Το πρώτο πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου υδρογόνου στον κόσμο αναχώρησε από την Ιαπωνία για να παραλάβει το πρώτο του φορτίο υγροποιημένου υδρογόνου από την Αυστραλία, με την επιστροφή στην Ιαπωνία να αναμένεται περί τα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με δήλωση της Kawasaki Heavy Industries Ltd. Το πιλοτικό πρόγραμμα 500 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας (362 εκατ. δολάρια), υπό την ηγεσία της ιαπωνικής Kawasaki και με την υποστήριξη της ιαπωνικής και της αυστραλιανής κυβέρνησης, ξεκίνησε, ενώ το πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου υδρογόνου «Suiso Frontier», έφτασε στην Αυστραλία στα μέσα Ιανουαρίου.
Στόχος της Kawasaki είναι να συνεχίσει την επιτυχία της ως σημαντικού παραγωγού δεξαμενόπλοιων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και στο υδρογόνο, στον δρόμο για την απανθρακοποίηση στην ενέργεια, ισχυροποιώντας τη θέση της Ιαπωνίας στη χρήση πράσινης ενέργειας.
Η εταιρεία προσπαθεί να καταστήσει το υδρογόνο βασικό μοχλό ανάπτυξης, κατασκευάζοντας πλοία μεταφοράς υγροποιημένου υδρογόνου, σταθμούς παραγωγής ενέργειας υδρογόνου και άλλες εγκαταστάσεις για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού καυσίμου που μπορεί να βοηθήσει στην απαλλαγή από τον άνθρακα και στην παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση. Η Kawasaki στοχεύει να μεταφέρει 225.000 τόνους υγροποιημένου υδρογόνου από το εξωτερικό στην Ιαπωνία έως το 2030 και να χρησιμοποιήσει 45.000 τόνους στον προγραμματισμένο νέο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με υδρογόνο για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στις εγχώριες εγκαταστάσεις της. Χρησιμοποιώντας τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας και διαχωρισμού και δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα, η εταιρεία στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές στις εγχώριες εγκαταστάσεις της από 300.000 τόνους το 2021 σε καθαρό μηδέν το 2030.
Τον Μάρτιο του 2021, η ιαπωνο-αυστραλιανή επιχείρηση άρχισε να παράγει υδρογόνο από καφέ άνθρακα στο δοκιμαστικό έργο που στοχεύει να δείξει ότι το υγροποιημένο υδρογόνο μπορεί να παραχθεί και να εξαχθεί με ασφάλεια στην Ιαπωνία.
Οι εταίροι στην αυστραλιανή πλευρά του έργου περιλαμβάνουν την ιαπωνική Electric Power Development Co. (J-Power), την Iwatani Corp., τη Marubeni Corp., τη Sumitomo Corp. και την αυστραλιανή AGL Energy Ltd., της οποίας το ορυχείο προμηθεύει τον καφέ άνθρακα.
Ο όγκος των παγκόσμιων αποθεμάτων άνθρακα μπορεί να αποτελέσει ιδανική κύρια πρώτη ύλη για την παραγωγή υδρογόνου, το οποίο θα μπορούσε να επιτρέψει σε χώρες όπως η Κίνα ή η Ινδία να στραφούν προς τη χρήση του υδρογόνου ως καυσίμου.
Η αεριοποίηση του άνθρακα είναι μια διεργασία που μετατρέπει τον στερεό άνθρακα σε ένα αέριο μείγμα που αποτελείται κυρίως από Η2, CO, CO2 και CH4. Μια χαρακτηριστική αντίδραση που περιγράφει την παραπάνω διεργασία παρουσιάζεται παρακάτω, στην οποία ο άνθρακας μετατρέπεται σε αέριο σύνθεσης:
C(s) + H2O + θερμότητα → CO + H2
Το διοξείδιο του άνθρακα είναι ένα κύριο παραπροϊόν σε όλες τις τεχνολογίες παραγωγής υδρογόνου που βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα. Η ποσότητα του CO2 ποικίλλει ανάλογα με την αναλογία υδρογόνου/άνθρακα στο χρησιμοποιούμενο καύσιμο. Συνεπώς, για να αναπτυχθεί μια βιώσιμη (με μηδενικές εκπομπές) τεχνολογία για την παραγωγή του υδρογόνου, το CO2 πρέπει να συλλέγεται και να αποθηκεύεται.
Η ολοκλήρωση του πιλοτικού ταξιδιού του πλοίου ίσως αποδειχθεί σημείο αναφοράς στην εξέλιξη των εναλλακτικών καυσίμων και στη δημιουργία υποδομών για την εξέλιξη της εφοδιαστικής αλυσίδας του υγρού υδρογόνου στον δρόμο για την απανθρακοποίηση και τις μηδενικές εκπομπές αερίων που προέρχονται από ορυκτά καύσιμα.
Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2022 των Ναυτικών Χρονικών.
Αποκτήστε το τεύχος των Ναυτικών Χρονικών πατώντας εδώ.
Φωτό: HESC