Η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου αποτελεί τη δεύτερη παλαιότερη σχολή της χώρας. Τα επίσημα εγκαίνια της ΑΕΝ Ασπροπύργου, για τα οποία είχε επιδείξει μεγάλο προσωπικό ενδιαφέρον ο Κώστας Μιχ. Λεμός, πραγματοποιήθηκαν τη δεκαετία του ’50, τη χρυσή εποχή ευκαιριών και γιγάντωσης για τις ελληνικών συμφερόντων εταιρείες διαχείρισης ποντοπόρων και επιβατηγών πλοίων. Η δεκαετία της γιγάντωσης της ελληνικής ναυτιλίας, εντός και κυρίως εκτός συνόρων, απαιτούσε ναυτικούς οι οποίοι θα εκπαιδεύονταν σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, με τη χρήση προηγμένων για την εποχή συστημάτων. Οι ναυτικές σχολές του Ασπροπύργου ήρθαν να καλύψουν όχι μόνο τις ανάγκες της ελληνικής ναυτιλίας σε αξιωματικούς γέφυρας, αλλά και σε άρτια καταρτισμένους αξιωματικούς μηχανής, που έως τότε προέρχονταν μόνο από ιδιωτικές σχολές.
Σήμερα, σε απόσταση αναπνοής από σημαντικούς λιμένες της Αττικής, από τα ναυπηγεία και τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος και της Ελευσίνας, η ΑΕΝ Ασπροπύργου αποτελεί σημείο αναφοράς για τους πολυάριθμους αποφοίτους και σπουδαστές που ναυτολογούνται σήμερα στα πλοία της ελληνόκτητης ναυτιλίας και στελεχώνουν το Λιμενικό Σώμα και διαχειρίστριες εταιρείες ή υπηρεσίες συναφείς με τη ναυτιλιακή δραστηριότητα και επιχειρηματικότητα.
Η οικονομική ύφεση της προηγούμενης δεκαετίας μείωσε σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό, οδηγώντας σε αναγκαστική συρρίκνωση των κεφαλαίων για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων σχεδόν όλων των τριτοβάθμιων σχολών της χώρας. Η κατάσταση στα ναυτιλιακά ιδρύματα της χώρας υπήρξε ιδιαίτερα απαιτητική και για πολλά χρόνια οι ανάγκες των σχολών καλύφθηκαν από τα έσοδα του Κεφαλαίου Ναυτικής Εκπαίδευσης, από ευρωπαϊκούς πόρους και σημαντικές δωρεές του εφοπλισμού και ιδιωτών.
Κατά την τελευταία δεκαετία, η αυξανόμενη ζήτηση για καταρτισμένους αξιωματικούς ΕΝ οδήγησε πολλούς νέους να στραφούν προς τη θάλασσα. Οι προθέσεις του υπουργού Ναυτιλίας, κ. Πλακιωτάκη, για τη βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης αλλά και της δημόσιας εικόνας της σχολής διαφάνηκαν εξαρχής. Ήταν εμφανές ότι η μεγαλύτερη Ακαδημία της χώρας, με τη συμπλήρωση σχεδόν 65 ετών εκπαιδευτικής παρουσίας, όφειλε να εκσυγχρονιστεί, σύμφωνα με τις ανάγκες της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Η νέα διοίκηση της ΑΕΝ επιχείρησε επίσης να επαναφέρει την παλαιότερη αίγλη της σχολής με μια εκδήλωση με σημειολογικό χαρακτήρα: τον Ιούνιο του 2020 πραγματοποιήθηκε ‒για πρώτη φορά ύστερα από δώδεκα χρόνια‒ τελετή αποφοίτησης των σπουδαστών της Ακαδημίας, η οποία έφερε πιο κοντά και πάλι τους νέους αποφοίτους με τη ναυτιλιακή κοινότητα, αλλά και, μέσω της προβολής της εκδήλωσης στον Τύπο, στην ελληνική κοινωνία γενικότερα, η οποία διψάει στην κυριολεξία για εκδηλώσεις που προάγουν τη ναυτιλιακή μας παράδοση αλλά και επαγγέλματα με μεγάλες προοπτικές απασχολησιμότητας.
