Η πρόοδος των τεχνολογικών εξελίξεων, η ανάγκη συνεχούς εκπαίδευσης σε περιβαλλοντικά ζητήματα και οι προκλήσεις για το μέλλον του ναυτικού επαγγέλματος αποτέλεσαν ορισμένα από τα ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος στο 2nd International Conference on Maritime Education με θέμα «The Challenges of educating the seafarer of 2030». Το διεθνές συνέδριο διοργανώθηκε από το Μητροπολιτικό Κολλέγιο την Τετάρτη 12 Ιουνίου στο Ευγενίδειο Ίδρυμα.
Ένα από τα θέματα που βρέθηκαν ψηλά στην ατζέντα του συνεδρίου ήταν το τι επιφυλάσσει το μέλλον ως προς την απασχόληση στον χώρο της ναυτιλίας. Το θέμα αυτό απασχόλησε την συνεδρία στην οποία συμμετείχαν ο κ. Δημήτρης Πατρίκιος, CEO της Kyklades Maritime Corporation, ο δρ Κωνσταντίνος Πούλης, General Manager της Epsillon Hellas, ο κ. Γιώργος Τσαβλίρης, Principal της Tsavliris Salvage Group και ο κ. Κώστας Βλάχος, Managing Director της Latsco Marine Management.
Ο κ. Δημήτρης Πατρίκιος επεσήμανε ότι σε μια εποχή ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων για τη ναυτιλία, είναι αναγκαίο οι ναυτικές ακαδημίες να ανταποκρίνονται σε αυτές αναπροσαρμόζοντας και αναβαθμίζοντας την διδακτέα ύλη τους προκειμένου οι μελλοντικοί ναυτικοί να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι. Ο κ. Πατρίκιος τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης έχει παρατηρηθεί από τους νέους μια προτίμηση στο ναυτικό επάγγελμα, ενώ προσέθεσε ότι η νέα γενιά είναι πολλά υποσχόμενη για τον χώρο της ναυτιλίας. Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι δύο από τα πιο σημαντικά soft skills που θα πρέπει να διαθέτει ένας ναυτικός είναι «ηγετικές ικανότητες» καθώς και «managerial skills», επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό μέσα από την εργασία εν πλω να εμπνέει και να ενθαρρύνει ο ένας ναυτικός τον άλλον.
Ο κ. Κώστας Βλάχος, από την πλευρά του, τόνισε ότι σήμερα η ψηφιοποίηση και ο αυτοματισμός βρίσκονται στο επίκεντρο της ναυτιλιακής βιομηχανίας αναφορικά με το μέλλον. Ο ίδιος προσέθεσε ότι αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τις ναυτιλιακές εταιρείες η βέλτιστη διαχείριση των Big Data οδηγώντας στην ανάγκη ύπαρξης ανθρώπινου δυναμικού που να γνωρίζει από νέες ψηφιακές πρακτικές, ενώ συγχρόνως θα πρέπει να πραγματοποιούνται επενδύσεις σε τελευταίας γενιάς τεχνολογίες για την επαγγελματική κατάρτιση των μελλοντικών ναυτικών, οι οποίοι θα διαθέτουν όχι μόνο τεχνικές δεξιότητες αλλά και soft skills. Ο κ. Βλάχος προσέθεσε ότι απαιτείται η συνεργασία μεταξύ ελληνικής πολιτείας, ναυτιλιακών ενώσεων, δημόσιων και ιδιωτικών πρωτοβουλιών για την προσέλκυση Ελλήνων στο ναυτικό επάγγελμα, τονίζοντας ότι η πολιτεία δεν προσφέρει στη νέα γενιά κίνητρα για την είσοδό τους στη ναυτιλία.
Στην δική του παρέμβαση ο κ. Γιώργος Τσαβλίρης μιλώντας για τον αυτοματισμό στη ναυτιλία τόνισε ότι ο ίδιος συνεχίζει να πιστεύει έντονα ότι ο ανθρώπινος παράγοντας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ναυτιλιακή βιομηχανία, προσθέτοντας ότι όσοι απασχολούνται στην θάλασσα πρέπει να διαθέτουν τόλμη και τύχη, καθώς και υπομονή, επιμονή και πάθος. O κ. Τσαβλίρης προέτρεψε τους νέους που επιθυμούν να απασχοληθούν στη ναυτιλία να σκέφτονται out of the box και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, ενώ επεσήμανε ότι είναι ανεπίτρεπτο μία μεγάλη ναυτιλιακή δύναμη, όπως η Ελλάδα, να διαθέτει μόνο 10.000 Έλληνες ναυτικούς.
Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντίνος Πούλης, εξέφρασε την άποψη ότι δεν γίνονται επαρκείς ενέργειες από την ελληνική πολιτεία και την ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία ως προς το ζήτημα της προσέλκυσης περισσότερων Ελλήνων στο ναυτικό επάγγελμα, συγκριτικά με άλλες χώρες, ενώ -στον αντίποδα- αναπτύσσονται ενέργειες και πρωτοβουλίες από τον ιδιωτικό τομέα. Ο ίδιος προσέθεσε, ωστόσο, ότι είναι αναγκαίες οι κοινές προσπάθειες από άλλα τα ενδιαφερόμενα μέρη προς την επίτευξη αυτού του στόχου. Τέλος, ο κ. Πούλης τόνισε ότι ένας καλός ναυτικός θα πρέπει να έχει την αίσθηση της αφοσίωσης και της δέσμευσης και να διαθέτει επίσης φρόνηση και σύνεση για την λήψη των σωστών αποφάσεων.
Συντονιστής του πάνελ ήταν ο κ. Ηλίας Μπίσιας, Διευθυντής των Ναυτικών Χρονικών και της Isalos.net.
Φωτό: Isalos.net