Του Derek Novak, Senior Vice President, Engineering and Technology, ABS
Ο κ. Derek Novak παρουσιάζει τις προϋποθέσεις για τη χρήση των νέων τεχνολογιών από τις ναυτιλιακές εταιρείες, με τρόπο που θα μεγιστοποιούν τη χρησιμότητα τους, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στις ενδεδειγμένες διαδικασίες υιοθέτησης και εφαρμογής της καινοτομίας στις καθημερινές διαδικασίες των πλοίων αλλά και των γραφείων.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βρισκόμαστε στην εποχή της «έξυπνης» ναυτιλίας: η υποδομή δεδομένων που μπορεί να επιτρέψει την παρακολούθηση της κατάστασης και τη βελτιστοποίηση της απόδοσης ενός επενδυτικού αγαθού είναι ήδη εδώ.
Οι τεχνικές παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο, οι εφαρμογές ανάλυσης δεδομένων και η χρήση συνεχούς ροής δεδομένων για την αντιμετώπιση προβλημάτων και την παροχή βοήθειας κατά τη λειτουργία μεταβάλλουν τις λειτουργικές δυνατότητες των πλοίων καθώς και τη διαχείρισή τους. Οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης που χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή συσχετίσεων δεδομένων από τις διαδικασίες επί του σκάφους αξιοποιούνται και αναπτύσσονται σε πολλά, διαφορετικά πεδία.
Παρά τη θετική αυτή εικόνα, δεν γνωρίζουν όλοι οι πλοιοκτήτες από πού πρέπει να ξεκινήσουν και για ορισμένους μπορεί να θεωρηθεί ως μια εμπειρία που τους ξεπερνά. Έχουμε δει ένα φάσμα δυνατοτήτων της στη βιομηχανία και υπάρχουν πολλοί πλοιοκτήτες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία προς όφελός τους αλλά προσπαθούν να κατανοήσουν πώς να χρησιμοποιήσουν τις «έξυπνες» λειτουργίες επί του σκάφους.
Ο βασικός στόχος των πρόσφατα δημοσιευμένων Κατευθυντήριων Οδηγιών του ABS σχετικά με την Εφαρμογή Έξυπνων Λειτουργιών είναι να επισημάνει ότι η βιομηχανία ξεκινάει ένα ταξίδι προς την «έξυπνη» λειτουργικότητα (smart functionality), ενώ όλο και πιο «έξυπνος» εξοπλισμός και συστήματα εγκαθίστανται καθημερινά στα πλοία. Ορίζουμε ως «έξυπνο» ένα σύστημα το οποίο συλλέγει, διαχειρίζεται και αναλύει δεδομένα προκειμένου να επιτρέψει στον άνθρωπο που χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία να λάβει πιο τεκμηριωμένες αποφάσεις.
Η διαδικασία εφαρμογής αυτών των τεχνολογιών πρέπει να είναι ευέλικτη, έτσι ώστε να επιτρέπει τις όποιες περαιτέρω εξελίξεις, αλλά για την εκκίνηση της διαδικασίας προτείνουμε στους πλοιοκτήτες να έχουν συγκεκριμένο στόχο, για παράδειγμα τη βελτίωση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας, τη διεξαγωγή λιγότερο παρεμβατικών επιθεωρήσεων ή τη βελτίωση της απόδοσης του επενδυτικού τους στοιχείου στο σύνολό του.
Η συμβολή του ABS έγκειται στο ότι βοηθά τους πλοιοκτήτες να ακολουθήσουν τη διαδικασία κάνοντας ένα βήμα κάθε φορά, για να αποκτήσουν τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας. Αυτή είναι η δική μας μοναδική προσέγγιση. Παρέχουμε ένα καλά σχεδιασμένο πλαίσιο, που θα τους επιτρέψει να θέσουν και να επιτύχουν τους στόχους τους. Πιστεύουμε ότι ένα μεγάλο μέρος της βιομηχανίας είναι έτοιμο να την ενστερνιστεί έξυπνα και για κάποιους άλλους εμφανείς λόγους. Ζούμε σε μια εποχή όλο και πιο απαιτητικών κανονισμών, και αυτό δίνει ώθηση στη συλλογή και στην αναφορά δεδομένων που εμπεριέχουν «έξυπνα» στοιχεία.
Η βιομηχανία κατανοεί ολοένα και περισσότερο πώς να χρησιμοποιεί την τεχνολογία και να αναγνωρίζει τη σημαντικότητά της προς όφελος των δραστηριοτήτων της, κι έτσι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Με την πάροδο του χρόνου, καθώς τα οφέλη κατανοούνται βαθύτερα, τα κράτη σημαίας και οι ρυθμιστικές αρχές ενδέχεται να αναγνωρίσουν ότι η κατοχή αυτών των πληροφοριών θα μπορούσε να αποδειχθεί ισοδύναμη με τον τρόπο με τον οποίο τηρούνται τώρα οι απαιτήσεις.
Υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί αλλά και πολλά οφέλη που μπορούν πλέον να γίνουν πραγματικότητα. Η τεχνολογία θα πρέπει πάντα να αποδεικνύεται και να γίνεται αποδεκτή, αλλά μακροπρόθεσμα η ανάγκη «να ανοίγεις και να επιθεωρείς» τον εξοπλισμό σε τακτά χρονικά διαστήματα θα πρέπει να μειωθεί. Θα υπάρξουν εκείνοι που θα την υιοθετήσουν σύντομα, που θα συμμετάσχουν εξαρχής και που θα αδράξουν την ευκαιρία πιο γρήγορα, αλλά μακροπρόθεσμα η «έξυπνη» λειτουργικότητα είναι μια φιλοσοφία που η βιομηχανία θα υποστηρίξει πλήρως.
Απόσπασμα από τo άρθρο του κ. Derek Novak με τίτλο «Η βιομηχανία κατανοεί όλο και περισσότερο πώς να χρησιμοποιεί την τεχνολογία», Ναυτικά Χρονικά, Δεκέμβριος 2018, σ. 90