«Η Αριστεία είναι ‒ή πρέπει να είναι‒ το ζητούμενο σε κάθε σκέψη, πράξη, ενέργεια ή δράση, και το Πανεπιστήμιο Πειραιά προσπαθεί να την εφαρμόσει και στη Ναυτιλία. Μοχλός σε αυτήν τη νέα πρωτοβουλία και προσπάθεια το προ ελαχίστων μηνών ιδρυθέν από τη Σύγκλητό Κέντρο Αριστείας στη Ναυτιλία (ΚΑΝ)» (https://maritime-unipi.gr/erevna/kentro-aristeias/), δήλωσε ο Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Άγγελος Παντουβάκης αμέσως μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΠ την Τρίτη 20/10/2020.
Στη συνάντηση ‒όπου ελήφθησαν όλα τα μέτρα προστασίας‒ συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΝΕΕ, Γ. Πατέρας, ο Α. Ματσάγγος, από την ΕΕΕ, ο κ. Χ. Σημαντώνης, Πρόεδρος της ΕΕΝΜΑ, ο κ. Δ. Μαθιός, Πρόεδρος του ΣΒΑΠ, και ο κ. Δ. Καρύδης, αντιδήμαρχος Πειραιά, εκπροσωπώντας τον κωλυόμενο Δήμαρχο κ. Ι. Μώραλη, καθώς και ο «οικοδεσπότης» της εκδήλωσης, Πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Β. Κορκίδης, οι οποίοι εξέφρασαν τη βούληση και την επιθυμία των φορέων τους να συνδράμουν ως στρατηγικοί συνεργάτες (associates) την προσπάθεια που ξεκίνησε το Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
Όπως αναφέρθηκε, στόχος του Κέντρου Αριστείας στη Ναυτιλία είναι η καθιέρωσή του ως παγκόσμιου Κέντρου Αναφοράς, παραγωγής και διάχυσης της γνώσης στον χώρο, η παροχή πρωτοποριακού ερευνητικού έργου υψηλής ποιότητας αλλά και η πρακτική εφαρμογή του στη θαλάσσια οικονομία και στη ναυτιλιακή βιομηχανία, μέσω καινοτόμων μεθόδων και καλών πρακτικών, η συμβολή στην προστασία του θαλάσσιου και πολιτιστικού περιβάλλοντος, η συμμετοχή σε σημαντικά ερευνητικά προγράμματα, η ανάπτυξη συνεργασιών εντός του ακαδημαϊκού χώρου, αλλά και με επαγγελματικούς κλάδους που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ναυτιλίας, καθώς και η υποστήριξη κάθε φορέα, οργανισμού και ενώσεως σε θέματα του θεματικού αντικειμένου του Κέντρου.
Οι βασικοί πυλώνες δράσης του είναι τέσσερις και αφορούν τη στρατηγική/γεωπολιτική, το ανθρώπινο δυναμικό, την τεχνολογία και τη βιωσιμότητα.
Τέλος, στη διάρκεια της συνάντησης καθιερώθηκαν ‒ανάμεσα σε άλλα‒ και θα ανακοινωθούν σύντομα και μία σειρά επώνυμων βραβείων με τη χορηγία και τη συνδρομή των συμπαραστατών θεσμικών φορέων για μέλη ΔΕΠ, ερευνητές, φοιτητές και μαθητές από την Ελλάδα ή το εξωτερικό για εφαρμόσιμη έρευνα ή απόψεις που θα «βοηθούν» στην επίτευξη της αριστείας στη ναυτιλιακή βιομηχανία.
Σημειώνεται, τέλος, ότι το ΚΑΝ θα αποτελεί ανοικτή δομή του Πανεπιστημίου Πειραιώς, υπό την έννοια ότι επιπλέον θεματικοί πυλώνες και ερευνητικές ομάδες από όλο τον κόσμο θα μπορούν να συμμετέχουν σε αυτό, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της γνώσης, της έρευνας, της ανάπτυξης και της εκπαίδευσης σε θεματικές συνιστώσες της ναυτιλίας.