Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1977 ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας για να τιμηθούν οι αγώνες των γυναικών προς διεκδίκηση ισονομίας και ισότητας. Και πράγματι οι γυναίκες πέτυχαν με το πέρασμα των χρόνων να αποκτήσουν, σε μεγάλο βαθμό, τα δικαιώματα που τους αναλογούν, ενώ κατάφεραν να κάνουν με επιτυχία την είσοδό τους σε επαγγελματικούς χώρους που θεωρούνταν στο παρελθόν, και ορισμένοι μέχρι και σήμερα, ανδροκρατούμενοι. Ένας από αυτούς τους επαγγελματικούς χώρους είναι, σαφώς, και η ναυτιλία.
Όπως προκύπτει από στατιστικές μελέτες, το 26% των γυναικών που σταδιοδρομούν στο ναυτικό επάγγελμα εργάζεται σε κρουαζιερόπλοια, ενώ το 68% εργάζεται σε επιβατηγά πλοία. Σύμφωνα με το Maritime UK, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 2% του παγκόσμιου ναυτεργατικού δυναμικού, αριθμός ο οποίος αντιστοιχεί σε μόλις 25.000 γυναίκες, μια τάση η οποία φαίνεται σιγά- σιγά να αλλάζει.
Για να επιβεβαιώσει κανείς αυτήν την αλλαγή, αρκεί να μελετήσει τα στατιστικά στοιχεία των νέων που εισάγονται στις ΑΕΝ της χώρας μας. Πιο συγκεκριμένα, κατά το έτος 2017 υπέβαλαν αίτηση για εισαγωγή στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού της χώρας 3.089 υποψήφιοι, εκ των οποίων οι 470 (15%) ήταν γυναίκες. Τελικώς, πέτυχαν την είσοδο τους στις ΑΕΝ 1.143 σπουδαστές, εκ των οποίων οι 133 ήταν γυναίκες (ποσοστό 14%).
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ανέφερε πως «στη Ναυτιλία, και στο Λιμενικό Σώμα, οι γυναίκες έχουν παλέψει και παλεύουν συνεχώς, για να υπάρξουν στους δύο αυτούς ανδροκρατούμενους χώρους και τα καταφέρνουν εξαιρετικά».