Η δημοσιογραφική ομάδα της Isalos.net συνομιλεί με τον καπτ. Κωνσταντίνο Στρίκο, πλοίαρχο της Maran Gas Maritime Inc. για τη γοητεία του ναυτικού επαγγέλματος, τις τεχνολογίες που θα επηρεάσουν την καθημερινότητα εν πλω στο εγγύς μέλλον, αλλά και τα κριτήρια επιλογής ναυτιλιακής εταιρείας από τους αξιωματικούς Ε.Ν.
Γιατί επιλέξατε το ναυτικό επάγγελμα;
Οι δύο βασικότεροι λόγοι που με οδήγησαν στην επιλογή του ναυτικού επαγγέλματος είναι αφενός η αγάπη μου για τη θάλασσα, η οποία και καλλιεργήθηκε από την οικογένειά μου και αφετέρου η ναυτική παράδοση στον τόπο όπου μεγάλωσα, στην Ιτέα Φωκίδος. Η Ιτέα είναι μια παραλιακή κωμόπολη κοντά στο Γαλαξείδι, όπου το ένδοξο ναυτικό παρελθόν της και οι ναυτικές ιστορίες που άκουγα από παιδί δεν μου άφησαν πολλά περιθώρια, παρά μόνο να ακολουθήσω το επάγγελμα του Πλοιάρχου.
Η οικογένειά σας στήριξε την επιλογή σας;
Αισθάνομαι ιδιαίτερα τυχερός, γιατί προέρχομαι από ναυτική οικογένεια και κατά συνέπεια έλαβα από τους γονείς μου αμέριστη στήριξη στην επιλογή μου να σταδιοδρομήσω ως αξιωματικός του Εμπορικού Ναυτικού. Ακόμη και σήμερα, όμως, λαμβάνω την απόλυτη στήριξη της συζύγου και της κόρης μου, οι οποίες βρίσκονται στο πλάι μου, σε όλα τα βήματα της καριέρας μου.
Ποιές είναι οι αναμνήσεις σας από την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού που φοιτήσατε;
Η φοίτηση μου στην ΑΕΝ ήταν μια από τις πιο όμορφες και ξένοιαστες περιόδους της ζωής μου. Κατά τα χρόνια των σπουδών μου στην Ακαδημία δημιούργησα φιλίες ισχυρές και ζωντανές μέχρι σήμερα. Θυμάμαι με νοσταλγία τα όμορφα χρόνια που ζήσαμε σαν σπουδαστές στη Σχολή και ιδιαίτερα τις ναυτικές ιστορίες και τα καμώματα που κάθε δόκιμος εξιστορούσε επιστρέφοντας από το εκπαιδευτικό του ταξίδι.
Επιπλέον, δεν θα ξεχάσω τους καθηγητές μας στη Σχολή, οι οποίοι μας προετοίμαζαν για την επόμενη μέρα της αποφοίτησης, τόσο σε θεωρητικό επίπεδο όσο και ψυχολογικά, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε νεαρή ηλικία, στα καθήκοντα που θα αναλαμβάναμε σύντομα ως Ανθυποπλοίαρχοι.
Ποιά είναι η μεγαλύτερη ευχαρίστηση που προσφέρει το επάγγελμα του Πλοιάρχου;
Προσωπικά, πιστεύω πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευχαρίστηση από την εκτίμηση και το σεβασμό που λαμβάνεις από όλους τους συνεργάτες σου για τον τρόπο διαχείρισης του πλοίου κατά τη θητεία σου. Η διαχείριση του πλοίου αποτελεί όχι μόνο το αποτέλεσμα αλλά και τη δέσμευση για τη συνεχή βελτίωσή σου απέναντι στους ανθρώπους που σου έχουν εμπιστευτεί την ζωή τους και την περιουσία τους.
Με ποιό κριτήριο επιλέξατε την εταιρεία για την οποία εργάζεστε;
Τα κριτήρια που έθεσα για την επιλογή της εταιρείας μου ήταν συνοπτικά τα ακόλουθα: η ύπαρξη παράδοσης στη ναυτιλία, η επένδυση σε σύγχρονες τεχνολογίες και σύγχρονα πλοία, η ελληνική σημαία, οι μέθοδοι διαχείρισης του στόλου, η ύπαρξη κλίματος ομαδικότητας και αξιοκρατίας, καθώς και η παροχή εξιδεικευμένων προγραμμάτων συνεχούς εκπαίδευσης.
Από την πρώτη κι όλας επαφή με την Maran Gas Maritime Inc., του Όμιλου Αγγελικούση, συνειδητοποίησα πως τα παραπάνω στοιχεία ήταν ενσωματωμένα στο προφίλ της εταιρείας και για αυτό επέλεξα να εργαστώ για αυτήν.
Τί θα συμβουλεύατε ένα νέο άνθρωπο, ο οποίος επιθυμεί να ακολουθήσει το ναυτικό επάγγελμα;
Θα συμβούλευα όλους τους νέους να ακολουθήσουν το επάγγελμα του Πλοιάρχου ή Μηχανικού Εμπορικού Ναυτικού, δίχως ενδοιασμούς. Το ναυτικό επάγγελμα διασφαλίζει την ελευθερία, την δημιουργικότητα και την ανάπτυξη της υπευθυνότητας ενός νέου ανθρώπου. Η ναυτιλιακή βιομηχανία συνεχώς εξελίσσεται, εκσυγχρονίζεται και έχει ανάγκη από άρτια καταρτισμένους επαγγελματίες, των οποίων η εξέλιξη δεν έχει κανέναν απολύτως περιορισμό.
Τί θα συμβουλεύατε τους νέους αξιωματικούς που ενίοτε «βιάζονται» να σταδιοδρομήσουν στη στεριά;
Για τους νέους αξιωματικούς θα έλεγα ότι αυτό που λείπει -γενικότερα- στον κλάδο μας είναι τα έμπειρα στελέχη. Θα τους πρότεινα, λοιπόν, να επιδείξουν την ανάλογη υπομονή και εφ’ όσον καλύψουν 4- 5 χρόνια θαλάσσιας υπηρεσίας στον βαθμό του Πλοίαρχου, να αναζητήσουν την ανάλογη ευκαιρία στην στεριά.
Όπως κάθε κλάδος έτσι και τα στελέχη που διαθέτουν θαλάσσια εμπειρία προσθέτουν σημαντική αξία στην στελέχωση ενός ναυτιλιακού οργανισμού.
Ποιές τεχνολογίες πιστεύετε πως θα επηρεάσουν στο μέλλον το επάγγελμα του Πλοιάρχου;
Θεωρώ ότι στην ποντοπόρο ναυτιλία η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence) και τα μη επανδρωμένα πλοία θα επηρεάσουν σημαντικά -και ίσως μεταβάλλουν σε μεγάλο βαθμό- τη φύση και τις συνθήκες εργασίας ενός Πλοιάρχου.