Η δημοσιογραφική ομάδα της Isalos.net συζητά με τον καπτ. Στυλιανό Ζυγούρη, πλοίαρχο της Eastern Mediterranean Maritime Limited, για τα εφόδια που πρέπει να έχει ένας αξιωματικός Ε.Ν., για τα κριτήρια επιλογής ναυτιλιακής εταιρείας, για τις αναμνήσεις του από την ΑΕΝ Ασπροπύργου, αλλά και για τη νέα γενιά ναυτικών.
Ποιος ήταν ο βασικός παράγοντας που σας έκανε να ασχοληθείτε με τη θάλασσα και να σταδιοδρομήσετε ως αξιωματικός;
Σαν άνθρωπος είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος. Πάντοτε αναζητούσα ένα επάγγελμα συναρπαστικό -και όχι μονότονο- ικανό να προσφέρει προκλήσεις και τη δυνατότητα να καταπιάνεται κανείς με διαφορετικά πράγματα. Σε κάθε περίπτωση, η εργασία γραφείου μου φαινόταν αταίριαστη.
Η ιδέα του να γίνω αξιωματικός του εμπορικού ναυτικού ήρθε από έναν γείτονα μου, τον καπτ. Κώστα Σπυρόπουλo και από την αγάπη μου για την θάλασσα και τα ταξίδια. Συλλέγοντας υλικό από την Σχόλη του Ασπρόπυργου, αλλά και απόψεις, γνώμες και εμπειρίες από ναυτικούς και μη, λαμβάνοντας υπόψιν τις απολαβές και συζητώντας με τους γονείς μου, η ιδέα του αξιωματικού μου φάνηκε λαμπρή!
Ποιες οι αναμνήσεις σας από την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού που φοιτήσατε;
Φοίτησα στην σχόλη του Ασπρόπυργου και έχω τις καλύτερες αναμνήσεις από εκείνη την περίοδο. Πολλοί και καλοί καθηγητές και άξιοι καπετάνιοι μας έδωσαν τα φωτά τους και πέρα από τα βιβλία μοίραζαν αφιλοκερδώς τις γνώσεις και την εμπειρία τους. Αποφοίτησα από την σχόλη το 2002 και αφού συγκέντρωσα την απαραίτητη υπηρεσία φοίτησα στο ΚΕΣΕΝ.
Η αλήθεια είναι πως πολλές από τις γνώσεις που απαιτούνται στο ναυτικό επάγγελμα τις απέκτησα αργότερα και εν πλω. Σε κάθε περίπτωση, είναι διαφορετικό να διαβάζεις ένα βιβλίο στη Σχολή από το να έχεις ένα ζωντανό βαπόρι στα χέρια σου.
Επηρέασε η καταγωγή σας την απόφαση σας να ακολουθήσετε το ναυτικό επάγγελμα;
Γεννήθηκα στο Κιάτο Κορίνθιας, μια παραλιακή κωμόπολη που διαθέτει έντονο το στοιχείο της θάλασσας. Ήδη από μικρός ήμουν μέλος του τοπικού ναυτικού ομίλου.
Πάραυτα, οι ευκαιρίες για εργασία στο Κιάτο ήταν λίγες, με τα επικρατέστερα επαγγέλματα να είναι αυτό του γεωργού, του ψαρά ή του καταστηματάρχη. Φυσικά, όλα τα προηγούμενα ήταν εκτός των προσδοκιών μου.
Στήριξε η οικογένειά σας την επιλογή σας στα πρώτα σας επαγγελματικά βήματα;
Η οικογένεια μου υπήρξε πάντα δίπλα μου για να με στηρίξει στο δύσκολο ξεκίνημα- στις πρώτες μου φουρτούνες και στις ψυχολογικές υφέσεις. Πάντα το τηλέφωνο ήταν ένα είδος αναζωογονητικού ‘χαπιού’. Σήμερα, καπετάνιος πλέον, έχω μια υπέροχη οικογένεια από την οποία εξακολουθώ να αναζητώ και να εισπράττω στήριξη, την οποία και μου παρέχουν απλόχερα και τους ευχαριστώ για αυτό.
Ποια είναι η μεγαλύτερη ευχαρίστηση του επαγγέλματος σας;
Ως ανθυποπλοίαρχος, η απέραντη ευχαρίστηση ερχόταν στην βραδινή βάρδια στη γέφυρα, πλέοντας στην ανοικτή θάλασσα. Ως υποπλοίαρχος ένιωθα ευχαρίστηση τελειώνοντας επιτυχώς το operationτου πλοίου. Ως καπετάνιος πλέον, λαμβάνω πληρότητα, περηφάνια και ευχαρίστηση όταν ολοκληρώνω ένα δύσκολο έργο. Συχνά, όταν φεύγεις από το πλοίο και το πλήρωμά σου στεναχωριέσαι!
