Το Ship-to-Ship operation (STS), οι μεταφορτώσεις δηλαδή φορτίου από πλοίο σε πλοίο αποτέλεσε το κύριο αντικείμενο συζήτησης του ψηφιακού Workshop, το οποίο διοργάνωσε η Isalos.net, σε συνεργασία με την Dynamarine, υπό την Αιγίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου, την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021.
Δεδομένου ότι το Ship-to-Ship operation εμπεριέχει τον κίνδυνο ρύπανσης του θαλασσίου περιβάλλοντος, η τήρηση των μέτρων ασφαλείας αποτελεί σημαντική προϋπόθεση. Η σημασία του STS έγκειται στην απλοποίηση των logistics και στην αποσυμφόρηση των τερματικών σταθμών και λιμανιών καθώς τα πλοία δεν χρειάζεται να φτάσουν σε λιμάνια με μικρό βύθισμα για μεταφορτώσεις. Σημαντικός είναι επίσης ο ρόλος της συγκεκριμένης επιχείρησης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όταν δηλαδή υπάρξει μια βλάβη σε κάποιο πλοίο, καθώς μέσου του STS operation, το φορτίο απομακρύνεται με ασφαλή τρόπο. Την ίδια ώρα οι πετρελαϊκές εταιρείες, μέσω του STS, μπορούν να εκμεταλλευτούν τις διαφορές στην τιμή του πετρελαίου και των παραγώγων του για τη μεταπώληση του φορτίου, όπως εξηγήθηκε κατά τη διάρκεια του ψηφιακού Workshop.
Στο διαδικτυακό workshop έμφαση δόθηκε επίσης στους διαφορετικούς τύπους STS operations και στα εμπλεκόμενα μέρη μιας επιτυχούς μεταφόρτωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κριτήρια για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας επιχείρησης είναι η λειτουργική καταλληλόλητα των πλοίων, η συμμόρφωση των πλοίων στους προβλεπόμενους κανονισμούς, η απαραίτητη εκπαίδευση του πληρώματος ενώ, όπως ειπώθηκε, οι καιρικές συνθήκες και μια εκ των προτέρων συστημική ανάλυση από τις διαχειρίστριες εταιρείες θα πρέπει να λαμβάνονται επίσης υπόψιν.
Οι εκπρόσωποι των ναυτιλιακών εταιρειών συμφώνησαν ότι το STS ωφελεί τη μεταφορά αγαθών σε μέρη, όπου τα πλοία με μεγάλο βύθισμα δεν μπορούν να προσεγγίσουν, όπως για παράδειγμα στα λιμάνια της Αμερικής. Mε δεδομένη την ιδιαιτερότητα του STS και το γεγονός ότι η STCW δεν απαιτεί συγκεκριμένη εκπαίδευση των ναυτικών για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης επιχείρησης, οι διαχειρίστριες εταιρείες θα πρέπει να παράσχουν οι ίδιες την κατάλληλη εκπαίδευση στα πληρώματα, σημείωσαν οι εισηγητές.
Η ασφάλεια των ναυτικών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης μιας μεταφόρτωσης από πλοίο σε πλοίο σημείωσαν εν κατακλείδι οι συμμετέχοντες στο διαδικτυακό workshop.
Κύριος εισηγητής τους ψηφιακού σεμιναρίου ήταν ο Δρ. Αλέξανδρος Γλύκας, Director, DYNAMARINe Co.
Ως σχολιαστές του σεμιναρίου συμμετείχαν (κατ’ αλφαβητική σειρά) οι:
– καπτ. Γιώργος Βασιλάκης, Managing Director, Optimum Ship Management
– καπτ. Κωνσταντίνος Κανελλόπουλος, Managing Director, Nereus Shipping SA.
– κ. Κωνσταντίνος Χαριτωνίδης, Tanker Operator / Operations Dept., TMS Tankers Ltd.
Την ανοικτή συζήτηση συντόνισε ο κ. Θεοδόσης Σταματέλλος, Περιφερειακός Διευθυντής Νοτίου Ευρώπης, Lloyd’s Register.
Διοργάνωση:
Υπό την Αιγίδα:
Με την Υποστήριξη:
Οι εκδηλώσεις της Isalos.net πραγματοποιούνται με την αρωγή: