Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου η παρουσίαση της ειδικής έρευνας των Ναυτικών Χρονικών με τίτλο: «Νέοι και νέες στις ναυτικές σπουδές». Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσαν πολλοί εκπρόσωποι και παράγοντες από τους τρεις πυλώνες της ναυτιλίας: κράτος, πλοιοκτησία και ναυτεργασία.
Πιο συγκεκριμένα, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Διονύσης Τεμπονέρας, οι πρώην γραμματείς του υπουργείου καθ. Ι. Θεοτοκάς και κ. Διονύσης-Χαράλαμπος Καλαματιανός, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος ΛΣ Σταμάτιος Ράπτης, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου και Πρεσβευτής του ΙΜΟ στην Ελλάδα, κ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, ο ιδρυτής του Ομίλου Τσάκου, καπτ. Παναγιώτης Τσάκος, ο Managing Director της Maran Dry Management Inc. και Επίτιμος Πρόεδρος της INTERCARGO, κ. Γιάννης Πλατσιδάκης, ο Πρόεδρος του Hellenic Mediterranean Panel της INTERTANKO, κ. Βασίλης Μπακολίτσας, o πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ, καπτ. Εμμανουήλ Τσικαλάκης καθώς και ο Training Consultant του Cosmos Nautical Training Centre και τέως πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ, καπτ. Γεώργιος Βλάχος και ο πρώην πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ, καπτ. Ιωάννης Τσούρας, οι Αντιναύαρχοι του Λ.Σ (ε.α) Αχιλλέας Ματσάγκος και Αντώνης Βιδάλης, οι Διευθυντές Σπουδών της ΑΕΝ Μακεδονίας, καπτ. Νικόλαος Τσούλης και καπτ. Γεώργιος Κοτζαμάνης, ο Β’ Αντιπρόεδρος της ΠΕΠΕΝ, καπτ. Μιχαήλ Φωτεινός και το μέλος του Δ.Σ. της ΠΕΠΕΝ, καπτ. Παναγιώτης Γιγής, ενώ την Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ναυτικών εκπροσώπησαν η Πλωτάρχης ΛΣ Ανθή Νταβάκου και η Πλωτάρχης ΛΣ Παναγιώτα Κατσαλούλη.
Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε εκ μέρους των Ναυτικών Χρονικών ο αρχισυντάκτης του περιοδικού, κ. Παναγιώτης Καπετανάκης. Ο κ. Καπετανάκης σημείωσε ότι: «Αν και τα Ναυτικά Χρονικά ήδη από την δεκαετία του 1970 παρουσίαζαν στο αναγνωστικό τους κοινό στοιχεία του προφίλ των νέων που επέλεγαν ναυτικές σπουδές, είναι ωστόσο από το 2008 που ξεκίνησε μεθοδικά η εκπόνηση, αρχικώς, μιας δημοσιογραφικής έρευνας για το προφίλ των σπουδαστών των ελληνικών ΑΕΝ, ενώ από το 2011 και για οκτώ έτη, σε συνεργασία με τον καθηγητή Θάνο Πάλλη, εξέδιδαν την επιστημονική έρευνα “Επιλέγω Ναυτιλία”». Ο κ. Καπετανάκης τόνισε επίσης ότι: «φέτος και για πρώτη φορά στους φιλόξενους χώρους του Ιδρύματος Ευγενίδη τα Ναυτικά Χρονικά παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους σχετικά με το κοινωνιολογικό προφίλ των πρωτοετών σπουδαστών στις ΑΕΝ της χώρας, αλλά και τους μελλοντικούς επαγγελματικούς στόχους και τις προσδοκίες τους».
Εν συνεχεία τον λόγο έλαβε ο συντονιστής της εκδήλωσης καπτ. Γεώργιος Βλάχος, Training Consultant του Cosmos Nautical Training Centre και της Mediterranean Maritime Academy και τέως πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ, ο οποίος σημείωσε ότι «το μοναδικό χαρτί για την χώρα μας είναι η ναυτιλία και χωρίς Έλληνες ναυτικούς δεν νοείται ελληνική ναυτιλία».
Πρώτο στο βήμα κλήθηκε να ανέβει ο κ. Διόνυσης Τεμπονέρας, Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο οποίος υπογράμμισε στον χαιρετισμό του την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου χαρακτήρα της ναυτικής εκπαίδευσης.
Από την πλευρά του ο κ. Λεωνίδας Ευγενίδης-Δημητριάδης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου και Πρεσβευτής του ΙΜΟ στην Ελλάδα, σημείωσε ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των σπουδαστών ΑΕΝ ακολουθούν τα ρεύματα της εποχής ενώ αναφερόμενος στη «γενιά Ζ» και στους νέους που γεννήθηκαν μετά το 1997 τόνισε ότι το μέλλον της ναυτιλίας είναι ψηφιακό και το διαδίκτυο θα πρέπει να αποτελεί μέρος της διαδικασίας εκπαίδευσης των νέων. Αναφερόμενος στις ανάγκες της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης στην χώρα μας, ο κ. Λεωνίδας Ευγενίδης-Δημητριάδης ανέφερε ότι «το Α και το Ω είναι η ενδυνάμωση του έμψυχου δυναμικού των μόνιμων καθηγητών στις ΑΕΝ καθώς οι απαιτήσεις της παγκόσμιας ναυτιλίας είναι μεγάλες».
