Καπτ. Π. Τσάκος: η μεγαλύτερη ναυτιλία στον κόσμο διαθέτει 15.000 ναυτικούς

0

Μια ανθρώπινη κατάθεση ψυχής πραγματοποίησε ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, Ιδρυτής του Ομίλου Τσάκου, κατά την ομιλία του στην καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ομίλου. Ο Όμιλος Τσάκου μάλιστα φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια διαρκούς παρουσίας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλία του, ο καπτ. Παναγιώτης αναφέρθηκε στο παρελθόν αλλά και το μέλλον του ναυτικού επαγγέλματος και κυρίως, στις σχέσεις των Ελλήνων με τη θάλασσα.

«Οι Αθηναίοι στη Σαλαμίνα νίκησαν τους Πέρσες με τα πλοία και τα ικανά πληρώματά τους. Προσέξτε όμως: τα πληρώματα που επάνδρωναν τα ελληνικά πλοία ήταν Αθηναίοι πολίτες και όχι μισθοφόροι. Έχουμε γη και πατρίδα όσο έχουμε πλοία στη θάλασσα. Αλλά χρειαζόμαστε ναυτικούς όχι μισθοφόρους ακόμα και σήμερα». Ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος δεν παρέλειψε να προσθέσει πως «ο ελληνόκτητος στόλος, ο μεγαλύτερος στόλος παγκοσμίως με σχεδόν 5.000 πλοία, έχει σήμερα μόνο 15.000 Έλληνες ναυτικούς. Αν δηλαδή υπολογίσουμε 5 Έλληνες ναυτικούς ανά πλοίο ανά έξι μήνες, οι Έλληνες αξιωματικοί δεν αρκούν ούτε για τα μισά πλοία που ανήκουν σε Έλληνες».

Ο καπετάνιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί με ιδιαίτερη συγκίνηση στη γενέθλια πατρίδα του, τα Καρδάμυλα της Χίου, καθώς και στο ξεκίνημα της καριέρας του, ως καραβοκύρης, όταν απέκτησε το πρώτο του «βαποράκι» το οποίο και μετέφερε στο πρώτο του ταξίδι πορτοκάλια, από το Ναύπλιο στην Οδησσό. Πριν ακριβώς πενήντα χρόνια! Ο καπετάν Παναγιώτης εξυμνώντας μάλιστα τη συνεισφορά της ναυτιλίας στον τόπο του, ανέφερε πως ο Όσιος Νικηφόρος της Χίου ήταν εκείνος ο οποίος κατάφερε να πείσει τους Καρδαμυλίτες να αφήσουν τα βουνά, τη γεωργία, την κτηνοτροφία -και τα «κατσάβραχα» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο καπετάν Παναγιώτης- και να στραφούν στη θάλασσα. «Αντί να έχετε δέντρα να έχετε κατάρτια», παρακίνησε ο Όσιος Νικηφόρος τους προγόνους μας στην Χίο. Αυτή η παρακίνηση ήταν αρκετοί για να μετατραπούν τα Καρδάμυλα σε ναυτότοπο και να συμβεί το θαύμα της Καρδαμυλίτικης ναυτοσύνης», όπως ανέφερε ο ιδρυτής του Ομίλου Τσάκου.

Ο καπετάν Παναγιώτης εξέφρασε ακόμη την επιτακτική εθνική ανάγκη για τη διατήρηση της ναυτικής παράδοσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί μόνο εάν μεταδοθεί και μεταλαμπαδευτεί η ναυτική παράδοση των Ελλήνων και στις νεότερες γενιές. «Πρέπει να διατηρήσουμε τη ναυτική παράδοση και να την περάσουμε στα παιδιά μας. Προσπαθούμε να φέρουμε νέους Έλληνες στη θάλασσα. Και σε αυτή την προσπάθεια μας, μέσω και της πρόσφατης ίδρυσης του ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού ναυτικού Λυκείου που έχουμε φτιάξει στη Χίο, ελπίζουμε να βρούμε μιμητές». «Την αγάπη της θάλασσας πρέπει να την μεταδίδουμε και στις νεότερες γενιές», χαρακτηριστικά ανέφερε ο καπετάνιος.

Κλείνοντας την ομιλία του ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν στα 50 χρόνια ζωής του Ομίλου, στην ανοδική πορεία των εταιρειών του και ευχήθηκε στους ναυτικούς καλά ταξίδια και στις οικογένειές τους καλές ειδήσεις και καλό αντάμωμα.