Με ποιο κριτήριο επιλέξατε την εταιρεία που εργάζεστε;
Κριτήριο σίγουρα για πολλούς κατά την επιλογή εταιρείας είναι ασφαλώς οι χρηματικές απολαβές. Προσωπικά πιστεύω ότι εταιρεία διαλέγεις με βάση την ασφάλεια και την υποστήριξη που παρέχει στα πληρώματα της. Είμαι 9 χρόνια πλέον με την Eastern Mediterranean και μπορώ να πω με σιγουριά ότι είναι μια εταιρεία που αγάπα και φροντίζει τους εργαζόμενους της. Η τυπικότητα και άμεση απόκριση στις ανάγκες των πλοίων της και των ναυτικών της, με κάνει να αισθάνομαι εμπιστοσύνη και σιγουριά.
Τι θα συμβουλεύατε ένα νέο άνθρωπο που θα ήθελε να ακολουθήσει το ναυτικό επάγγελμα;
Το ναυτικό επάγγελμα είναι ένα δύσκολο επάγγελμα, που ευχαρίστως όμως θα διάλεγα ξανά αν μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω. Απαιτεί υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και κριτική σκέψη. Μου προσέφερε δυσκολίες, στενοχώριες μέχρι και κακουχίες, αλλά στο τέλος με έκανε συναισθηματικά ώριμο, ψύχραιμο, λογικό και σχολαστικό στις αποφάσεις μου. Θα συμβούλευα τους νέους να επιλέξουν μια δουλειά που, όχι απλά τους δίνει τα προς το ζην, αλλά που τους εκφράζει, την αγαπούν, και τους κάνει να αισθάνονται όμορφα.
Τι θα συμβουλεύατε τους νέους αξιωματικούς που ενίοτε «βιάζονται» να σταδιοδρομήσουν στη στεριά;
Για τους νέους αυτούς αξιωματικούς έχω να πω ότι για να μπορείς να είσαι χρήσιμος σε έναν ναυτικό η σε ένα βαπόρι από το γραφείο θα πρέπει να έχεις ζοριστεί και λίγο στο καράβι. Πως να συμβουλέψεις τον γραμματικό για μια δύσκολη εκφόρτωση ή ένα πλύσιμο αν δεν ξέρεις τι είναι τα cow machines και αν δεν έχεις τρέξει ο ίδιος στο κατάστρωμα; Πως θα συμβουλέψεις έναν καπετάνιο για μια πορεία η έναν κίνδυνο εάν ο ίδιος δεν έχεις βρεθεί στη γέφυρα με κακοκαιρία; Τα πάντα θέλουν τον χρόνο τους. Οι ναυτικοί πρέπει να αφήσουν τον χρόνο να του «ψήσει». Η πείρα δεν αγοράζεται, ούτε διαβάζεται. Απλώς «κατακτιέται».
Ποιες τεχνολογίες θα επηρεάσουν στο μέλλον το επάγγελμα του αξιωματικού γέφυρας;
Πρόσφατα είχαμε στο πλοίο έναν Άγγλο, μεγάλο σε ηλικία καπετάνιο, ο όποιος ανέλαβε να μας κάνει ένα navigational audit. Μέσα από τις συζητήσεις μας φάνηκε το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στους παλαιότερους και στους σημερινούς αξιωματικούς.
Η τεχνολογία έχει μπει στην ζωή των ναυτικών για τα καλά. Δορυφορικά συστήματα, υπολογιστές και ηλεκτρονικοί χάρτες, συστήματα πρόωσης και φορτοεκφόρτωσης καθαρά βασισμένα σε ηλ. υπολογιστές. Ο αξιωματικός θα πρέπει να έχει εκτεταμένες γνώσεις των υπολογιστικών συστημάτων, όχι μονό σαν απλός χειριστής, αλλά και ως τεχνικός, έτσι ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει σε μια δυσλειτουργία τους. Τα ηλεκτρονικά συστήματα όσο «μαγικά» και εξυπηρετικά αν είναι, μπορούν να σε προδώσουν. Τότε η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει ενας καλά καταρτισμένος αξιωματικός είναι καταλυτική.