H Isalos.net συνομιλεί με τον Α’ Μηχανικό του “Celestyal Olympia” της Celestyal Cruises, Ευάγγελο Συραγάκη για τoυς λόγους που τον ώθησαν να σταδιοδρομήσει στο ναυτικό επάγγελμα, για τις ιδιαιτερότητες της επιβατηγού ναυτιλίας, αλλά και για τη νέα γενιά στο ναυτικό επάγγελμα.
Ποιοί λόγοι σας προέτρεψαν να ακολουθήσετε το ναυτικό επάγγελμα;
Έγινα ναυτικός διότι μου αρέσει αυτή η δουλειά. Μου αρέσει να ταξιδεύω στον κόσμο, και με ενθουσιάζει η τεχνολογία του πλοίου γι’ αυτό και επέλεξα να φοιτήσω στην ΑΕΝ Μηχανικών Ασπροπύργου. Βέβαια, και ο οικονομικός παράγοντας είναι σημαντικός, διότι οι απολαβές είναι πολύ ικανοποιητικές, εν συγκρίσει με επαγγέλματα της στεριάς. Ωστόσο, πρέπει να σημειώσω ότι το επάγγελμα του ναυτικού είναι δύσκολο και απαιτητικό. Είναι δύσκολο σε ό,τι αφορά την οικογένεια και τη καθημερινή ζωή γενικά. Οι καλύτεροι ναυτικοί στον κόσμο θεωρώ ότι είναι οι Έλληνες αποδεδειγμένα, διότι έχουμε ταλέντο και φιλότιμο. Είμαστε μια χώρα γεννημένη για τη ναυτιλία, σε όλους τους κλάδους και τις ειδικότητες.
Γιατί επιλέξατε να σταδιοδρομήσετε ως Μηχανικός;
Το να γίνω μηχανικός ήταν επιλογή μου απ’ όταν ήμουν πολύ μικρό παιδί. Το διάλεξα από 11 ετών. Ήταν ένα ταξίδι που έκανα με τους γονείς μου στην Κρήτη σε ένα συγγενικό μας σπίτι. Τότε, εκείνα τα χρόνια που πήγαινα ακόμα στην έκτη τάξη Δημοτικού, είπα ότι θα γίνω Μηχανικός του ΕΝ. Διότι κάθε παιδί γεννιέται με ένα ταλέντο. Πιστεύω ότι είχα κλίση σε αυτό το επάγγελμα από μικρός και το αγαπώ και γι’ αυτό εξακολουθώ να το υπηρετώ πιστά μέχρι σήμερα. Έχω συμπληρώσει 32 ολόκληρα χρόνια στα κρουαζιερόπλοια. Και γύρω στα δέκα χρόνια είχα απασχοληθεί στα δεξαμενόπλοια πριν ασχοληθώ με την επιβατηγό ναυτιλία. Άρα η αγάπη που είχα στην θάλασσα και η αγάπη στην τεχνολογία και γενικά στις μηχανές των πλοίων ήταν οι πιο σημαντικοί λόγοι για μένα που με ώθησαν να επιλέξω αυτό το επάγγελμα. Σίγουρα και η οικονομική εξασφάλιση είναι ένα επιπλέον κίνητρο που δεν υπάρχει αντίστοιχα σε άλλα επαγγέλματα. Αυτό που μου άρεσε να κάνω στη ζωή μου ήταν να γίνω μηχανικός και δεν το επέλεξα ως λύση επιβίωσης ή ελλείψει άλλων επιλογών. Ειδάλλως θα ήμουν αποτυχημένος σε αυτό που κάνω. Για να επιτύχεις στο επάγγελμα του μηχανικού χρειάζεται ευστροφία και εξυπνάδα και να δίνεις άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις όταν προκύπτουν προβλήματα.
