Με την συμπλήρωση διακοσίων ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, η Ιερά Μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών- υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος- διοργάνωσε διαδικτυακά, στις 4 και 5 Ιουνίου 2021, διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα: “Ο αγώνας του 1821 στη θάλασσα και οι επιτυχίες των Ελλήνων ναυτικών και πυρπολητών”.
Το απόγευμα της Παρασκευής 4ης Ιουνίου 2021, τελέσθηκε η Ακολουθία του Αγιασμού από τον Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών Μάρκο, κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου και ακολούθησε η ανάγνωση Χαιρετισμού του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.
Χαιρετισμούς, επίσης, απηύθυναν οι: Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, Παναγιώτης Μηταράκης, Υπουργός Μεταναστεύσεως και Ασύλου – Βουλευτής Χίου, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Βουλευτής Χίου, Παντελής Μπουγδάνος, Αντιπεριφερειάρχης Χίου, Σταμάτιος Κάρμαντζης, Δήμαρχος Χίου, Κωνσταντίνος Βρατσάνος, Δήμαρχος Ψαρών, Γεώργιος Δανιήλ, Δήμαρχος Οινουσσών, Θεόδωρος Βενιάμης, Πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών και ο Ευθύμιος Μητρόπουλος, Πρόεδρος Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», επίτιμος Γενικός Γραμματέας ΙΜΟ και ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη των εργασιών.
Κατά την Α΄ Συνεδρία (ώρα 18.45) προήδρευσε ο Εμμανουήλ Βαρβούνης, Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και ακολούθησαν οι εισηγήσεις των:
- Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ με θέμα: «Ανδρέας Μιαούλης, ο θρίαμβος του Σταυρού»
- Μητροπολίτου Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου και Μυκόνου κ. Δωροθέου, με θέμα: «Η ξεχασμένη Ναυμαχία της Μυκόνου και η Μαντώ Μαυρογένους – 12 Οκτωβρίου 1822»
- Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου, με θέμα: «Η συμμετοχή των Βρονταδουσίων εις τον ναυτικόν αγώνα του 1821»
Η 5η Ιουνίου είναι η ημέρα μνήμης του Αγίου Νεομάρτυρος Μάρκου του εν Χίω , και γι’ αυτό τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών Μάρκου, πλαισιουμένου από τους Αρχιμανδρίτή κ. Βαρθολομαίου Τριανταφυλλίδου – Αντωνίου, Γραμματέως της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Ιωάννου Μουσά και του Ιερολ. Αρχιδιακόνου κ. Αποστόλου Λάρδα.
Κατά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε και το τρίμηνον μνημόσυνον της Μαρίας Δημ. Μεννή, θείας εκ μητρός του Σεβ.Χίου, η οποία ήταν θυγατέρα ήρωος ναυτικού του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ακολούθησε η Β΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ, της οποίας προήδρευσε ο κ. Ευθύμιος Μητρόπουλος, Πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», επίτιμος Γενικός Γραμματέας ΙΜΟ, και ακολούθησαν οι εισηγήσεις υπό των:
- κ. Κοσμά Χρηστίδη Ναυάρχου (ε.α.) Επιτίμου Αρχηγού ΓΕΝ, με θέμα: «Ναυτική καινοτομία-Frank Abney Hastings (Άστιγξ)»
- κ. Ζήση Φωτάκη, Επικούρου Καθηγητού Ναυτικής Ιστορίας, Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, με θέμα: «Διακλαδική Θεώρηση της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821»
- κ. Μιχαήλ Κατσικαρέλη Σημαιοφόρου(ΠΝ) -Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού, με θέμα: «Η μετατροπή των ελληνόκτητων πλοίων σε πολεμικά. Ο θεσμός της Συντροφοναυτίας και οι βασικοί τύποι πλοίων στην Ελληνική Επανάσταση»
Στις 13.00 ακολούθησε η Γ΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ, στην οποία προήδρευσε ο κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης, Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και ακολούθησαν οι εισηγήσεις υπό των:
- Michel Marbot, απόγονος του Κανάρη, με θέμα: «Δύο αιώνες μετά: Τι αισθάνονται οι απόγονοι του Κανάρη στα πλαίσια της ιστορίας των Ψαρών και της Χίου
- Μαρίας Γιατράκου, Δρ Φιλολογίας – Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, επ. Α΄ Αντιπροέδρου EYROCLASSICA, με θέμα: «Ο Κωνσταντίνος Κανάρης και η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδος με βάση τις ιστορικές πηγές και την παγκόσμια βιβλιογραφία»
- Αθηνάς Ζαχαρού-Λουτράρη, Δρ Ιστορίας, με θέμα: «Ο Ελληνικός και ο τουρκικός στόλος στην επανάσταση και καταστροφή της Χίου»
- Νικολάου Χάβιάρα, Δρ Φιλολογίας – Συντονιστού Εκπαιδευτικού έργου Φιλολόγων Χίου, με θέμα: «Στη σκιά του Κανάρη. Ο Ψαριανός Ναυμάχος και Πυρπολητής Δημ.Παπανικολής»
Το Συνέδριον ολοκλήρωσε τις εργασίας του το απόγευμα του Σαββάτου 5 Ιουνίου 2021, με την Δ΄ΣΥΝΕΔΡΙΑΝ, στην οποία προήδρευσε η κ. Μαρία Λεκάκου, Κοσμήτωρ Σχολής Επιστημών της Διοικήσεως του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και ακολούθησαν οι εισηγήσεις υπό των:
- Ευθυμίου Μητροπούλου, Προέδρου Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», επιτίμου Γενικού Γραμματέως ΙΜΟ, με θέμα: «Ο καταλυτικός ρόλος του Ναυτικού στον αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας»
- Γεωργίου Κουμουτσάκου, Βουλευτού, πρ. Αναπληρωτού Υπουργού, με θέμα: «Η ναυτοσύνη ως παράγων ισχύος του Έθνους των Ελλήνων στον αγώνα για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού και την κατάκτηση της Ελευθερίας».
- Νικήτα Νικητάκου, Καθηγητού του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσίων του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, με θέμα: «Ο ναυτικός αγών στην Επανάσταση του 1821 και το θρησκευτικό αίσθημα»
Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο, καθώς και αποσπάσματα από τους χαιρετισμούς και τις τοποθετήσεις των εισηγητών, μπορείτε να βρείτε εδώ.