Εκ των ων ουκ άνευ η παροχή ιατρικής βοήθειας στους ναυτικούς

0

Σε κοινή δήλωση που έδωσαν στη δημοσιότητα η Κοινή Διαπραγματευτική Ομάδα (Joint Negotiating Group ‒ JNG) και η Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές (ITF) αναφέρονται στο κρισιμότατο, λόγω των ημερών, θέμα της παροχής ιατρικής βοήθειας σε ναυτικούς, καθώς πληθαίνουν τα φαινόμενα όπου ορισμένες χώρες αρνήθηκαν να βοηθήσουν ναυτικούς που αντιμετώπιζαν πρόβλημα υγείας.

Ολόκληρη η κοινή δήλωση:

Η Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας (MLC ‒ 2006) της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) είναι σαφής: «Ένας ναυτικός, ενώ εργάζεται στο πλοίο, έχει το δικαίωμα σε επαρκή προστασία της υγείας και πρόσβαση σε άμεση και επαρκή ιατρική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης της απαραίτητης οδοντιατρικής περίθαλψης. Αυτό πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντινό με την ιατρική περίθαλψη η οποία είναι γενικά διαθέσιμη στους εργαζομένους στην ξηρά και περιλαμβάνει το δικαίωμα να επιτρέπεται στους ναυτικούς να επισκέπτονται εξειδικευμένο ιατρό ή οδοντίατρο χωρίς καθυστέρηση στα λιμάνια».

Ο ΙΜΟ εξέδωσε επίσης λίστα με συστάσεις προς τις κυβερνήσεις και τις εθνικές αρχές σχετικά με τη διευκόλυνση του θαλάσσιου εμπορίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, η οποία περιλαμβάνει τα εξής:

1. Προσωρινός περιορισμός του προσωπικού του πλοίου ενόσω το πλοίο βρίσκεται σε λιμάνι, έως ότου η κατάσταση το επιτρέψει διαφορετικά, εκτός εάν μέλη του πληρώματος θα πρέπει να αποβιβαστούν για τη λήψη της αναγκαίας ιατρικής βοήθειας που δεν είναι διαθέσιμη στο πλοίο.

2. Άμεση πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη στην ξηρά σε περίπτωση έκτακτης ιατρικής ανάγκης.
Καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες προσπαθούν να εφαρμόσουν μέτρα για τη μείωση της εξάπλωσης του Covid-19 και να διασφαλίσουν ότι υπάρχει επαρκής ιατρική περίθαλψη για τους πολίτες τους, οι ναυτικοί συχνά παραμελούνται, παρά τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει το ναυτικό επάγγελμα στη διασφάλιση της παράδοσης των απαραίτητων αγαθών, συμπεριλαμβανομένων του ιατρικού εξοπλισμού και των φαρμάκων.

Ένας αυξανόμενος αριθμός ναυτικών συμφωνούν να παραταθούν οι συμβάσεις εργασίας τους, παρότι έχουν περάσει από 6 έως 10 μήνες στο πλοίο. Επιπλέον, πολλοί ναυτικοί στερούνται την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη που δεν σχετίζεται με τον Covid-19 λόγω εθνικών ή τοπικών περιορισμών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η άρνηση παροχής ιατρικής βοήθειας ήταν χαμηλής ιατρικής σημαντικότητας, ωστόσο κάποιες άλλες ήταν σοβαρές και δυνητικά απειλητικές για τη ζωή και απαιτούσαν άμεση ιατρική φροντίδα.

Μια υπόθεση αφορούσε έναν ναυτικό που ξαφνικά είχε έναν συντριπτικό, έντονο πόνο στο αριστερό του μάτι, ο οποίος σταδιακά χειροτέρευε σε σημείο που ήταν ευαίσθητος στο φως. Το σκάφος συμβουλεύτηκε οφθαλμίατρο, ο οποίος ανησυχούσε για την όραση του ναυτικού και συνέστησε την άμεση ιατρική εκκένωση για κατάλληλη θεραπεία. Δυστυχώς, οι τοπικές λιμενικές αρχές της Ινδονησίας αρνήθηκαν να αποβιβαστεί ο ναυτικός, παρά τις προσπάθειες του λιμενικού πράκτορα, του P&I Club και της πρεσβείας. Μετά από έντονη παρέμβαση του παραρτήματος της ITF στην Ινδονησία, η Kesatuan Pelaut Indonesia (KPI), οι λιμενικές αρχές στο Morowali της Ινδονησίας, συμφώνησαν τελικά να αποβιβαστεί ο ναυτικός και να λάβει ιατρική περίθαλψη.

Οι ινδονησιακές αρχές απέρριψαν επίσης πολλαπλά αιτήματα για έκτακτη ιατρική εκκένωση που απαιτείτο για να σωθεί η ζωή ενός ναυτικού σε πλοίο στη Σουμάτρα. Ο ναυτικός παρουσίασε σημάδια εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως σύγχυση ομιλίας, πόνο κάτω από τον αριστερό ώμο, στο αριστερό χέρι και παράλυση των ποδιών. Ένας γιατρός από την Global Voyager Assistance επιβεβαίωσε ότι ο ναυτικός θα έπρεπε να διακομιστεί αμέσως σε νοσοκομείο για θεραπεία, καθώς αυτό ήταν ενδεχομένως μια κατάσταση ζωής και θανάτου. Είναι ανησυχητικό το ότι οι τοπικές λιμενικές αρχές απέρριψαν δύο αιτήματα από τον πλοίαρχο για ιατρική εκκένωση, λόγω των περιορισμών του Covid-19. Οι συνεργάτες της ITF, η Ένωση Ναυτικών της Ρωσίας και το KPI στην Ινδονησία παρενέβησαν ενεργά από κοινού με τις λοιπές αρμόδιες αρχές σε Ρωσία και Ινδονησία, υποστηριζόμενες από την ITF και τους αντίστοιχους οργανισμούς του ΟΗΕ, την ILO και τον ΙΜΟ.

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί. Υπάρχουν περισσότερα παραδείγματα ναυτικών που στερούνται το νόμιμο δικαίωμά τους για ιατρική περίθαλψη. Οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον κορονοϊό ως πρόσχημα για να αρνηθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των ναυτικών, όπως κατοχυρώνονται στη διεθνή και εθνική νομοθεσία.

Οι ναυτικοί κοινωνικοί εταίροι, το JNG και η ITF καλούν επειγόντως τις κυβερνήσεις να σεβαστούν το δικαίωμα των ναυτικών στην ιατρική περίθαλψη και θεραπεία. Αυτό δεν είναι απλώς απαραίτητο για το παγκόσμιο εμπόριο ώστε να συνεχίσει να κινείται και τα βασικά αγαθά να μεταφέρονται σε όσους τα χρειάζονται, αλλά είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα που δεν μπορεί να παραβλεφθεί λόγω της πανδημίας. Οι ναυτικοί είναι βασικοί εργαζόμενοι και, χωρίς τις επαγγελματικές υπηρεσίες και τη δέσμευσή τους, οι πολίτες του κόσμου θα αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητά τους.

Φωτό: Bernd Wuestneck/ΑΠΕ-ΜΠΕ