Η 23η Μαρτίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας, σε ανάμνηση του γεγονότος ότι στις 23 Μαρτίου 1950 τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη για τη δημιουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ σε θέματα κλίματος και καιρικών προβλέψεων. Η Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας έχει ως στόχο να καταδείξει τη σημασία που διαδραματίζουν ο καιρός, το κλίμα και οι υδάτινοι πόροι στη διαμόρφωση της καθημερινής μας ζωής.
Σύμφωνα με τον World Meteorological Organization (WMO), όταν αναφερόμαστε στον καιρό και στο κλίμα, οι περισσότεροι από εμάς σκεφτόμαστε μόνο τι συμβαίνει στην ατμόσφαιρα. Αν όμως αγνοήσουμε τους ωκεανούς χάνουμε ένα μεγάλο κομμάτι της εικόνας.
Καλύπτοντας περίπου το 70% της επιφάνειας της Γης, οι ωκεανοί αποτελούν σημαντικό παράγοντα για τον καιρό και το κλίμα του κόσμου. Παίζουν επίσης κεντρικό ρόλο στην κλιματική αλλαγή. Οι ωκεανοί είναι επίσης σημαντικός μοχλός της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς μέσω αυτών μεταφέρεται πάνω από το 90% του παγκόσμιου εμπορίου και συντηρείται το 40% της ανθρωπότητας που ζει σε απόσταση 100 χλμ. από την ακτή.
Λαμβάνοντας υπόψη το συγκεκριμένο ζήτημα, οι Εθνικές Μετεωρολογικές και Υδρολογικές Υπηρεσίες και οι ερευνητές παρακολουθούν τακτικά τους ωκεανούς και πώς αλλάζουν, μοντελοποιώντας το πώς επηρεάζουν την ατμόσφαιρα και παρέχοντας μια ευρεία ποικιλία υπηρεσιών γύρω από τη θάλασσα και τη ναυτιλία, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της παράκτιας διαχείρισης και της ασφάλειας της ζωής στη θάλασσα. Σήμερα, οι αυξανόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής καθιστούν τις παρατηρήσεις των ωκεανών, την έρευνα και τις παραπάνω υπηρεσίες πιο κρίσιμες από ποτέ.
Τα Ναυτικά Χρονικά και η Isalos.net τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας δημοσιεύουν κείμενο του Δρ. Νικόλαου Μαζαράκη, Area Sales Manager – General Office Manager, StormGeo.
«Μόλις 71 χρόνια έχουν περάσει από την ίδρυση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, μέλος του οποίου είναι και η χώρα μας. Μέσα σε αυτή τη μικρή σχετικά χρονική περίοδο, έχουν συντελεστεί τεράστιες αλλαγές στο κλίμα της Γης που έχουν άμεσο αντίκτυπο στα καθημερινά μετεωρολογικά φαινόμενα. Αλλαγές που στο γεωλογικό ρολόι της γης έπαιρναν αιώνες να ολοκληρωθούν, τώρα χρειάζονται μόλις μερικές δεκαετίες. Η Ναυτική Μετεωρολογία σαν κλάδος της σπουδαίας επιστήμης του καιρού, που ασχολείται κυρίως με το επιχειρησιακό κομμάτι της πρόγνωσης στους ωκεανούς, αντιμετωπίζει ιδιαίτερες προκλήσεις καθώς η συχνότητα, η ένταση και η διάρκεια των έντονων φαινομένων έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Μόνο τυχαίο δεν είναι για παράδειγμα ως γεγονός τα 30 τροπικά συστήματα που σχηματίστηκαν στον Βόρειο Ατλαντικό την περίοδο των τροπικών κυκλώνων το 2020, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 27 συστημάτων του 2005. Οι καιρικές συνθήκες όμως εμπλέκονται ολοένα και περισσότερο και με τους αυστηρούς στόχους του περιορισμού των εκπομπών των πλοίων, καθώς επηρεάζουν άμεσα την απόδοση ενός πλοίου. Τα επόμενα χρόνια όλοι οι επιστήμονες μετεωρολόγοι θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις, όχι μόνο στην κλασική ερώτηση «τι καιρό θα κάνει τις επόμενες ημέρες» αλλά ποιες θα είναι οι συνέπειες της κλιματικής αποσταθεροποίησης, που πλέον έχει αρχίσει».
Πηγή: World Meteorological Organization (WMO)