Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ανοίγει τις πόρτες του για τη «Βραδιά του Ερευνητή»

0

Κάθε χρόνο πάνω από δύο εκατομμύρια επισκέπτες σε 30 χώρες σε περισσότερες από 400 ευρωπαϊκές πόλεις μετέχουν στη Βραδιά του Ερευνητή, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο την εξοικείωση του κοινού με τον υπέροχο κόσμο της έρευνας.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, συνεπές στο ραντεβού του για όγδοη συνεχή χρονιά, συνδέεται και φέτος με τη μεγάλη Ευρωπαϊκή γιορτή της Έρευνας “European Researchers’ Night” σε Associated Event και διοργανώνει τη Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ.

Η Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ θα ξεκινήσει το πρωί της Παρασκευής 24 Σεπτεμβρίου 2021 με την Εναρκτήρια Εκδήλωση στο ιστορικό κτίριο Αβέρωφ του συγκροτήματος του Πολυτεχνείου στην Πατησίων με φυσική παρουσία με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων και θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω livestreaming. Τις εργασίες θα κηρύξει ο Πρύτανης του ΕΜΠ, Καθ. Α. Μπουντουβής, και θα απευθύνουν χαιρετισμούς οι πρυτανικές αρχές των Πανεπιστημίων της Αθήνας και εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών.

Η διεξαγωγή της εκδήλωσης της Βραδιάς του Ερευνητή συνδέεται με την αξιοποίηση του Πολυτεχνείου Πατησίων και την ευρεία επανάχρησή του για εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς σκοπούς, ως κόμβου διασύνδεσης του ΕΜΠ με την Κοινωνία της πόλης της Αθήνας.

Ακολούθως, τα επιτεύγματα περισσότερων από 200 ερευνητικών ομάδων θα παρουσιαστούν σε ζωντανή ροή – livestreaming μέσω αντιπροσωπευτικών τρίλεπτων video για τις ανάγκες της Βραδιάς του Ερευνητή στο ΕΜΠ.

Οι εκδηλώσεις της Βραδιάς του Eρευνητή στο ΕΜΠ 2021 θα μεταδίδονται από το κανάλι της Βραδιάς του Ερευνητή στο YouTube και την ιστοσελίδα ntua.gr/ntuaren από τις 8 το πρωί έως το βράδυ της Παρασκευής 24 Σεπτεμβρίου 2021. Με τη λήξη της ζωντανής ροής όλο το υλικό θα είναι διαθέσιμο τόσο στο κανάλι, όσο και την ιστοσελίδα της Βραδιάς του Ερευνητή στο ΕΜΠ.

Γνωριμία με τα επιτεύγματα των Ερευνητών

Κατά τα προηγούμενα έτη, το εμβληματικό κτίριο Αβέρωφ του Πολυτεχνείου Πατησίων άνοιξε τις πύλες του και υποδέχτηκε το ευρύ κοινό, προβάλλοντας τους ερευνητές του ΕΜΠ, των Πανεπιστημίων της Αθήνας και Ερευνητικών Κέντρων, με έμφαση στην διασύνδεση της Έρευνας με την Εκπαίδευση και την Απασχόληση μέσω της Καινοτομίας για την Ανάπτυξη και την Αειφορία, επιτυγχάνοντας μοναδικά για μία μόνο μέρα το χρόνο, την τελευταία Παρασκευή κάθε Σεπτέμβρη, τη μαζική προσέλευση χιλιάδων κόσμου, των πολιτών της Αθήνας, με έμφαση στους μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι συμμετείχαν με ενθουσιασμό σε παρουσιάσεις, εκδηλώσεις και δρώμενα, αλληλεπιδρώντας σε μια σειρά από δραστηριότητες με πρωτότυπα πειράματα, επιτόπου μετρήσεις και εφαρμογές με υψηλής τεχνολογίας επιστημονικά όργανα, επιδείξεις τεχνικών διατάξεων και μοντέλων.

Τον καιρό της πανδημίας, η Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ εξελίχθηκε και αναδιοργανώθηκε σε διαδικτυακή βάση, παρέχοντας επιπλέον τη δυνατότητα πρόσβασης σε εκατοντάδες χιλιάδες διαδικτυακούς επισκέπτες στην Ελλάδα και σε όλες τις ηπείρους. Έτσι, η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις ερευνητικές καινοτομίες βιώνεται με ασφάλεια. Μέσω livestreaming προβάλλονται ερευνητικές δραστηριότητες και πρωτότυποι σχεδιασμοί και έργα σε κάθε τομέα της επιστήμης από τη μοριακή μηχανική και την υγεία έως τις μεταφορές και την ενέργεια.

Η έμφαση φέτος δίδεται στις ερευνητικές δράσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την αειφόρο ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή.

Ερευνητικά επιτεύγματα αιχμής

Στη Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ μετέχουν ερευνητικές ομάδες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, των Πανεπιστημίων της Αθήνας, Ερευνητικών Κέντρων, σχολικών ομάδων από όλη την Ελλάδα, καινοτόμων επιχειρήσεων, καθώς και των συνεργαζόμενων φορέων, οργανισμών και χορηγών, προβάλλοντας στο ευρύ κοινό τα ερευνητικά τους επιτεύγματα.

Η κοινωνική αναγνώριση των ερευνητών, η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα ερευνητικά αποτελέσματα, καθώς και η αύξηση του ενδιαφέροντος για τον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων προς ερευνητικά επαγγέλματα είναι το ζητούμενο. Δυναμική είναι και η παρουσία νεοφυών επιχειρήσεων καινοτομίας και ομάδων νέων ερευνητών στο πεδίο αυτό. Προβάλλονται, επίσης, συναφή προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως Marie Skłodowska Curie, Erasmus+, κ.ά.

Προβλέπονται, όπως κάθε χρόνο, ειδικές συμμετοχές (Μουσείο Πειραμάτων, Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, κ.ά.).

Ειδική αναφορά θα υπάρχει στην παρουσίαση της αναπτυσσόμενης τεχνολογίας αιχμής σε ποικίλους ερευνητικούς τομείς, όπως βιο-ασφάλεια, βιο-πληροφορική, βιο-τεχνολογία, μοριακή μηχανική, κ.ά., παρουσιάζοντας τη συμβολή της έρευνας και τεχνολογίας στην παρακολούθηση και υποστήριξη της δημόσιας υγείας.

 

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.