Ο οργανισμός της ΕΕ για το Διαστημικό Πρόγραμμα (EUSPA) ανακοίνωσε πρόσφατα έναν νέο διαγωνισμό με στόχο την προστασία των ωκεανών. Ο διαγωνισμός αναζητά λύσεις που αξιοποιούν οπτικά δορυφορικά δεδομένα (Earth Observation – EO) από το Copernicus καθώς και δεδομένα δορυφορικής πλοήγησης (GNSS) από τα Galileo/EGNOS για την ανίχνευση, την παρακολούθηση και την αφαίρεση πλαστικού στους ωκεανούς και τις πλωτές οδούς.
Μια ευκαιρία να κερδίσετε χρηματοδότηση για την εμπορική σας λύση
Το CASSINI Prize for Digital Space Apps αναζητά καινοτόμες εμπορικές λύσεις που θα αξιοποιούν δεδομένα και υπηρεσίες από το Διαστημικό Πρόγραμμα της ΕΕ για τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και την αφαίρεση πλαστικών, μικροπλαστικών και άλλων απορριμμάτων από τους ωκεανούς και τις πλωτές οδούς μας. Με συνολικό έπαθλο 2,85 εκατομμυρίων ευρώ, οι τρεις πρώτες προτάσεις μπορούν να κερδίσουν από 950 χιλιάδες ευρώ η καθεμία, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω ανάπτυξη και εμπορευματοποίηση της λύσης σας.
Το CASSINI είναι η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υποστήριξη επιχειρηματιών, νεοφυών επιχειρήσεων και ΜΜΕ που αναπτύσσουν καινοτόμες εφαρμογές και υπηρεσίες που αξιοποιούν δεδομένα και υπηρεσίες από το Διαστημικό Πρόγραμμα της ΕΕ. Αφιερωμένη στην προώθηση της εμπορευματοποίησης δεδομένων και υπηρεσιών Galileo, EGNOS και Copernicus. Ο EUSPA συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία.
Επειδή ο διαγωνισμός στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου οικοσυστήματος επιχειρηματιών, οι αιτήσεις είναι ανοιχτές μόνο σε ΜΜΕ και start-ups. Όλες οι προτεινόμενες λύσεις πρέπει να υλοποιήσιμες και να μπορούν να αποδείξουν την αποτελεσματικότητά τους σε μια επίδειξη σε πραγματικό κόσμο.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.
Το αυξανόμενο πρόβλημα του πλαστικού στους ωκεανούς και τις υδάτινες οδούς
Από τους 300 εκατομμύρια τόνους πλαστικού που παράγονται κάθε χρόνο, υπολογίζεται ότι 14 εκατομμύρια καταλήγουν στον ωκεανο με ορισμένες να μελέτες εκτιμούν ότι ο συνολικος μικροπλαστικών ανέρχεται στα 5,25 τρισεκατομμύρια. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί, με το National Geographic να προβλέπει ότι η ετήσια ποσότητα πλαστικού που ρέει στους ωκεανούς θα τριπλασιαστεί μέχρι το 2040.
Όπως εξηγεί η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης εκτός από το ότι επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή και επηρεάζει τη βιομηχανία του παράκτιου τουρισμού, τα πλαστικά απορρίμματα απειλούν επίσης τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν τα πλαστικά απορρίμματα εκτίθενται στο ηλιακό φως, τον άνεμο και τα ρεύματα, διασπώνται για να γίνουν μικροπλαστικά. Αυτά τα μικροπλαστικά μπορούν εύκολα να καταποθούν από ψάρια και άλλα θάλασσια θηλαστικά, με αποτέλεσμα σοβαρούς τραυματισμούς, προβλήματα υγείας ακόμα και θάνατο, επηρεάζοντας τελικώς ακόμα και τη δική μας επισιτιστική ασφάλεια.
Δυνατότητα καθαρισμού των ωκεανών με «βοήθεια από το Διάστημα»
Η επίλυση του προβλήματος των πλαστικών του ωκεανού ξεκινά με την αφαίρεση των απορριμμάτων από το νερό. Ωστόσο αυτό απαιτεί να γνωρίζουμε το πού ακριβώς βρίσκεται το πλαστικό. Οι δορυφοροι Παρατήρησης της Γης Copernicus καθώς και οι δορυφόροι πλοήγησης Galileo μπορούν να συμβάλλουν δραστικά στην απομάκρυνση του πλαστικού.
Η Παρατήρηση της Γης (Earth Observation) βοηθά στον εντοπισμό και την παρακολούθηση της ρύπανσης των θαλασσών από πλαστικά. Σύμφωνα με άρθρο του Observer, χρησιμοποιώντας δεδομένα για τα ωκεάνια ρεύματα που συλλέγονται από τη Ναυτική Υπηρεσία Copernicus, σε συνδυασμό με άλλες πληροφορίες, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει πώς και πού εισέρχονται τα πλαστικά στον ωκεανό και να καθορίσει το χρονικό διάστημα για το οποίο βρίσκονται εκεί.
Αντίστοιχα, τα παγκόσμια συστήματα δορυφορικής πλοήγησης (Global Navigation Satellite Systems -GNSS) μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στον καθαρισμό των ωκεανών μας. Το 2019, ένα φορτηγό πλοίο χρησιμοποίησε δεδομένα GNSS για να εντοπίσει και να συλλέξει μια μάζα πλαστικού που επέπλεε στον Ειρηνικό Ωκεανό, η οποία είχε τρεις φορές το μέγεθος της Γαλλίας. Το πλήρωμα τοποθέτησε ιχνηλάτες (πομπούς) GNSS σε χρησιμοποιημένα δίχτυα ψαρέματος που τείνουν να συσσωρεύουν πλαστικά. Στη συνέχεια, το φορτηγό παρακολούθησε αυτές τις συσκευές για να συλλέξει τόσο τα δίχτυα όσο και τα πλαστικά απόβλητα. Συνολικά αφαιρέθηκαν 40 τόνοι πλαστικού!
Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά παραδείγματα όπου τα δεδομένα και υπηρεσίες ΕΟ και GNSS έχουν έχουν άμεση εφαρμογή. Για να αξιοποιήσει πλήρως αυτές τις τεχνολογίες να στηρίξει την απομάκρυνση του πλαστικού από τους ωκεανούς μας, ο EUSPA προσφέρει χρηματική στήριξη σε νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του διαγωνισμού: CASSINI Prize for Digital Space Apps: Marine Ecosystems Protection