Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Ναυτικό στις 25 Ιουνίου η εκπαιδευτική πρωτοβουλία Isalos.net παραθέτει τις σκέψεις τριών σπουδαστών της ΑΕΝ Σύρου. Πιο συγκεκριμένα, οι σπουδαστές Ελένη Μανιάτη, Γεώργιος Ζάγκλας και Άννα Δούκισσα αναφέρονται στους λόγους που τους ώθησαν να σταδιοδρομήσουν στο ναυτικό επάγγελμα αλλά και για τις εντυπώσεις τους από τη Σχολή Πλοιάρχων της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου.
Γιατί επιλέξατε να σταδιοδρομήσετε στο ναυτικό επάγγελμα;
Ε. Μανιάτη: Στο μάθημα του επαγγελματικού προσανατολισμού στο λύκειο, ανάμεσα σε διάφορα επαγγέλματα, μου κίνησε περισσότερο το ενδιαφέρον το ναυτικό επάγγελμα. Διότι μου παρείχε μια καλή επαγγελματική αποκατάσταση, με οφέλη σε κοινωνικό επίπεδο, χαρίζοντάς μου μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Γ. Ζάγκλας: Η επιλογή μου να φοιτήσω στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού και να σταδιοδρομήσω στο ναυτικό επάγγελμα, έχοντας ήδη στο βιογραφικό μου δύο πτυχία, ένα από τη Σχολή Φιλολογίας του ΑΠΘ και έναν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ήρθε κατόπιν ώριμης και συνειδητοποιημένης σκέψης. Στα δύσκολα χρόνια που περνάει η χώρα τον τελευταίο καιρό, ένας τίτλος σπουδών δεν αποτελεί εγγύηση επαγγελματικής αποκατάστασης για τον κάτοχό του. Η υπερπληθώρα των φιλολόγων, με τη συνεπακόλουθη αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να αξιοποιήσει το διαθέσιμο δυναμικό τους, σε συνδυασμό με το καταφύγιο που προσφέρει το ναυτικό επάγγελμα από άποψη επαγγελματικής και οικονομικής σταθερότητας και τις ουσιαστικές προοπτικές εξέλιξης, ανάλογα πάντα με τη φιλοδοξία και τις γνώσεις καθενός, κατέστησαν την επιλογή μου μονόδρομο.
Α. Δούκισσα: Από μεγάλη αγάπη προς την θάλασσα και τα ταξίδια. Από μικρό παιδί έκανα ιστιοπλοΐα και έμαθα να τη σέβομαι.
Είστε ικανοποιημένοι από τις σπουδές σας στην AEN;
Ε. Μανιάτη: Η ικανοποίησή μου από τις σπουδές μου στην ΑΕΝ φτάνουν μέχρι ένα σημείο, και αυτό γιατί στη σχολή μου δεν υπάρχουν επαρκή μέσα για τη σωστή κατάρτισή μας, π.χ. έλλειψη προσομοιωτών.
Γ. Ζάγκλας: Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το περιεχόμενο των εκπαιδευτικών κειμένων και εν γένει από το πρόγραμμα σπουδών, το οποίο, σε συνδυασμό με τον ικανοποιητικό τρόπο διδασκαλίας του από καθηγητές που διαθέτουν υψηλά κριτήρια γνώσης και μεταδοτικότητας, θεωρώ ότι μας παρέχει τα βασικά εχέγγυα ώστε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του επαγγέλματος. Το σύστημα της εναλλασσόμενης εκπαίδευσης ανάμεσα σε σχολή και ταξίδι προσφέρει, με τη σειρά του, πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις σε όλους τους σπουδαστές. Ωστόσο, πιστεύω ότι είναι επιτακτική ανάγκη τόσο η αναβάθμιση της σχολής σε επίπεδο υποδομών, τεχνολογικών μέσων και υλικοτεχνικού εξοπλισμού ‒καθότι η στασιμότητα, τη στιγμή που όλα εξελίσσονται με γοργούς ρυθμούς, δεν ωφελεί πουθενά‒ όσο και η κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών όλων των σχολών από άποψη διδακτικού προσωπικού, με γνώμονα την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης στους σπουδαστές. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά τη φράση «στους γονείς οφείλομεν το ζην, στους δε διδασκάλους το ευ ζην».
Α. Δούκισσα: Οι καθηγητές και το προσωπικό της ΑΕΝ Σύρου κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να μας εκπαιδεύσουν και να μας βοηθήσουν να κάνουμε το όνειρό μας πραγματικότητα. Ωστόσο στην ΑΕΝ Σύρου υπάρχει έλλειψη από μόνιμους καθηγητές.
