Πάνος Ζαχαριάδης, Τεχνικός Διευθυντής, Atlantic Bulk Carriers Management Ltd.
Μια από τις εύκολες λύσεις που προτείνονται, κυρίως από περιβαλλοντικές οργανώσεις, για την εφαρμογή των κανόνων που θέλει να επιβάλει ο IMO είναι η μείωση της ταχύτητας των πλοίων. Μειώνοντας την ταχύτητα του πλοίου, μειώνεται και η ιπποδύναμη της μηχανής, με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η κατανάλωση του πετρελαίου. Προσωπικά, πιστεύω πως η συγκεκριμένη πρακτική θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα.
Όμως τι εννοούμε με τον όρο slow- steaming; Υπάρχουν δύο βασικοί ορισμοί. Ο ένας είναι να πηγαίνουν τα πλοία με την χαμηλότερη ταχύτητα την οποία αντέχει η αγορά. Αυτός είναι ο ένας τρόπος και σε αυτόν τον τρόπο δεν έχω καμία αντίρρηση. Εάν βέβαια υπάρχει κάποιο premium για τα βαπόρια που πηγαίνουν πιο γρήγορα και η αγορά το δίνει εύκολα τότε ίσως η optimum ταχύτητα, όχι η minimum ταχύτητα, που θα επιφέρει το μεγαλύτερο profit στον εφοπλιστή θα είναι να πας λίγο παραπάνω. Εάν όμως αναπτύσσεις μεγάλες ταχύτητες για παράδειγμα και ο ντόκος θα είναι κατειλημμένος, θα πρέπει να περιμένεις στην άγκυρα 20 μέρες. Δεν υπάρχει λόγος λοιπόν να τρέξεις.
Το slow- streaming, για το οποίο μιλά πολύς κόσμος είναι κάτι τελείως διαφορετικό και αφορά την εφαρμογή ενός κανονισμού μέγιστης επιτρεπόμενης ταχύτητας για κάθε τύπο πλοίου. Προσωπικα, πιστεύω πως κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα και δεν μπορώ να γνωρίζω για ποιον λόγο πολλοί ευφυείς και επιτυχημένοι εφοπλιστές προτείνουν κάτι τέτοιο. Βλέπω πάρα πολλά προβλήματα σε έναν τέτοιο κανονισμό, αρχίζοντας από το πως θα εφαρμόσεις και πως θα πιστοποιήσεις τι ταχύτητα πραγματικά είχε το κάθε πλοίο και εάν ξεπέρασε το όριο που έθεσες ή όχι. Πρόκειται για κάτι ανεφάρμοστο στην πραγματικότητα.
Η παγκόσμια αγορά απαιτεί έναν ορισμένο αριθμό φορτίων που πρέπει να μετακινηθεί. Αυτός πρέπει να μετακινηθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Εάν μειώσεις εσύ τις ταχύτητές σου τότε το φορτίο που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από τον υπάρχοντα αριθμό πλοίων ή θα φύγει και θα πάει στα τρένα μέχρι και στα αεροπλάνα μπορεί να πάει για ορισμένα ευπαθή φορτία. Και αμέσως θα υπάρχει ζήτηση για παραγγελίες άλλων βαποριών για να καλύψουν το κενό αυτό. Αυτό το ξέρουν όλοι. Λέγεται μάλιστα ότι 30- 50% παραπάνω βαπόρια μπορεί να χρειαστούν εάν κόψουμε τις ταχύτητες των πλοίων κατά 30- 40%.
Αναλογιστείτε όμως πόσο CO2 θα φύγει στην ατμόσφαιρα για να φτιαχτεί το ατσάλι που χρειάζεται για να χτιστούν αυτά τα χιλιάδες καινούρια πλοία. Έχω κάνει τους υπολογισμούς γιατί είχαμε κάνει παλιά μελέτες με τον κ. Γράτσο και τον καθηγητή Ψαραύτη. Μιλάμε για δισεκατομμύρια τόνους στην ατμόσφαιρα. Για να γλιτώσεις σύμφωνα με τους υπολογισμούς 150 εκατ. τόνους CO2 τον χρόνο, θα χρειαστεί για να χτίσεις αυτά τα καινούρια βαπόρια να επιβαρρύνεις την ατμόσφαιρα με 2 δις τόνους CO2. Και δεν υπολογίζουμε ότι θα έχεις 50% παραπάνω πληρώματα απ’ ότι έχεις τώρα τα οποία θα ταξιδεύουν δύο φορές τον χρόνο, να πάνε στο βαπόρι και να έρθουν. Και όπως ξέρουμε τα αεροπλάνα εκλύουν το περισσότερο CO2 στην ατμόσφαιρα.
Ένα τελευταίο πρόβλημα είναι ας πούμε ότι μπαίνει αυτός ο κανονισμός σε εφαρμογή και λέμε από τώρα και στο εξής τα bulk carriers θα πηγαίνουν μέχρι 12 μίλια και όχι παραπάνω. Αμέσως θα υπάρχει ζήτηση για καινούρια πλοία. Τα καινούρια πλοία που πρόκειται να παραγγελθούν και να χτιστούν από τα ναυπηγεία τι ταχύτητας σχεδιασμό νομίζετε ότι θα έχουν; Γιατί να βάλει το ναυπηγείο μεγαλύτερη μηχανή για να πηγαίνει το βαπόρι με 15 εάν απαγορεύεται. Για να γλιτώσεις όμως εκροές στην ατμόσφαιρα πρέπει το βαπόρι να μπορεί να πάει πιο γρήγορα και εσύ να πηγαίνεις πιο σιγά. Άμα σου δώσουν βαπόρι που πηγαίνει ακριβώς εκεί που είναι το όριο θα το δουλεύεις στο 100% της μηχανής. Αυτό το βαπόρι θα εκλύει παραπάνω απ’ ότι τα υπάρχοντα βαπόρια που δουλεύουν στο 70% και θα είναι και αντιοικονομικό για όποιον το πάρει. Υπάρχουν πολλές επιπλοκές.
Η τοποθέτηση που παρουσιάζονται παραπάνω πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της επιμορφωτικής συνάντησης που συνδιοργάνωσαν οι Isalos.net, SNAME NTUA και SNAME TEI-Greek Student Section τον Απρίλιο του 2018, στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.