Του κ. Άλεξ Πάργα, Commercial Manager, Victoria Shipbroking Inc. (Blue Planet Group)
Το βασικό dry bulk commodity σήμερα, το οποίο μεταφέρεται κυρίως σε Capesizes, είναι το iron ore, το οποίο και παρουσιάζει για το 2018 σημαντική ανάπτυξη της τάξεως του 3- 4%. Αμέσως μετά ακολουθεί το κάρβουνο, το οποίο έχει βοηθήσει πολύ τα μικρότερα πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου και κυρίως τα Panamax και Kamsarmax- δηλαδή τα πλοία από 75.000 έως 85.000 τόνους, όπως επίσης και τα Post Panamax τα οποία φτάνουν μέχρι και τους 98.000 τόνους.
Το εμπόριο του κάρβουνου παρουσιάζει ανάπτυξη του 3- 4% για το 2018 και αυτό γιατί έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι εισαγωγές των Κινέζων στο κάρβουνο- περίπου 7% σε σχέση με το 2017. Σημαντική αύξηση στις εισαγωγές κάρβουνου παρουσιάζει και η Ινδία, η οποία αυτή τη στιγμή κρατάει την αγορά μόνη της. Η Ινδία είναι επίσης ένας καλός προορισμός για τα Panamax και Kamsarmax bulk carriers γιατί από εκεί τα συγκεκριμένα πλοία είναι σε ballasting position για την Ν. Αμερική, όπου τα πλοία φορτώνουν σιτηρά πίσω για την Ασία η για την Ευρωπη. Για αυτό το λόγο τα συγκεκριμένα routes τα παρακολουθούμε συνέχεια.
Ενα παραδοσιακό round trade ενός Panamax ή και Kamsarmax που ανοίγει στην Ασία είναι να φορτώσει κάρβουνο από Αυστραλία η Ινδονήσια για την Ινδία και από εκεί να πάει ballast στην Νοτιά Αμερική για να φορτώσει σιτηρά πίσω για την Ασία.
Παρόλο που τα σιτηρά μεταφέρονται όλον τον χρόνο, υπάρχουν και οι εποχικές τάσεις στις μεταφορές σιτηρών. Δηλαδή γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα παραχθεί και θα είναι έτοιμη για εξαγωγή η σόγια στην Βραζιλία και το καλαμπόκι στην Αμερική. Για αυτό και οι εμπειρότεροι, στο χώρο του dry πλοιοκτήτες ξέρουν που και πότε πρέπει να στείλουν τα καράβια τους. Τα grains είναι επίσης σταθερά σε ποσότητα. Δηλαδή κάθε χρόνο γνωρίζουμε τι ποσότητα θα παραχθεί, και συνήθως δεν έχουμε μεγάλες αλλαγές.
Τη δεδομένη χρονική περίοδο είμαστε βέβαια λίγο μπερδεμένοι γιατί λόγω του trade war μεταξύ Κίνας και Αμερικής έχουν μειωθεί πολύ οι εξαγωγές soybeans από την Αμερική στην Κίνα, μεταβάλλοντας το pattern -ίσως αυτός είναι και ο λόγος που η αγορά δεν είναι τόσο καλή όσο περιμέναμε για το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου, όταν παραδοσιακά η αγορά στο dry είναι πάντα καλύτερη σε συνδυασμό με τις εποχικές αγορές iron ore των Κινέζων.
Στα μικρότερα bulk carriers, κυρίως στα Ultramax, Supramax και Handies, εκτός από κάρβουνο και σιτηρά κυριαρχούν επίσης φορτία όπως τσιμέντο, βωξίτης, προϊόντα σίδερου, λιπάσματα ή οτιδήποτε άλλο. Σε κάθε περίπτωση, το workforce του dry είναι με διαφορά το iron ore και το coal.
Του καπτ. Ανδρέα Γεωργίου, Managing Director, Gregale Dry Bulk Shipping
Το κάρβουνο, σε αντίθεση με ό,τι έλεγαν όλοι λόγω έντονων οικολογικών ανησυχιών είναι -και θα εξακολουθήσει για πολύ καιρό να είναι- το βασικό commodity, το οποίο θα δίνει ενέργεια στον κόσμο. Μάλιστα, από την συνολική ποσότητα κάρβουνου που καταναλώνεται στην Ινδία, το 95% αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Για την Κίνα, το ίδιο ποσοστό είναι κοντά στο 70%. Η υπόλοιπη ποσότητα αφορά την παραγωγή steels. Το κάρβουνο στην παραγωγή steels δεν χρησιμοποιείται μόνο σαν κινητήριος δύναμη του εργοστασίου αλλά και σαν καταλύτης στην πρόσμειξη για τη δημιουργία stainless steel.
Oι ανάγκες σε κάρβουνο, ειδικά ενόψει χειμώνα, δεν σταματάνε. Δεν μπορεί κανένας να αφήσει τον κόσμο να παγώσει, ενώ οι βιομηχανίες δεν μπορούν να πάψουν να λειτουργούν. Άρα το κάρβουνο είναι ένα commodity που καταρχήν εξυπηρετεί sizes across the board. Δεν υπάρχει καράβι το οποίο θα είναι στον Ειρηνικό ή στον Ινδικό και δεν θα μεταφέρει κάρβουνο.
Επιπλέον, το κάρβουνο είναι ένα commodity, το οποίο στην απλή του μορφή δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη εξειδίκευση από το πλήρωμα ή από τους αξιωματικούς, ενώ είναι απολύτως ασφαλές. Είναι αδρανές, αν δεν πρόκειται για κάποιο συγκεκριμένο τύπο ο οποίος να απαιτεί μονωτικά δηλαδή και είναι το commodity που σε χαλεπούς καιρούς έχει κρατήσει την αγορά. Να θυμίσω ότι όταν υποφέρει ο Ατλαντικός και τα βαπόρια κάνουν shift προς τον Ειρηνικό το commodity το οποίο κυβερνά είναι το κάρβουνο. Και νομίζω ότι έτσι θα εξακολουθήσει να είναι.
Το ανωτέρω κείμενο αποτελεί επιμελημένη εκδοχή των ομιλιών του κ. Άλεξ Πάργα και του καπτ. Ανδρέα Γεωργίου, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της επιμορφωτικής συνάντησης που διοργάνωσε η πρωτοβουλία Isalos.net τον Οκτώβριο του 2018 στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.