H συμβολή της ναυτιλίας στην αειφόρο ανάπτυξη, οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητα της ναυτιλιακής βιομηχανίας αλλά και οι δεξιότητες που θα πρέπει να διαθέτουν τα νέα στελέχη για να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις του κλάδου, ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του webinar που διοργάνωσε η Isalos.net, με αφορμή τους εορτασμούς για την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας.
Στην ανοικτή ψηφιακή συζήτηση συμμετείχαν οι κ.κ. Λεωνίδας Δημητριάδης Ευγενίδης, Ναυτιλιακός Πρεσβευτής Καλής Θελήσεως του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) στην Ελλάδα και Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, Πλοίαρχος Λ.Σ. Χρήστος Κοντορούχας, Διευθυντής Ποντοπόρου Ναυτιλίας (ΥΝΑΝΠ), Σεμίραμις Παληού, Πρόεδρος της HELMEPA και ο Ιωάννης Πλατσιδάκης, Mέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Διοικούσας Επιτροπή του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Πάνος Ζαχαριάδης, Τεχνικός Διευθυντής της Atlantic Bulk Carriers Management Ltd. και Σύμβουλος Τεχνικών Θεμάτων των Ναυτικών Χρονικών.
Στην αρχική τους εισήγηση, οι συμμετέχοντες στην ανοικτή ψηφιακή συζήτηση συμφώνησαν ότι πλέον οι έννοιες της βιωσιμότητας και της αειφόρου ανάπτυξης είναι απαραίτητα συστατικά στοιχεία για τη ναυτιλία της νέας εποχής. Ως εκ τούτου οι ναυτιλιακές εταιρείες επενδύουν σε νέες τεχνολογίες, στη ψηφιοποίηση, σε νέα καύσιμα προκειμένου να ανταποκριθούν στους στόχους και τις προτεραιότητες του ΙΜΟ για το περιβάλλον. Άλλωστε όπως ειπώθηκε, η ναυτιλία έχει αποδείξει τη διάθεσή της για πράσινες επενδύσεις, ενώ ο παγκοσμιοποιημένος χαρακτήρας της βιομηχανίας, δεν αφήνει πολλά περιθώρια εφησυχασμού.
Η συμβολή του Λιμενικού Σώματος στη βιωσιμότητα της ναυτιλίας
Η αειφόρος ανάπτυξη και η βιωσιμότητα της ναυτιλίας απαιτούν την βελτίωση της ασφάλειας τόσο για τα πλοία όσο και για τα πληρώματα. Όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια του webinar, οι ενέργειες του Λιμενικού Σώματος προς αυτή την κατεύθυνση είναι πολυεπίπεδες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα τελευταία χρόνια τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος ανανεώνονται συνεχώς και πλέον διαθέτουν όλες τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις σε επίπεδο σχεδίασης και λειτουργικότητας προς την επίτευξη της βιωσιμότητας.
Την ίδια ώρα σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το ΛΣ στην ασφάλεια των ναυτικών, οι οποίοι λόγω των περιορισμών ελέω της πανδημίας βιώνουν προκλήσεις άνευ προηγουμένου, μη έχοντας τη δυνατότητα επαναπατρισμού.
Ναυτιλιακή χρηματοδότηση και βιωσιμότητα
Η στροφή της ναυτιλίας προς ένα «οικολογικότερο» και αειφόρο modus operandi δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει κλάδους που συνεργάζονται στενά με αυτή. Άλλωστε η προστασία του περιβάλλοντος ενέχει κόστη και για να καλυφθούν τα κόστη αυτά είναι αναγκαία η κατάλληλη χρηματοδότηση. Oι τράπεζες αλλά και άλλες πηγές χρηματοδότησης απαιτούν πλέον από τις ναυτιλιακές εταιρείες να αποδεικνύουν την προσήλωση τους στην αειφόρο ανάπτυξη και στην προστασία του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό έχουν αναπτυχθεί και τα Poseidon Principles.
Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στη διαδικτυακή συνάντηση εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες θα πρέπει ουσιαστικά να εξισορροπούν σε ένα «τεντωμένο σχοινί» μεταξύ κερδοφορίας, προστασίας του περιβάλλοντος και υιοθέτησης νέων τεχνολογιών, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι τράπεζες δανείζουν τις εταιρείες για το σύνολο των δραστηριοτήτων τους.
Οι δεξιότητες και ο ρόλος της εκπαίδευσης
Κοινή διαπίστωση των εισηγητών είναι ότι βιώσιμη ναυτιλία δεν υφίσταται χωρίς καταρτισμένους ναυτικούς και στο πλαίσιο αυτό ο ΙΜΟ έχει αναπτύξει ποικίλες πρωτοβουλίες σε συνεργασία με φορείς της ναυτιλίας. Οι συμμετέχοντες στη συζήτηση υπογράμμισαν επίσης πως η προσέλκυση ικανών νέων που θα σταδιοδρομήσουν ως αξιωματικοί Εμπορικού Ναυτικού είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον του κλάδου. Παράλληλα διατυπώθηκε η άποψη ότι η αρχή της αειφορίας θα φέρει νέες ευκαιρίες απασχόλησης καθώς η ψηφιακή εποχή και οι τεράστιες δυνατότητές της, θα δώσουν τις ευκαιρίες στους νέους -σε στεριά και εν πλω- να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Σε ό,τι αφορά τις δεξιότητες που θα πρέπει να διαθέτουν τα νέα στελέχη της ναυτιλίας, έμφαση δόθηκε στη σκληρή δουλειά, στην υπομονή και στην επιμονή αλλά και στη εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες, ενώ η επαρκής κατάρτιση/εκπαίδευση μέσω των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ή και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας και η θαλάσσια εμπειρία αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο στην παραγωγή ικανών ναυτικών.
Ειδική μνεία έγινε στην εφαρμογή της βιωσιμότητας στην ακτοπλοΐα. Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε ότι τόσο η εφαρμογή της MΑRPOL σε θάλασσες του Αιγαίου και του Ιονίου όσο και η ευαισθητοποίηση των Ελλήνων και ειδικά των νέων σε θέματα της ρύπανσης είναι απαραίτητα για την αειφόρο ανάπτυξη των νησιωτικών μας περιοχών. Οι συμμετέχοντες στη ψηφιακή συζήτηση συμφώνησαν μάλιστα πως μια νησιωτική χώρα όπως η Ελλάδα συνεισφέρει ενεργά και σημαντικά στη μπλε οικονομία, αναπόσπαστο κομμάτι της οποίας είναι και η ακτοπλοΐα. Κατέληξαν όμως στο συμπέρασμα ότι πέρα από τα κανονιστικά πλαίσια του ΙΜΟ, η αειφόρος ανάπτυξη θα επιτευχθεί και μέσω της ευαισθητοποίησης των πολιτών και την αρωγή της πολιτείας.
Χορηγός:
Οι εκδηλώσεις της Isalos.net πραγματοποιούνται με την αρωγή και υποστήριξη: