Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 τα Ναυτικά Χρονικά είχαν διανθίσει την ύλη του ετήσιου απολογιστικού τεύχους της 15ης Ιανουαρίου με αφιερώματα στα πεπραγμένα της ναυπηγικής και επισκευαστικής βιομηχανίας του περασμένου έτους.
Σε αυτό το πλαίσιο, στο τεύχος της 15ης Ιανουαρίου 1976, το περιοδικό προχώρησε σε απολογιστικό αφιέρωμα για την ελληνική ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία του 1975. Παρότι το έτος χαρακτηρίζεται ως «δύσκολον», παρατηρήθηκε «έξαρσις εις την ίδρυσιν νέων μονάδων και επίδρασις των ήδη εγκατεστημένων», ενώ ταυτόχρονα ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην επισκευή του «Melodic» στα Ναυπηγεία Ελευσίνας Α.Ε.
Το «Melodic» ήταν ένα bulk carrier, ναυπήγησης του 1966, το οποίο διαχειριζόταν εταιρεία συμφερόντων του Κώστα Μ. Λεμού και είχε χωρητικότητα 70.000 τόνων dw. Το πλοίο είχε υποστεί εκτεταμένες ζημιές κατά τη διάρκεια σφοδρής κακοκαιρίας στο Πορτ-Καρτιέ του Καναδά στις 15 Απριλίου 1974 ‒ είχε προκληθεί ρήγμα στα ύφαλά του, με το μηχανοστάσιο και το αντλιοστάσιο φορτίου να γεμίζουν νερό. Λίγες ημέρες αργότερα, το «Melodic» ρυμουλκήθηκε, χάρη στη βοήθεια έξι ρυμουλκών, στο Κεμπέκ, εν αναμονή δεξαμενισμού.
Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, με την ανάληψη της επισκευής του «Melodic», θα κέρδιζαν το διεθνές ενδιαφέρον κατά το έτος 1975. Η ανάληψη της επισκευής από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας επετεύχθη έπειτα από διεθνή διαγωνισμό, στον οποίο συμμετείχαν αμερικανικά και ευρωπαϊκά ναυπηγεία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του περιοδικού, η C. M. Lemos & Co επέλεξε τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας αφενός λόγω της επιθυμίας της εταιρείας να επισκευάσει το πλοίο της στην Ελλάδα και ταυτόχρονα λόγω της συμφέρουσας προσφοράς που κατέθεσαν οι υπεύθυνοι των ναυπηγείων.
Οι επισκευές στο «μέγα σκάφος» διήρκεσαν περίπου πέντε μήνες και απαίτησαν τη χρήση άνω των 1.600 τόνων χάλυβα, εργασίες στις σωληνώσεις του πλοίου και επισκευή του ελικοφόρου άξονα και της ίδιας της έλικας. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, μάλιστα, η διαχειρίστρια εταιρεία αποφάσισε και την αλλαγή του ονόματος του πλοίου σε «Methodic».
Εκείνη τη χρονιά (1975), τα Ναυπηγεία Ελευσίνας είχαν επισκευάσει 179 πλοία συνολικής χωρητικότητας 4.175.000 τόνων dw, σημειώνοντας σημαντική αύξηση από την περασμένη χρονιά (1974), κατά την οποία είχαν επισκευάσει 143 πλοία χωρητικότητας 2.975.000 τόνων dw.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το πλοίο ως «Methodic» πλέον αναφέρεται σε αλληλογραφία των Ναυτικών Χρονικών στο τεύχος της 1ης Αυγούστου 1982. Θέλοντας να τονιστούν οι φωτεινές στιγμές της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας, στις σελίδες του τεύχους δημοσιεύεται τηλεγράφημα της αμερικανικής ακτοφυλακής, η οποία συγχαίρει τον πλοίαρχο του «Methodic» Ε. Γάσπαρη καθώς και το πλήρωμα του πλοίου για την πολύτιμη βοήθειά του στη διάσωση του S/V «Goodtimes» στις 19-20 Ιουνίου 1982 κοντά στο Ακρωτήρι Hatteras των ΗΠΑ.
Η επισκευή του «Melodic» συνέπεσε χρονικά και με την εντυπωσιακή επισκευή του «Good Leader», συμφερόντων Νικολάου Φράγκου, στα «Ελληνικά Ναυπηγεία» Σκαραμαγκά. Τα δύο αυτά εντυπωσιακά έργα επισκευών σχηματίζουν την εικόνα έντονης δραστηριότητας στην ελληνική ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία εκείνη την περίοδο, δείγμα της ικανότητας των ναυπηγείων να φέρουν εις πέρας τόσο απαιτητικά και μεγαλεπήβολα έργα.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την επισκευή του «Melodic» εδώ.
Η ψηφιοποίηση του αρχείου των τευχών από το 1931 έως το 1983 είναι μια ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ευγενίδου, στη μνήμη της Μαριάνθης Σίμου.