Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον υδροστατικό μηχανισμό απελευθέρωσης

0

Ο υδροστατικός μηχανισμός απελευθέρωσης ή HRU (Hydrostatic Release Unit) είναι σχεδιασμένος για να χρησιμοποιείται στις σωστικές σχεδίες, στα EPIRB και στους καταγραφείς VDR του πλοίου. Ο υδροστατικός μηχανισμός απελευθέρωσης αποτελείται από ένα λευκό σχοινί διπλού βρόχου, έναν μηχανισμό απελευθέρωσης και έναν κόκκινο αδύναμο κρίκο.

Οι υδροστατικοί μηχανισμοί αποτελούν μέρος της έχμασης και της συγκράτησης των σωσίβιων σχεδιών και αποτρέπουν την τυχόν πτώση τους σε κακοκαιρία.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, εάν υπάρχει αρκετός χρόνος, οι σωσίβιες σχεδίες μπορούν να ριχτούν στη θάλασσα από το πλήρωμα. Σε διαφορετική περίπτωση, ο υδροστατικός μηχανισμός θα απελευθερώσει τη σωσίβια σχεδία κατά τη βύθιση του πλοίου για την προστασία των ναυαγών που πολύ πιθανό να υπάρχουν στη θάλασσα και οι οποίοι δεν πρόλαβαν να τις απελευθερώσουν.

Πιο συγκεκριμένα, όταν ο υδροστατικός μηχανισμός φτάσει στα 1,5-4 μ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, λόγω της πίεσης του νερού που δέχεται, απελευθερώνει τη λεπίδα που περιέχει, η οποία βρίσκεται υπό πίεση από ένα ελατήριο, κόβει το σχοινί και απελευθερώνει τη σωσίβια σχεδία από τους ασφαλιστικούς ιμάντες, η οποία, με την πλευστότητα που διαθέτει, θα ανέλθει στην επιφάνεια της θάλασσας και με το τέντωμα του σχοινιού θα ενεργοποιήσει τον κύλινδρο με αέρα που βρίσκεται εσωτερικά στα βαρελάκια, φουσκώνοντας τη σωσίβια σχεδία.

Οι περισσότεροι υδροστατικοί μηχανισμοί δεν απαιτούν ετήσιο service και διαθέτουν ημερομηνία λήξης. Ο υπεύθυνος αξιωματικός θα πρέπει, σύμφωνα με τις απαιτήσεις που ορίζει η εταιρεία, να εκτελεί περιοδικούς ελέγχους και να διασφαλίζει πως οι υδροστατικοί μηχανισμοί είναι σωστά τοποθετημένοι, χωρίς εμφανείς ζημιές, και πως θα αντικατασταθούν εγκαίρως, πριν από την ημερομηνία λήξης τους.