Παύλος Ι. Ιωαννίδης (1924-2021): Ο Έλληνας που άλλαξε τα δεδομένα για την ασφάλεια στη ναυτιλία

0

Στις 5 Ιουλίου 2022 πραγματοποιήθηκε η 15η τελετή για την ανακοίνωση των προσωπικοτήτων που θα εισαχθούν στο «Greek Shipping Hall of Fame». Με αφορμή την εισαγωγή του Παύλου Ι. Ιωαννίδη στο Πάνθεον της Ελληνικής Ναυτιλίας, τα Ναυτικά Χρονικά θυμούνται την αξιοπρόσεκτη πορεία του στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Ο Παύλος Ι. Ιωαννίδης αποτέλεσε έναν από τους στενότερους συνεργάτες του Αριστοτέλη Ωνάση, διατελώντας για πολλά χρόνια αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, συνεχίζοντας την κληρονομιά του θρυλικού Έλληνα πλοιοκτήτη. Θεωρείται δικαίως ένας άνθρωπος που προώθησε σε σημαίνοντα βαθμό νέα και καινοτόμα πρότυπα ασφαλείας για τη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Ο Παύλος Ι. Ιωαννίδης μεγάλωσε στην Αθήνα και συμμετείχε στην Ελληνική Αντίσταση κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην τελευταία περίοδο του πολέμου εκπαιδεύτηκε ως πιλότος μαχητικών αεροσκαφών, ενώ στα αμέσως μετά τον πόλεμο χρόνια εργάστηκε στην «ΤΑΕ Εθνικές Αεροπορικές Γραμμές». Ενδεικτικό του πάθους του για το επάγγελμα του πιλότου είναι το γεγονός ότι σε ηλικία 25 ετών ήταν ο νεότερος κυβερνήτης αεροσκάφους στην πολιτική αεροπορία της χώρας.

Το 1957 θα αποτελούσε χρονιά-ορόσημο για τον ίδιο, καθώς εκείνο το έτος ο Αριστοτέλης Ωνάσης εξαγόρασε την «ΤΑΕ Εθνικές Αεροπορικές Γραμμές», η οποία μετονομάστηκε σε Ολυμπιακή Αεροπορία. Ο Παύλος Ι. Ιωαννίδης εργάστηκε αρχικά ως επικεφαλής εκπαιδευτής και επικεφαλής πιλότος, ανερχόμενος τελικώς σε γενικό διευθυντή της Ολυμπιακής.

Ο βαθμός εμπιστοσύνης που έδειχνε ο Αριστοτέλης Ωνάσης στο πρόσωπο του Παύλου Ι. Ιωαννίδη αντικατοπτρίζεται στη διαθήκη του αείμνηστου Έλληνα εφοπλιστή, στην οποία διόρισε τον Ιωαννίδη ισόβιο μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Ωνάση. Ο Παύλος Ι. Ιωαννίδης διετέλεσε επίσης διευθύνων σύμβουλος των ναυτιλιακών και άλλων εμπορικών εργασιών του ιδρύματος, όπως επίσης και πρόεδρος όλων των εταιρειών που ανήκαν στην κόρη του Αριστοτέλη Ωνάση, Χριστίνα.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του αναγνώρισε ότι τα πρότυπα ασφαλείας στον ναυτιλιακό κλάδο υστερούσαν σε σύγκριση με την κουλτούρα ασφαλείας που επικρατούσε στον κλάδο των αερομεταφορών. Με προσωπικές του ενέργειες και πρωτοβουλίες επικεντρώθηκε στην εισαγωγή των ανώτερων μεθόδων εκπαίδευσης της αεροπορίας στη ναυτιλιακή βιομηχανία, με βασική στόχευση τη μείωση του ανθρώπινου λάθους ως αιτίας ναυτικών ατυχημάτων. Οι καινοτόμες ιδέες του Ιωαννίδη εφαρμόστηκαν αρχικά στην Olympic Maritime, με την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα να ακολουθεί σταδιακά μέσω της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών και της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA).

Απότοκο του ενδιαφέροντός του για τα κοινά της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας είναι το γεγονός ότι υπήρξε μέλος του ΔΣ της ΕΕΕ για 26 χρόνια, τα έξι από αυτά ως αντιπρόεδρος. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευσης της ΕΕΕ για 14 χρόνια και ήταν επίσης επικεφαλής της Επιτροπής Εκπαίδευσης της HELMEPA. Ειδικότερα για την HELMEPA, ως μέλος του πρώτου της Διοικητικού Συμβουλίου, ανέλαβε έντονη δράση για την οργάνωση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της, μεταλαμπαδεύοντας ένα πνεύμα ευθύνης και ασφάλειας στην εν γένει ναυτιλιακή βιομηχανία.

Ο Παύλος Ι. Ιωαννίδης, με τον περίσσιο επαγγελματικό ζήλο που επέδειξε καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του, έχει μείνει στην ιστορία ως ένας άξιος συνεχιστής του επιχειρηματικού πνεύματος του Αριστοτέλη Ωνάση. Ταυτόχρονα, έχει αφήσει πίσω του μια σπουδαία κληρονομιά, τόσο στη ναυτιλία όσο και στις αερογραμμές, η οποία είναι συνυφασμένη με τη βελτίωση της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού και των επιπέδων ασφαλείας εν πλω.

Για Ιωαννίδη-Ολυμπιακή Αεροπορία

Διαφημιστική καταχώριση της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Ναυτικά Χρονικά, 1η Σεπτεμβρίου 1958. Η ψηφιοποίηση του αρχείου των τευχών από το 1931 έως το 1983 είναι μια ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ευγενίδου, στη μνήμη της Μαριάνθης Σίμου.