Ποιά συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον που επιθυμεί να σταδιοδρομήσει στο ναυτικό επάγγελμα είτε ως μηχανικός, είτε ως πλοίαρχος;
Προσωπικά το θεωρώ καθήκον μου να προωθήσω έναν νέο που έχει πραγματικά ταλέντο. Πάντα θεωρώ «δικά μου παιδιά» εκείνα που εκπαιδεύω και ποτέ δεν έχω ‘σηκώσει φωνή’ σε κανέναν δόκιμο μηχανικό. Προσπαθώ στους νέους να περάσω την τεχνογνωσία της κρουαζιέρας καθώς και την εμπειρία μου και να τους συμβουλεύσω τι πρέπει να κάνουν αύριο για να φτάσουν στην θέση του Α΄ Μηχανικού. Χρειάζεται ένας νέος να επιλέξει συνειδητά το ναυτικό επάγγελμα. Πρέπει να έχει αγάπη προς την θάλασσα και αγάπη προς αυτή τη δουλειά. Και φυσικά ένα απαραίτητο προσόν στη ναυτιλία είναι η πολύ καλή γνώση των αγγλικών. Τα νιάτα αποτελούν το μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας και κανείς δεν πρέπει να εκ των προτέρων να αποθαρρύνει έναν νέο να ασχοληθεί με το εν λόγω επάγγελμα αλλά έχουμε χρέος να τους δείχνουμε το σωστό μονοπάτι που θα ακολουθήσουν για να επιτύχουν τα όνειρά τους.
Ποιοί παράγοντες σας ώθησαν να εργαστείτε σε επιβατηγά πλοία;
Στα επιβατηγά πλοία βρίσκεσαι κοντά με κόσμο εν αντιθέσει με τα εμπορικά πλοία. Ο κυριότερος λόγος που μετεπήδησα από τα εμπορικά στα επιβατηγά πλοία, μετά από 10 ολόκληρα χρόνια, ήταν επειδή ήθελα να δημιουργήσω οικογένεια. Ήθελα να έχω καθημερινή επικοινωνία με τη γυναίκα και τα παιδιά μου. Οι οικονομικές μου απολαβές από την απασχόλησή μου στην επιβατηγό ναυτιλία είναι μικρότερες συγκριτικά με τις απολαβές μου από την απασχόλησή μου στην εμπορική ναυτιλία, αλλά τώρα απολαμβάνω περισσότερο την οικογενειακή ζωή και την καθημερινότητα. Μαθαίνω πράγματα μέσα από την συναναστροφή μου με τον κόσμο, κάνω γνωριμίες. Ζω μια όμορφη ζωή στο κρουαζιερόπλοιο. Επίσης, σε ένα κρουαζιερόπλοιο απασχολώ στο μηχανοστάσιο 50 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων (ηλεκτρολόγοι, ψυκτικοί, υδραυλικοί, μηχανικοί), ενώ επεμβαίνω ο ίδιος μόνο όποτε χρειαστεί. Σε αντίθεση, στα δεξαμενόπλοια που εργαζόμουν τα άτομα στο μηχανοστάσιο ήταν σαφώς λιγότερα σε αριθμό, οπότε η εργασία μου εκεί ήταν πιο έντονη. Ένα ακόμη θετικό στοιχείο από την απασχόλησή μου στα κρουαζιερόπλοια είναι η παρουσία γιατρού για την παροχή πρώτων βοηθειών και η δυνατότητα εφόσον χρειαστεί να απομακρυνθεί κάποιος σχετικά εύκολα από το κρουαζιερόπλοιο σε σύντομο χρονικό διάστημα, εν αντιθέσει με κάποιο εμπορικό πλοίο που βρίσκεται εν μέσω του Ατλαντικού.
Με ποιόν τρόπο πιστεύετε ότι η τεχνολογία θα διαφοροποιήσει τις συνθήκες εργασίας εν πλω;
Κανένας αυτοματισμός δεν μπορεί ακόμα να αντικαταστήσει τον ανθρώπινο νου. Έτσι όπως έχει προχωρήσει η τεχνολογία αυτήν την στιγμή κανείς δεν μπορεί να την προφτάσει. Πλέον ελέγχω από έναν υπολογιστή τα πάντα στο μηχανοστάσιο, δεν είναι απαραίτητο να πάω εγώ ο ίδιος εκεί. Κατά την άποψή μου, προς το παρόν τουλάχιστον, κανένας αυτοματισμός δεν μπορεί να διορθώσει ή να επιτηρήσει τα μηχανήματα, εργασίες οι οποίες πραγματοποιούνται σήμερα από τον άνθρωπο. Στις επόμενες δεκαετίες μπορεί να αναπτυχθούν τέτοιοι μηχανισμοί, οι οποίοι να αντικαταστήσουν την παρουσία των ανθρώπων εν πλω. Θεωρώ ότι η τεχνολογία μας έχει ξεκουράσει πλέον, ωστόσο, εγώ ο ίδιος πάντα επαληθεύω όλα τα δεδομένα, προκειμένου να διαπιστώσω την αξιοπιστία των μηχανημάτων στο πλοίο.
Φωτό: Ιsalos.net/Ναυτικά Χρονικά