Οι εταιρείες Equinor, Shell, TotalEnergies, Gassco και ο νηογνώμονας DNV ανακοίνωσαν την έναρξη υλοποίησης ενός κοινού προγράμματος (JIP), το οποίο αφορά την ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων για τη μεταφορά του CO2 σε χαμηλή πίεση με ειδικά πλοία.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα CETO (CO2 Efficient Transport via Ocean) θα εστιαστεί στην αξιολόγηση του σχεδιασμού ενός πλοίου μεταφοράς CO2 σε χαμηλή πίεση, καθώς και στην εύρεση λύσεων για την αύξηση του όγκου του μεταφερόμενου CO2, περιορίζοντας παράλληλα τους σχετικούς κινδύνους και υποστηρίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις αναδυόμενες ευκαιρίες στον τομέα των τεχνολογιών δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS).
Οι τεχνολογίες CCS αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες επίτευξης των στόχων των συμφωνιών του Παρισιού και της Γλασκώβης για το κλίμα. Παρόλο όμως που οι εν λόγω τεχνολογίες αναπτύσσονται συνεχώς, μια πιθανή πρόκληση είναι η διασύνδεση των σημείων δέσμευσης του άνθρακα με τους σταθμούς αποθήκευσης αυτού, ιδίως στην περίπτωση που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν δίκτυα αγωγών. Τότε απαιτείται η θαλάσσια μεταφορά του CO2 με πλοία, σε μεγάλες ποσότητες και με εμπορικά βιώσιμα κόστη μεταφοράς.
Μέχρι σήμερα, η θαλάσσια μεταφορά του CO2 γίνεται με μικρού μεγέθους πλοία και σε μεσαία πίεση (15 bar στους -28°C), περιορίζοντας την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου των τεχνολογιών CCS. Μια πιθανή λύση θα αποτελούσε η ανάπτυξη πλοίων μεγάλου μεγέθους, εξοπλισμένων με συστήματα για την αποθήκευση του μεταφερόμενου CO2 σε χαμηλή πίεση (περίπου 7 bar στους -49°C) για τη μείωση του μεταφορικού κόστους, όμως η ναυτιλιακή βιομηχανία έχει έως τώρα μικρή πρακτική εμπειρία στο κομμάτι της μεταφοράς του CO2 υπό τέτοιες συνθήκες.
Η νέα κοινοπραξία έχει ως στόχο την απόκτηση εμπειρίας στον τομέα αυτόν, εξετάζοντας τα βασικά στοιχεία μιας αλυσίδας μεταφοράς CO2 σε χαμηλή πίεση, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τον σχεδιασμό του LCO2 πλοίου και του σχετικού συστήματος διαχείρισης φορτίου, την επιλογή και τη δοκιμή των κατάλληλων υλικών και την πραγματοποίηση προσομοιώσεων και δοκιμών που θα αφορούν τη διαχείριση του φορτίου, την υγροποίησή του και τη μελέτη της συμπεριφοράς του LCO2 σε χαμηλές πιέσεις.
Εκτός από τις εταιρείες που συμμετέχουν στο CETO, το έργο χρηματοδοτεί και η νορβηγική κρατική εταιρεία GASSNOVA μέσω του προγράμματος CLIMIT, ενώ η ολοκλήρωση αυτού είναι προγραμματισμένη για το 2023.
Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2022 των Ναυτικών Χρονικών.
Αποκτήστε το τεύχος Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2022 των Ναυτικών Χρονικών πατώντας εδώ.
Φωτό: Pxhere