Ακολούθησε η παρουσίαση της ειδικής έρευνας από τον κ. Ηλία Μπίσια, Διευθυντή των Ναυτικών Χρονικών και την κ. Αγγελική Κολιομίχου, βοηθό αρχισυντάκτη και αναλύτρια των Ναυτικών Χρονικών. Ο κ. Μπίσιας αναφέρθηκε στο κοινωνιολογικό προφίλ των πρωτοετών σπουδαστών των δημοσίων ΑΕΝ της Ελλάδας που συμμετείχαν στην έρευνα, στους παράγοντες που οδήγησαν τους νέους στις ΑΕΝ και στο ναυτικό επάγγελμα και στα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία οι νέοι επιλέγουν πλοία καθώς και την ναυτιλιακή εταιρεία στην οποία θα εργαστούν. Ειδική μνεία έκανε ο κ. Μπίσιας στην «γενιά Ζ» ή αλλιώς στην «i-generation», καθώς η πλειονότητα των συμμετεχόντων στην έρευνα ανήκουν στην εν λόγω γενιά, σημειώνοντας ότι ουσιαστικά η συγκεκριμένη έρευνα των Ναυτικών Χρονικών είναι από τις πρώτες έρευνες που έχουν διεξαχθεί και επιχειρούν να φέρουν κοντά τις κοινωνιολογικές έρευνες για την «γενιά Ζ» και τις έρευνες για την ναυτική εκπαίδευση.
Στη συνέχεια η κ. Αγγελική Κολιομίχου παρουσίασε ορισμένα ακόμη αποτελέσματα της έρευνας τα οποία αφορούσαν την παρουσία της γυναίκας στη δημόσια ναυτική εκπαίδευση της Ελλάδας, καθώς και ορισμένα αποτελέσματα για τους πρωτοετείς σπουδαστές του Μητροπολιτικού Κολλεγίου στον Πειραιά, το οποίο και αντιπροσώπευσε στην εν λόγω έρευνα την ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση στην Ελλάδα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συζήτηση που ακολούθησε με αφορμή τα ευρήματα της έρευνας και την οποία συντόνιζε ο καπτ. Γεώργιος Βλάχος.
Τον λόγο αρχικά πήρε ο καπτ. Εμμανουήλ Τσικαλάκης, πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ, ο οποίος σημείωσε ότι η ναυτική παράδοση στη χώρα μας συνεχίζεται σε ανώτερο επίπεδο σπουδών ισότιμο με αυτό άλλων ευρωπαϊκών σπουδών. Ο ίδιος προσέθεσε ότι είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός ότι το επίπεδο των νέων που επιλέγει συνειδητά το ναυτικό επάγγελμα έχει βελτιωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι οι σπουδαστές όλων των κοινωνικοοικονομικών βαθμίδων συνδέουν την επαγγελματική τους προοπτική με τα πολλά υποσχόμενα επαγγέλματα της θάλασσας». Ο καπτ. Εμμανουήλ Τσικαλάκης αναφέρθηκε στο σωστό σχεδιασμό και τους σωστούς χειρισμούς που απαιτούνται για να αναπτυχθεί η ελληνική ναυτιλία και ο Έλληνας ναυτικός και κατέληξε στην ανάγκη γενναίας κρατικής μέριμνας για την αναβάθμιση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης.
«Η ναυτιλία αποτελεί ένα προϊόν με μεγάλη ζήτηση στη χώρα μας που απαιτεί ποιοτικούς ανθρώπους», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Πλατσιδάκης, Managing Director της Maran Dry Management Inc. και Επίτιμος Πρόεδρος της INTERCARGO, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενός οργανωμένου σχεδίου και οράματος για την ναυτική εκπαίδευση στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι η ίδρυση της ΑΕΝ Καλύμνου είναι ένα πρώτο θετικό βήμα. «Δεν καταλογίζω ευθύνες σε κάποιον συγκεκριμένα καθώς όλοι συμμετέχουμε σε κάθε επιτυχία και αποτυχία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πλατσιδάκης αναφερόμενος στο επίπεδο της ναυτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας και κατέληξε «ας συγκεντρωθούμε στα πραγματικά προβλήματα και ας πάψουμε να συγχαίρουμε τον εαυτό μας για τα όσα έχουμε καταφέρει».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση της κ. Βενετίας Καλλιπολίτου, Deputy Managing Director for Human Element and Training – Tsakos Columbia Shipmanagement S.A, η οποία τόνισε ότι τέτοιου είδους έρευνες για την ναυτική εκπαίδευση μπορούν να δημιουργήσουν όραμα για το μέλλον. Η κ. Καλλιπολίτου τόνισε ότι τα μηνύματα από την έρευνα είναι αισιόδοξα καθώς ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των νέων μετά την δευτεροβάθμια εκπαίδευση είχε πολύ υψηλούς βαθμούς και υπογράμμισε την ανάγκη στοχευμένων δράσεων σε γεωγραφικές περιοχές όπου η ναυτική εκπαίδευση μπορεί να βρει γόνιμο έδαφος ανάπτυξης. Τέλος αναφερόμενη στο γεγονός ότι οι νέοι επιλέγουν να σπουδάσουν στις ΑΕΝ κυρίως λόγω προσωπικού ενδιαφέροντος και κοινωνικού περίγυρου, όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας, τόνισε ότι «είναι στην ουσία σαν να παραδεχόμαστε ότι όλος ο εθνικός σχεδιασμός στο πλαίσιο του σχολικού προσανατολισμού δεν έχει λειτουργήσει».
Τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησαν τα Ναυτικά Χρονικά για τους πρωτοετείς σπουδαστές των έντεκα δημοσίων ΑΕΝ της χώρας καθώς και του Μητροπολιτικού Κολλεγίου μπορείτε να τα βρείτε εδώ.
Χορηγός Ετήσιας Ειδικής Έρευνας:
Φωτό: Ναυτικά Χρονικά, Isalos.net