Η ελληνική εφοπλιστική οικογένεια έδωσε το «παρών» στο Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας που διεξάγεται στο Μέγαρο Μουσικής, δίνοντας μια «γεύση» ναυτιλίας στους παρευρισκόμενους φοιτητές αλλά και απόφοιτους, που έσπευσαν να παρακολουθήσουν τη συζήτηση με θέμα «Ποντοπόρος ναυτιλία: ένας διαχρονικός πυλώνας ανάπτυξης της χώρας».
Τη συγκεκριμένη συζήτηση χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θεόδωρος Bενιάμης, ο οποίος, κατά την εναρκτήρια ομιλία του, συμβούλευσε τη νεότερη γενιά να ακολουθήσει μια επαγγελματική πορεία που θα την γοητεύσει, και όχι απλά θα την ανταμείψει με οικονομικές απολαβές ή επαγγελματική σταθερότητα. Έβαλε, μάλιστα, στο «ραντάρ» του επαγγελματικού προσανατολισμού των παρευρισκόμενων νέων και τη ναυτιλία, τονίζοντας πως πρόκειται για μια ιδιαίτερα γοητευτική βιομηχανία.
Ομιλητές στο πάνελ ήταν ο δρ. Ιωάννης Κούστας, μέλος του Δ.Σ. της ΕΕΕ και Πρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος και Μέλος του Δ.Σ. της Danaos Corporation, ο κ. Γεώργιος Μακρυμίχαλος, αναπληρωτής ταμίας της ΕΕΕ και πρόεδρος της Empros Lines Shipping Co. Sp. S.A., η κα Ιωάννα Προκοπίου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ΕΕΕ και διευθύνουσα σύμβουλος των εταιρειών Prominence Maritime S.A. και Sea Traders S.A. Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Γιάννης Παλαιολόγος, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Καθημερινή».
Η σημασία της εμπορικής ναυτιλίας
Κατά τις εισηγήσεις τους οι ομιλητές παρουσίασαν εν συντομία την πραγματικότητα στη ναυτιλιακή βιομηχανία, επισημαίνοντας την περίοπτη θέση που έχει επιτύχει η Ελλάδα τόσο στον ευρωπαϊκό, όσο και στο παγκόσμιο χάρτη.
Πιο συγκεκριμένα, η κα Προκοπίου έδωσε στους παρευρισκόμενους τη δυνατότητα να αντιληφθούν τη σημαίνουσα βαρύτητα της εμπορικής ναυτιλίας αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως το 90% του παγκοσμίου εμπορίου μεταφέρεται δια θαλάσσης. Επεσήμανε, μάλιστα, τη σημασία της διατήρησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, η οποία συνεισφέρει 57 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της Ευρώπης, στηρίζοντας περισσότερες από 620.000 θέσεις εργασίας.
Ο κ. Μαυρομίχαλος επεσήμανε με τη σειρά του την σπουδαιότητα της ελληνικής αλλά και ευρωπαϊκής ναυτιλίας, η οποία θα πρέπει όπως ανέφερε «να χρησιμοποιείται ως διπλωματικό μέσο πίεσης και διαπραγμάτευσης», ιδιαίτερα με τις ασιατικές χώρες, δεδομένου ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες αποτελούν τους καλύτερους και τακτικότερους πελάτες των ασιατικών ναυπηγείων.
Η ικανότητα των Ελλήνων στη θάλασσα
Ο κ. Μαυρομίχαλος εστιάστηκε στα μοντέλα διοίκησης των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών, αναφέροντας πως οι ελληνικές εταιρείες διατηρούν την οικογενειακή φυσιογνωμία τους, ενώ διακατέχονται από συγκεντρωτικά μοντέλα λήψης αποφάσεων. Τόνισε, μάλιστα, πως η μέθοδος hands- on ως επαγγελματική προσέγγιση ακολουθείται πιστά από την ελληνική ναυτιλία, ενώ τα παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να θεωρούνται ξεπερασμένα.
Με αφορμή ερώτηση που απευθύνθηκε στο διευθύνοντα σύμβουλο της Danaos Corporation σχετικά με τις αλλαγές που έχει βιώσει η ναυτιλιακή βιομηχανία στο διάβα του χρόνου, ο κ. Κούστας επεσήμανε πως το χάσμα μεταξύ του χθες και του σήμερα είναι τεράστιο. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε πως ο ελληνικός στόλος εξελίχθηκε από τα Liberties στο νεότερο και πιο σύγχρονο στόλο στον κόσμο, ενώ η ναυτιλία έχει γίνει μια άκρως διεθνοποιημένη βιομηχανία. Ανέφερε, μάλιστα, πως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μόλις το ¼ των ελληνικών συμφερόντων πλοίων βρίσκεται υπό ελληνική σημαία.
Η κα Προκοπίου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ικανότητες των Ελλήνων στη θάλασσα. Επιβεβαίωσε, μάλιστα, τα λεγόμενά της λέγοντας πως οι Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν καταφέρει να διατηρούν τα λειτουργικά τους έξοδα ανά ημέρα έως και 5% χαμηλότερα από τον ανταγωνισμό, γεγονός που μεταφράζεται σε 126.000 ευρώ, ανά πλοίο, ετησίως.
Σταδιοδρομία στη ναυτιλιακή βιομηχανία
Ο κ. Κούστας ανέδειξε τις επαγγελματικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στη ναυτιλία αναφέροντας πως αποτελεί τη μοναδική βιομηχανία στην οποία η ζήτηση για εργαζομένους (ναυτικούς) ξεπερνά τη διαθέσιμη προσφορά. Ανέφερε, βέβαια, πως αυτό δεν είναι τυχαίο καθώς, ιδιαίτερα οι ανεπτυγμένες οικονομίες, διαθέτουν ελάχιστο ναυτεργατικό δυναμικό, κυρίως, λόγω της δυσκολίας της φύσης του επαγγέλματος. Προσέθεσε, μάλιστα, πως στον αντίποδα, χώρες όπως οι ΗΠΑ, οι οποίες επιθυμούν για στρατηγικούς λόγους να διατηρήσουν το ναυτεργατικό τους δυναμικό, θέτουν περιορισμούς και εμπάργκο, με το τελικό κόστος να επιβαρύνει… τους καταναλωτές.
Κλείνοντας, οι ομιλητές φάνηκαν αισιόδοξοι, τόσο για το μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας, όσο και για τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας που θα δοθούν στους παρευρισκόμενους νέους στη ναυτιλιακή βιομηχανία, και ιδιαίτερα σε αυτούς που διαθέτουν εξειδίκευση στους τομείς της πληροφορικής και της ναυπηγικής, επισημαίνοντας πως η ναυτιλία επιβίωσε χάρη στην ευελιξία της, η οποία τώρα προτάσσει προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες.