Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η ερευνητική ομάδα της Isalos.net πραγματοποίησε την έρευνα «Επιλέγω Ναυτιλία: Νέοι και νέες στις ναυτικές σπουδές», σκιαγραφώντας το προφίλ των νέων σπουδαστών και σπουδαστριών που εισέρχονται στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού της χώρας.
Η ετήσια έρευνα αναλύει τις απαντήσεις τους σε συγκεκριμένες ερωτήσεις και διακρίνει τις φιλοδοξίες τους και τις βλέψεις τους για το μέλλον, πριν από το πρώτο τους μπάρκο. Παρακάτω παρουσιάζονται οι κυριότεροι λόγοι που ώθησαν τους νέους στο ναυτικό επάγγελμα.
Το δείγμα της έρευνας διαμορφώθηκε από 1.001 απαντήσεις πρωτοετών σπουδαστών και σπουδαστριών.
Ολόκληρη η έρευνα είναι διαθέσιμη στο Αρχείο Ερευνών των Ναυτικών Χρονικών.
Ερευνητική ομάδα: Δρ. Ηλίας Μπίσιας, Μάνος Χαρίτος, Χάρης Παππάς
[/blockquote]
Παράγοντες που καθόρισαν την επιλογή ναυτικών σπουδών
Η προσωπική έρευνα και το ενδιαφέρον που επέδειξαν οι σπουδαστές και σπουδάστριες ΑΕΝ συνιστά τον πιο σημαντικό παράγοντα, που οδήγησε τους νέους και τις νεες στις ναυτικές σπουδές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας. Συγκεκριμένα, το 81% των συμμετεχόντων κατέδειξαν τον παράγοντα «προσωπική έρευνα/ενδιαφέρον» ως «πολύ» ή «πάρα πολύ» σημαντικό.
Από την άλλη, παράγοντες που βασίζονται στο word of mouth δεν διαφαίνονται εξίσου σημαντικοί: Το 47% των συμμετεχόντων απάντησαν ότι «ο κοινωνικός περίγυρος και το φιλικό τους περιβάλλον» αποτέλεσε «πολύ» ή «πάρα πολύ» σημαντικό παράγοντα. Όσον αφορά τους παράγοντες «απόφοιτοι ΑΕΝ» και «καθηγητές σχολείου», τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται στο 35% και 22%. Ιδιαίτερα χαμηλό είναι το ποσοστό που απάντησε ότι οι «Ημερίδες Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού» αποτέλεσαν σημαντικό ή πολύ σημαντικό παράγοντα στην επιλογή τους.
Ο ρόλος του διαδικτύου στην καθημερινότητα των νεότερων γενιών είναι καθοριστικός και συνιστά έναν εκ της πληθώρας παραγόντων που η διερεύνηση της σχέσης της γενιάς Ζ με το διαδίκτυο είναι ιδιαίτερα σημαντική. Στο πλαίσιο αυτό, «το διαδίκτυο και τα social media» αποτέλεσαν τον τέταρτο σημαντικότερο παράγοντα που καθόρισε την επιλογή των συμμετεχόντων να ακολουθήσουν ναυτικές σπουδές: το 27% των συμμετεχόντων απάντησαν πως αποτέλεσε «πολύ» ή «πάρα πολύ» σημαντικό παράγοντα.
Οι παράγοντες που θεωρούνται πιο σημαντικοί από τους πρωτοετείς δεν φαίνεται να διαφέρουν σημαντικά αναλόγως του φύλου. Εξαίρεση αποτελεί ο παράγοντας «κοινωνικός περίγυρος/ φιλικό περιβάλλον», που ήταν πιο σημαντικός για τους πρωτοετείς σπουδαστές, και ο παράγοντας «Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης», που ήταν πιο σημαντικός για τις πρωτοετείς σπουδάστριες.
Παράγοντες επιλογής για τη σταδιοδρομία στη ναυτιλία
Οι απαντήσεις των σπουδαστών/σπουδαστριών αναφορικά με τους κυριότερους λόγους που τους/τις ωθούν να ακολουθήσουν μια σταδιοδρομία στη θάλασσα καταδεικνύουν ότι πρόκειται για μια απόφαση βασισμένη περισσότερο στην προσωπική έρευνα και λιγότερο στην οικογενειακή παράδοση.
Το 83% των πρωτοετών σπουδαστών και σπουδαστριών απάντησαν ότι ο παράγοντας «επαγγελματική αποκατάσταση» ήταν ένας «πολύ» ή «πάρα πολύ» σημαντικός παράγοντας, που επηρέασε την απόφασή τους να σταδιοδρομήσουν στη ναυτιλία.
Από την άλλη, το 68% απάντησαν ότι ο παράγοντας «αγάπη για τη θάλασσα» ήταν «πολύ» ή «πάρα πολύ» σημαντικός παράγοντας, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε ο παράγοντας «οικονομικές απολαβές» με αντίστοιχο ποσοστό 64%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, και για τους τρεις προαναφερθέντες παράγοντες, τα αντίστοιχα ποσοστά στην περσινή έρευνα είναι σχεδόν τα ίδια. Ακόμη, όπως και στην έρευνα του 2022, έτσι και φέτος η σειρά σημαντικότητας –μετά τους τρεις παράγοντες που έχουν αναφερθεί– έχει ως εξής: «Φήμη της ναυτιλιακής βιομηχανίας», «Οικογενειακή παράδοση», «Δεν είχα άλλη επιλογή».
Παράλληλα, στην περίπτωση που οι γονείς των πρωτοετών σπουδαστών και σπουδαστριών απασχολούνται στη ναυτιλία, ο παράγοντας «αγάπη για τη θάλασσα» καθίσταται «πολύ» ή «πάρα πολύ» σημαντικός για το 75% των πρωτοετών σπουδαστών και σπουδαστριών (έναντι 68% στο σύνολο του δείγματος).
Επιπλέον, ενώ επί του συνόλου του δείγματος το 19% των πρωτοετών απάντησαν ότι ο παράγοντας «οικογενειακή παράδοση» επηρέασε «πολύ» ή «πάρα πολύ» την επιλογή τους να σταδιοδρομήσουν στη ναυτιλία, το αντίστοιχο ποσοστό για εκείνους που οι γονείς τους απασχολούνται στη ναυτιλία αυξάνεται στο 53%. Όσον αφορά τις διαφορές που καταγράφονται βάσει του φύλου, εκείνες δεν καταγράφονται στους παράγοντες «επαγγελματική αποκατάσταση» και «οικονομικές απολαβές».
Αντιθέτως, διαφαίνεται ότι ο παράγοντας «αγάπη για τη θάλασσα» είναι πιο σημαντικός για τις πρωτοετείς σπουδάστριες, με το 78% αυτών να σημειώνουν ότι είναι ένας «πολύ» ή «πάρα πολύ» σημαντικός παράγοντας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό επί του συνόλου του δείγματος είναι 68%. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος παράγοντας για τις γυναίκες σπουδάστριες είναι εξίσου σημαντικός με τον παράγοντα «επαγγελματική αποκατάσταση».
Από την άλλη, ο παράγοντας «φήμη της ναυτιλιακής βιομηχανίας» είναι λιγότερο σημαντικός για τις πρωτοετείς σπουδάστριες: Το 34% αυτών τον κατέδειξαν ως «πολύ» ή «πάρα πολύ» σημαντικό παράγοντα έναντι 42% για το σύνολο του δείγματος.
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα στο τεύχος Απριλίου των Ναυτικών Χρονικών ή στο Aρχείο Eρευνών που είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα των Ναυτικών Χρονικών.