Ερευνώντας το αρχείο των Ναυτικών Χρονικών, αναδεικνύονται σπουδαίες προσωπικότητες της ελληνικής ναυτιλίας που με την επιχειρηματική τους δράση αλλά και τη διορατικότητά τους, άφησαν σπουδαία παρακαταθήκη για την νέα γενιά.
Ο Αντώνης Χανδρής (1924-1984) υπήρξε μια από τις σπουδαιότερες μορφές του ελληνικού εφοπλισμού του 20ού αιώνα.
Πέρα από την ενασχόληση του με την ποντοπόρο ναυτιλία, αποτέλεσε εμβληματική φιγούρα στην επιβατική ναυτιλία καθώς η Chandris Lines πρωταγωνίστησε στα υπερατλαντικά ταξίδια εγκαθιδρύοντας το 1959 την ακτοπλοϊκή γραμμή μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας.
Διετέλεσε πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), από το 1974 έως το 1981 και οραματιστής της INTERCARGO. Τα χρόνια της προεδρίας του συνέπεσαν με μία περίοδο σημαντική για τη χάραξη της σύγχρονης ελληνικής ναυτιλιακής πολιτικής. Η συμβολή του στην ΕΕΕ αλλά και στην ελληνική ναυτιλία γενικότερα ήταν ανεκτίμητης αξίας.
Με την οραματική του στρατηγική κατάφερε να συσπειρώσει τον απανταχού ελληνικό εφοπλισμό και να υποστηριχθούν συλλογικά οι οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες της Ελλάδας και της Κύπρου που προέκυψαν από την εισβολή της Τουρκίας και την κατάρρευση της δικτατορίας.
Πέτυχε σε συνεργασία με σημαντικούς πλοιοκτήτες της εποχής να βελτιώσει τη δημόσια εικόνα της ναυτιλίας, στα δύσκολα χρόνια της μεταπολίτευσης, αλλά και να μεριμνήσει για τις απολαβές, τις συνθήκες εργασίας, την κοινωνική πρόνοια και ευημερία του Έλληνα ναυτικού. Υποστήριξε ποικιλοτρόπως τη ναυπηγική και ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία της χώρας, αλλά και τα ναυτιλιακά γράμματα και τις τέχνες.
Τακτικός αρθρογράφος των Ναυτικών Χρονικών, από το 1962 μέχρι και τον θάνατό του. Φιλοξενήθηκαν συνολικά δώδεκα άρθρα του στις σελίδες του περιοδικού.
Ενδεικτικά άρθρα του Αντώνη Χανδρή θα βρείτε στους ακόλουθους συνδέσμους:
archive.naftikachronika.gr/issue1968-i871
archive.naftikachronika.gr/issue1969-i182
archive.naftikachronika.gr/issue1983-i1073
«Η ψηφιοποίηση του αρχείου των τευχών από το 1931 έως το 1983 είναι μια ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ευγενίδου, στη μνήμη της Μαριάνθης Σίμου».
Πηγή: Ναυτικά Χρονικά