Η Διοίκηση της σχολής, με την υποστήριξη του εκπαιδευτικού προσωπικού, είχε εκφράσει στην πολιτική ηγεσία της Ακτής Βασιλειάδη την επιθυμία του συνόλου των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων για αναβάθμιση και συντήρηση των κτηριακών εγκαταστάσεων και του τεχνολογικού εξοπλισμού της ιστορικής ΑΕΝ.
Η επιθυμία όμως της Διοίκησης και των εκπαιδευτικών της ΑΕΝ Ασπροπύργου ήδη υλοποιείται με σταθερά βήματα: οι γενναιόδωρες χορηγίες της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, της Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ», του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος αλλά και ναυτιλιακών ιδρυμάτων της χώρας κατά την προηγούμενη τριετία, όπως και οι συντονισμένες προσπάθειες του ΥΝΑΝΠ και της Διοίκησης της σχολής, επιτρέπουν στην ΑΕΝ Ασπροπύργου να αλλάξει σταδιακά πρόσωπο.
Αξίζει να αναφερθεί πως μόλις τον περασμένο Ιούλιο είχε παραδοθεί στην ΑΕΝ Ασπροπύργου το ανακαινισμένο «Κτήριο Δ», χάρη στην ευγενική χορηγία της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ», της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, ενώ ήδη την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2020, ημέρα της φωτογράφισης της ΑΕΝ Ασπροπύργου από την ομάδα των Ναυτικών Χρονικών, είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την επισκευή και την ανακαίνιση του «Κτηρίου Α», με χορηγία και πάλι της «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ», ύψους 430.000 ευρώ.
Οι μέχρι σήμερα προσπάθειες φαίνεται πως αποδίδουν, καθώς, με την επιστροφή τους στην Ακαδημία, οι σπουδαστές θα αντικρίσουν μια νέα, σύγχρονη και πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα του συμβουλίου της Ακαδημίας, αναβαθμισμένες αίθουσες σχεδίου και μηχανουργείου, καινούργιες κουρτίνες και βιβλιοθήκες σε όλες τις τάξεις, ανακαινισμένους χώρους υγιεινής, σταθμούς αντισηψίας χεριών σε όλους τους χώρους και σύγχρονες οθόνες στις αίθουσες προβολών και στις γραμματείες των σχολών, τα οποία αναμφίβολα θα διευκολύνουν το εκπαιδευτικό έργο.
Επιπλέον, η εικόνα της σχολής έχει αναβαθμιστεί χάρη στους περιποιημένους κήπους, την αποκατάσταση ζημιών στις εγκαταστάσεις, τα δύο νέα γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ, την αποκατάσταση του σιντριβανιού και του ιστού της σημαίας, καθώς και χάρη σε άλλες μικρές παρεμβάσεις στους χώρους της σχολής, συμπεριλαμβανομένου του εορταστικού φωτισμού που στόλιζε τη σχολή κατά τις εορταστικές ημέρες του Δεκεμβρίου.
Η δημοσιογραφική ομάδα των Ναυτικών Χρονικών και της Isalos.net ενημερώθηκε για τις συντονισμένες προσπάθειες αναβάθμισης των κτηριακών υποδομών της σχολής και, προκειμένου να παρουσιάσει φωτογραφικά στους αναγνώστες τις εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις, συνομίλησε με τη Διοίκηση και το εκπαιδευτικό προσωπικό της σχολής. Παράλληλα φιλοξενούμε δύο επιστολές: τις σκέψεις και τις ευχές για το νέο έτος του νέου διευθυντή Ναυτικής Εκπαίδευσης του ΥΝΑΝΠ, αρχιπλοιάρχου ΛΣ Ελευθερίου Πετρόπουλου, και του διοικητή της ΑΕΝ Ασπροπύργου, αντιπλοιάρχου ΛΣ Γεωργίου Ν. Μανδαλάκη.
Η ΑΕΝ Ασπροπύργου αποτελούσε ανέκαθεν το στολίδι της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης της χώρας. Η καλή φήμη των σχολών Ασπροπύργου είχε, κατά τον προηγούμενο αιώνα, ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα τόσο, έτσι ώστε το φθινόπωρο του 1959 έφτασαν από το Σουδάν για να φοιτήσουν στον Ασπρόπυργο έξι νέοι, οι τρεις στη Σχολή Πλοιάρχων και οι τρεις στη Σχολή Μηχανικών. Τα επόμενα χρόνια και για πολλές δεκαετίες, νέοι από πολλές μεσογειακές και βαλκανικές χώρες φοίτησαν στις συγκεκριμένες σχολές.
Ο Κώστας Μ. Λεμός, σε άρθρο του στα Ναυτικά Χρονικά το 1971, ανέφερε πως «τα καλά πλοία αξίζουν τόσο όσο τα επ’ αυτών πληρώματα». Με τη συμπλήρωση 70 χρόνων διαρκούς εκπαιδευτικής παρουσίας, τα Ναυτικά Χρονικά απευθύνουν φόρο τιμής σε όσους υποστήριξαν και συνεχίζουν να υποστηρίζουν με τις άοκνες προσπάθειές τους τη δύσκολη ρότα της αναβάθμισης της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης της χώρας μας. Η αναβάθμιση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης απαιτεί ακόμη πολλές κοινές προσπάθειες και ουσιαστικές τομές, που μπορούν να υλοποιηθούν μόνο με εμπνευσμένους πρωταγωνιστές που θα τιμούν τις παραδοσιακές αξίες της ναυτιλίας μας και θα αντιμετωπίζουν με ρεαλισμό τις ανάγκες του παρόντος και κυρίως του μέλλοντος. Όπως διαφάνηκε και στις σελίδες του επετειακού τεύχους των Ναυτικών Χρονικών του 2020, ευτυχώς υπάρχουν σημαντικοί Ναυτέλληνες, σε θέσεις ευθύνης, που πιστεύουν στο μέλλον του Έλληνα ναυτικού και της απόλυτης ανάγκης διατήρησης της ελληνικής ναυτοσύνης.
Χαιρετισμός Διευθυντή Εκπαίδευσης Ναυτικών, Αρχιπλοιάρχου ΛΣ Ελευθερίου Πετρόπουλου
Με την ευκαιρία της φιλοξενίας φωτογραφικού αφιερώματος της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου στον ιστότοπο Isalos.net, η Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ναυτικών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής απευθύνει θερμό χαιρετισμό προς τους υπευθύνους της ιστοσελίδας για την ανάληψη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, η οποία συμβάλλει στην ανάδειξη της συγκεκριμένης ΑΕΝ, αλλά και του συνόλου των Δημοσίων Σχολών Εμπορικού Ναυτικού και της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης γενικότερα.Είναι γνωστό ότι η χώρα μας διατηρεί τα «σκήπτρα» της παγκόσμιας ναυτιλίας, και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην τεχνογνωσία και στον επαγγελματισμό του Έλληνα ναυτικού. Η επένδυση στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού της ναυτιλίας μας και ειδικότερα του Έλληνα Αξιωματικού του Εμπορικού Ναυτικού, είναι αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου η ελληνική ναυτιλία να παραμείνει ανταγωνιστική στον παγκόσμιο στίβο που δραστηριοποιείται. Η ελληνική δημόσια ναυτική εκπαίδευση που παρέχεται στους αυριανούς Αξιωματικούς του Εμπορικού Ναυτικού είναι υψηλού επιπέδου, προκειμένου να ανταποκρίνονται με τον βέλτιστο τρόπο σε ένα περιβάλλον που διαρκώς εξελίσσεται και εκσυγχρονίζεται, ενσωματώνοντας συνεχώς καινοτόμες και νέες τεχνολογίες. Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει ως πρωταρχικό στόχο τη συνεχή αναβάθμιση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης, μέσα από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων, όπως είναι η προμήθεια και η εγκατάσταση σύγχρονου εκπαιδευτικού εξοπλισμού στις Δημόσιες Σχολές Εμπορικού Ναυτικού, η επιδότηση των εκπαιδευτικών ταξιδιών των σπουδαστών των ΑΕΝ, η υποστήριξη του συστήματος ναυτικής εκπαίδευσης των ΑΕΝ και η κατάρτιση και η πιστοποίηση άνεργων ναυτικών, μέσω συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγραμμάτων. Η φετινή ακαδημαϊκή χρονιά ξεκίνησε και εξελίσσεται με νέα δεδομένα και περιορισμούς για όλους, λόγω της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε, εξαιτίας της πανδημίας Covid-19. Ωστόσο, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την εύρυθμη λειτουργία των ΑΕΝ, αλλά και του συνόλου των Δημοσίων Σχολών Εμπορικού Ναυτικού γενικότερα, αποβλέποντας στην απρόσκοπτη διεξαγωγή των μαθημάτων μέσω τηλεκπαίδευσης και στην προστασία της υγείας των σπουδαστών και των σπουδαστριών καθώς και του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος από το τρέχον διδακτικό έτος.
