».
Ο κ. Σπύρος Γκούμας, ιδρυτής της SQLearn ανέφερε πως «Οι ταχύτητες στη ζωή μας έχουν πλέον αλλάξει, οπότε είναι σημαντικό για κάθε εκπαιδευόμενο να μάθει… να μαθαίνει διαρκώς. Οι ναυτιλιακές εταιρείες πραγματοποιούν χιλιάδες ώρες δια βίου μάθησης σε συστήματα αυτοεξέλιξης σαν και αυτό, οπότε είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους σπουδαστές να εξοικειωθούν με τη χρήση του. Βέβαια, το συγκεκριμένο σύστημα δεν υποκαθιστά το βιβλίο αλλά επικουρεί και κάνει πιο αποτελεσματικό το διδακτικό έργο που ήδη παρέχεται και είναι πολύτιμο και σύγχρονο. Μέσω της πλατφόρμας παρέχεται στους σπουδαστές ένα σύστημα το οποίο δεν είναι γραμμικό, δεν είναι καθηγητοκεντρικό αλλά παράλληλα και δεν υποκαθιστά τον καθηγητή, αφού επιτρέπει συμπληρωματικές εκπαιδευτικές διαδρομές που διευκολύνουν και υποστηρίζουν την υπάρχουσα εκπαιδευτική διαδικασία».
Η συγκεκριμένη πλατφόρμα, πράγματι, δεν αντικαθιστά το σημαντικότατο ρόλο του εκπαιδευτικού, ενώ συμπληρώνει με πρακτικές γνώσεις και σύγχρονες μορφές εξ αποστάσεως αυτοεξέλιξης την εκπαιδευτική διαδικασία που ήδη παρέχεται στις ΑΕΝ της χώρας. Η αυτοεκπαίδευση αλλά και η εξ αποστάσεως επιμόρφωση αποτελούν σημαντικές μεθόδους για εμβάθυνση σε συγκεκριμένα πεδία και κυρίως δεξιότητες που θα πρέπει να κατέχει ο οποιοσδήποτε εργαζόμενος σε βιομηχανίες που εκσυγχρονίζονται διαρκώς και με γρήγορους ρυθμούς.
Ευελπιστούμε ότι οι εκπαιδευτικοί αλλά, κυρίως, οι σπουδαστές θα τη χρησιμοποιήσουν ως μια πλατφόρμα επιπρόσθετης γνώσης, που αναπτύσσει τα soft skills τους και είναι συμπληρωματική των συγγραμμάτων που τους παρέχονται.
Ενώ είχε προγραμματιστεί εγκατάσταση και παρουσίαση της πλατφόρμας και στην ΑΕΝ Οινουσσών, η συγκεκριμένη αποστολή δεν κατάφερε να προσεγγίσει το νησί λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν τις τελευταίες δύο (2) ημέρες. Παρ’ όλα αυτά ο διευθυντής της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ναυτικών κατάφερε να επισκεφτεί το νησί όπου και συνομίλησε για το μέλλον της Σχολής και τα νέα συστήματα που θα εφαρμοστούν άμεσα.