Με φυσική αλλά και διαδικτυακή παρουσία Αξιωματικών Ε.N. και στελεχών γραφείου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου, Ημερίδα της Minerva Marine και του Κέντρου Ναυτικής Κατάρτισης και Εξέλιξης “AΘΗΝΑ” με τίτλο «ECDIS & Electronic Navigational Charts”.
Οι εισηγητές στην ημερίδα ήταν οι εξής:
- Αλέξης Χατζηαντωνίου, Διευθυντής, Διεύθυνση Χαρτογραφίας και Ναυτιλιακών Εκδόσεων από την Ελληνική Υδρογραφική Υπηρεσία Πολεμικού Ναυτικού
- Καπτ. Αντώνης Πράσινος, Head of Marine, HSQ & Marine Dept., Minerva Marine
- Vladimir Kolyada, Wärtsilä (Transas) Voyage Solution
- Βαγγέλης Λιναρδάτος, E-Navigation Manager της Space Electronics, εκπροσωπώντας την JRC
- Στέλιος Βιτοράκης, Head of Electrical and Electronic Team, Tεχνικό Τμήμα, Minerva Marine
- Καπτ. Παντελής Παϊδούσης, Eκπαιδευτής στο ΑΘΗΝΑ Κέντρο Ναυτικής Κατάρτισης
Η ημερίδα ξεκίνησε με τον κ. Α. Χατζηαντωνίου κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στο έργο της Υδρογραφικής Υπηρεσίας και τον τρόπο παραγωγής και τυποποίησης των ηλεκτρονικών ναυτικών χαρτών. Εξήγησε με παραδείγματα τη σημασία της απαλοιφής επικαλύψεων, την κωδικοποίηση χαρτογραφικών δεδομένων, το χαρακτηρισμό των Categories of Zone of Confidence και την κλίμακα κατασκευής (compilation scale).
Αναφορικά με τις περιοχές χαρτογράφησης, υπογραμμίστηκε πως σε θαλάσσιες περιοχές αυξημένου κινδύνου όπως τα Στενά Malacca, προσέγγισης πλοίων σε λιμάνια και διαύλους πραγματοποιούνται εκτενείς έρευνες. Αντιθέτως, περιοχές χαμηλού κινδύνου είναι πιθανό να μην έχουν χαρτογραφηθεί. Προτεραιότητα της Υδρογραφικής Υπηρεσίας δίνεται σε λιμένες με νέα έργα, περιοχές που είναι αβαθείς και στενά μεγάλης κυκλοφορίας.
Επιπλέον, εκφράστηκε ανοιχτά η ανησυχία για περιπτώσεις παράκτιων χωρών που κατασκευάζουν ENCs με πληροφορίες για τα ύδατα δικαιοδοσίας άλλων χωρών. Όπως τονίστηκε, τέτοια φαινόμενα είναι επικίνδυνα λόγω της αναξιοπιστίας των χαρτών αυτών και των επιπτώσεων στην ασφαλή ναυσιπλοΐα.
Από την πλευρά της Minerva Marine παρουσιάστηκαν οι διαδικασίες χρήσης του ECDIS σε όλο το φάσμα του σχεδιασμού και διεκπεραίωσης ταξιδίου, από την ανάλυση και αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων πληροφοριών για το αναλαμβανόμενο ταξίδι, τη χάραξη των πορειών, τον έλεγχο των πορειών με βάση τις παραμέτρους ασφαλείας μέχρι την εκτέλεση του ταξιδίου. Υπογραμμίστηκε πως η ομοιογένεια των ναυτιλιακών οργάνων στη γέφυρα του πλοίου είναι σημαντική, καθώς προσφέρει πλεονεκτήματα που προέρχονται από τη διασύνδεση τους, τη διάταξη και το γεγονός ότι η αστοχία ενός υποσυστήματος δεν επηρεάζει τη συνολική λειτουργία της.
Από τεχνικής πλευράς, παρουσιάστηκαν επίσης από την εταιρεία, η διασύνδεση του ECDIS με άλλα ναυτιλιακά όργανα, οι συνήθεις βλάβες στη λειτουργία του, τα πλεονεκτήματα των διαφόρων τύπων ECDIS που έχουν εγκατασταθεί στα πλοία της Minerva Marine αλλά και τα ανθρώπινα λάθη που μπορεί να οδηγήσουν σε εσφαλμένη λειτουργία του ECDIS.
Επιχειρήθηκε μια σύγκριση των τριών διαφορετικών συστημάτων ECDIS χρησιμοποιεί η Minerva Marine (Wartsila NaviSailor, JRC JAN 9201 και Danelec ECDIS) ως προς τις δυνατότητές τους και τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά. Όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε, η επιλογή κατασκευαστή δεν είναι απλή καθώς επηρεάζεται από διάφορες παραμέτρους όπως μεταξύ άλλων η υποστήριξη και η διαθεσιμότητα ανταλλακτικών. Εκτός αυτού, επισημάνθηκε πως καθίσταται οριακά ανέφικτο για μια εταιρεία να διαθέτει ομοιογένεια στα συστήματα ECDIS που χρησιμοποιεί, καθώς πλοία που αποκτώνται και τίθενται κάτω από τη διαχείριση της μπορεί να διαθέτουν εκ κατασκευής άλλα συστήματα.
Οι εκπρόσωποι των εταιρειών Wärtsilä (για το μοντέλο NaviSailor 4000) και Space Electronics (για το μοντέλο JRC JAN 9201 με χρήση του Navtor Navbox) παρουσίασαν τις προδιαγραφές αλλά και την αξιοποίηση των πρόσθετων λειτουργιών τους. Eστίασαν στις μελλοντικές δυνατότητες που θα προσφέρουν τα συστήματα αυτά, είτε στην αναπλήρωση σε περίπτωση ολικής απώλειας των ECDIS ή δημιουργώντας ένα σύγχρονο περιβάλλον σταθμού διαχείρισης χαρτών και σχεδιασμού ταξιδίου.
Στο μέτωπο της επιμόρφωσης, παρουσιάστηκαν οι απαιτήσεις της STCW για την εκπαίδευση και έκδοση διπλωμάτων, τα αποτελέσματα των σεμιναρίων των Αξιωματικών πάνω στα διαφορετικά συστήματα ECDIS και oι βασικές αδυναμίες στη χρήση και κατανόηση της λειτουργίας του.
Η Minerva Marine επενδύει συστηματικά στην επιμόρφωση των ναυτικών της με το Κέντρο Ναυτικής Κατάρτισης και Εξέλιξης ΑΘΗΝΑ να αποτελεί ένα σύγχρονο, ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό οργανισμό με προηγμένες εγκαταστάσεις που συνδυάζουν προσομοιωτές ECDIS, εργαστήρια και άλλες υποδομές.
Οι εισηγητές σημείωσαν πως η ευκολία των νέων ναυτικών να εξοικειώνονται ταχύτερα με την τεχνολογία ενδέχεται να επιφέρει ταυτόχρονα και κάποιες σημαντικές προκλήσεις, όπως η υπερβολική εμπιστοσύνη στην τεχνολογία και εξάρτηση από αυτήν. Συνεπώς, σε καταστάσεις όπου η τεχνολογία δυσλειτουργεί ή αδυνατεί να προσφέρει πλήρη λειτουργία κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, οι νέοι ναυτικοί δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν. Τέτοιου είδους αδυναμίες μπορούν να επιλυθούν μονάχα μέσω εκπαίδευσης.
Φωτό: Ναυτικά Χρονικά