Χαιρετισμός Διοικητή ΑΕΝ Ασπροπύργου, Αντιπλοιάρχου ΛΣ Γεωργίου Ν. Μανδαλάκη
Η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου, ως η μεγαλύτερη Ακαδημία της χώρας, καταλαμβάνει έκταση 60 στρεμμάτων και εξυπηρετεί ταυτόχρονα τη Σχολή Πλοιάρχων και τη Σχολή Μηχανικών. Στην Ακαδημία φοιτούν περί τους 1.700 σπουδαστές, ενώ το εκπαιδευτικό προσωπικό ανέρχεται στα διακόσια περίπου άτομα. Μέσω των δύο σχολών εξυπηρετείται και η φοίτηση στα ειδικά τμήματα Πλοιάρχων, Μηχανικών, Κυβερνητών και Ηλεκτρολόγων ΕΝ. Επίσης, στον ίδιο χώρο λειτουργούν η Σχολή Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων και το Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού Ραδιοηλεκτρονικών και Ραδιοεπικοινωνιών υπό διαφορετική διοίκηση. Έτσι, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο συνολικός αριθμός ανθρώπων που εξυπηρετείται καθημερινά στον χώρο της ΑΕΝ Ασπροπύργου ξεπερνά τα 2.500 άτομα.
Αμέσως μετά την εμφάνιση της πανδημίας Covid-19, τέθηκε ως άμεση προτεραιότητα η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων εντός των εγκαταστάσεων της Ακαδημίας για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορoνοϊού SARS-CοV-2. Προς αυτή την κατεύθυνση προβήκαμε στην κατάλληλη διαμόρφωση των χώρων, στην προμήθεια όλων των απαραίτητων υλικών, ειδών πρώτης ανάγκης και εξοπλισμού, καθώς και στη λήψη κάθε μέτρου προστασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Παράλληλα, με τη θεσμοθέτηση από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της εξ αποστάσεως ναυτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και την ένταξη της τηλεκπαίδευσης στην εκπαιδευτική διαδικασία, πραγματοποιήθηκαν προμήθειες για τη λειτουργική βελτίωση των παρεχόμενων διδακτικών υπηρεσιών και την υποστήριξη της διδασκαλίας με σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα. Σημαντικός αρωγός στην προσπάθεια αυτή αποτέλεσε το Ίδρυμα Ευγενίδου.
Επίσης, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, έχουν αναληφθεί σημαντικές πρωτοβουλίες και δράσεις για την αποκατάσταση φθορών και ζημιών των κτηριακών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού, που έχουν συμβάλει καίρια στη βελτίωση της εικόνας της Ακαδημίας. Ακόμη, με χρηματοδότηση της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, πραγματοποιήθηκε η ανακαίνιση του αμφιθεάτρου και υλοποιήθηκαν εργασίες επισκευής-ανακαίνισης του «Κτηρίου Δ» της Σχολής Πλοιάρχων. Πρόσφατα, δε, ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση ενός σύγχρονου τηλεφωνικού κέντρου, ενώ δημιουργήθηκαν νέοι χώροι για τη διενέργεια συσκέψεων και τηλεδιασκέψεων και ολοκληρώθηκαν οι διαμορφώσεις των αιθουσών προβολής στα μηχανουργεία και στο σχεδιαστήριο της Σχολής Μηχανικών.
Φωτογραφίες: Ναυτικά Χρονικά, Isalos.net
Το παρόν άρθρο αποτελεί απόσπασμα σχετικού αφιερώματος που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ναυτικά Χρονικά, τεύχος Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2021, σελίδα 126