Πως είναι η ζωή για έναν σπουδαστή της ΑΕΝ στην Σύρο;
Ε. Μανιάτη: Η ΑΕΝ της Σύρου αποτελεί μια από τις ποιό καλές στην Ελλάδα. Η Σύρος είναι η πρωτεύουσα των Κυκλάδων με αποτέλεσμα να μπορεί να μου προσφέρει όσα έχει και μια πόλη. Η τοποθεσία της είναι αρκετά βολική γιατί βρίσκετε κοντά στην Αθήνα το τόπο καταγωγής μου.
Γ. Ζάγκλας: Η Σύρος είναι ένα πανέμορφο νησί, το οποίο με μάγεψε με τη ρετρό του ατμόσφαιρα, τα σοκάκια του, τα επιβλητικά νεοκλασικά του και τη φιλόξενη διάθεση των κατοίκων του. Ωστόσο, η ιδιότητά μου, αυτή του σπουδαστή, και οι υποχρεώσεις μου απέναντι στα μαθήματα πολλές φορές αποτελούν εμπόδιο στο να γνωρίσω καλύτερα τις ομορφιές του νησιού. Είμαι όμως διατεθειμένος να πραγματοποιήσω κάποιες θυσίες για να θεμελιώσω σε γερές βάσεις τη σταδιοδρομία μου στο ναυτικό επάγγελμα, καθότι πιστεύω ότι η «καριέρα» ενός ναυτικού ξεκινά να διαγράφεται ήδη από τα χρόνια της φοίτησής του στη σχολή. Αγαθά κόποις κτώνται, όπως έλεγαν και οι αρχαίοι Έλληνες.
Α. Δούκισσα: Το νησί είναι φιλόξενο για εμάς που ερχόμαστε από άλλα μέρη. Ωστόσο αντιμετωπίζουμε οικονομικές δυσκολίες όμως αυτές δεν μας πτοούν προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας. Αν η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού της Σύρου είχε τη δυνατότητα να διαθέτει κτιριακές εγκαταστάσεις για τις σπουδάστριες, το οικονομικό κόστος ζωής τόσο για εμάς όσο και για την οικογένειά μας θα ήταν μικρότερο.
Θα παροτρύνατε έναν φίλο σας να επιλέξει τις σπουδές σε μια Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού;
Ε. Μανιάτη: Αυτό είναι μια δύσκολη απάντηση, διότι εμπεριέχει πολλές περιπτώσεις. Η ΑΕΝ σου προσφέρει ένα καλό επάγγελμα, αλλά με πολλές δυσκολίες, που δεν είναι κατάλληλο για όλους. Μπαίνοντας στη σχολή, αντιμετώπισα αρκετές δυσκολίες, κυρίως επειδή είμαι γένους θηλυκού, κάτι παράλογο αν το σκεφτεί κανείς, αφού ζούμε στον 21ο αιώνα. Το καράβι είναι ένα σκληρό περιβάλλον, διότι μπαίνεις στα βαθιά με την πρώτη, με αρκετές ευθύνες στην πλάτη σου. Οπότε, ανάλογα με τον φίλο/φίλη, θα έπαιρνα αυτή την απόφαση.
Γ. Ζάγκλας: Θα του το πρότεινα με κάθε βεβαιότητα και δίχως δισταγμό. Όπως προείπα, το ναυτικό επάγγελμα προσφέρει όχι μόνο οικονομική ασφάλεια, αξιοπρέπεια και άνεση στη διαβίωση, αλλά και μοναδικές εμπειρίες, που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα. Ο Έλληνας αξιωματικός γίνεται σιγά σιγά όλο και πιο περιζήτητος. Φυσικά, η απόφαση να ταξιδεύεις μέσα στα πλοία δεν είναι τόσο απλή. Η «θάλασσα» ανταμείβει μόνο τους άξιους και αυτούς που έχουν μεγάλα αποθέματα υπομονής, θάρρους και αποφασιστικότητας. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να αποθαρρύνει κανέναν, καθότι πλέον η σταδιοδρομία στη ναυτιλία δεν περιορίζεται μόνο στα πλοία, αλλά σε έναν απόφοιτο ανοίγονται άπειροι δρόμοι και στην ξηρά, με πολλές ευκαιρίες οικονομικής δραστηριοποίησης.
Α. Δούκισσα: Θα παρότρυνα κάποιον μόνο εάν αγαπάει το ναυτικό επάγγελμα και εάν είναι διατεθειμένος να αφιερώσει την ζωή του σε αυτό.