του καπτ. Γεώργιου Γεωργούλη
Μετά τα επιτυχημένα ταξίδια στα νορβηγικά φιόρδ των αυτόνομων πλοίων όπως το «Yara Birkeland», η νορβηγική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Kongsberg Maritime, με μεγάλη τεχνογνωσία στα συγκεκριμένα έργα, θέλησε να εφαρμόσει όλα τα συστήματα αυτονομίας σε πλοίο υποστήριξης ιχθυοκαλλιεργειών στην ανοικτή θάλασσα με στόχο τον αυτόνομο πλου σε αυτήν.
Το πλοίο «Eidsvaag Pioner», σχεδιασμένο για τη μεταφορά τροφής στα ιχθυοτροφεία που βρίσκονται στην ανοικτή θάλασσα, ολοκλήρωσε με επιτυχία αυτό που μέχρι σήμερα δεν ήταν εφικτό, δηλαδή ένα περίπλοκο αυτόνομο θαλάσσιο ταξίδι στα ανοικτά των ακτών της Νορβηγίας.
Η ομάδα της Kongsberg Maritime ηγήθηκε του πιλοτικού ταξιδιού, επιδεικνύοντας διάφορες λειτουργίες από απόσταση και αυτόνομες τεχνολογίες στο «Eidsvaag Pioner», ένα φορτηγό πλοίο κατασκευής 2013 που ανήκει στην Eidsvaag AS και χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία με ιχθυοτροφές των υπεράκτιων ιχθυοτροφείων κατά μήκος της νορβηγικής ακτής.
Η δοκιμή, μέρος του έργου AUTOSHIP, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Horizon 2020 της ΕΕ, περιλάμβανε ένα ταξίδι 13 ωρών από το Averøy της Νορβηγίας σε ένα ωκεάνιο ιχθυοτροφείο και πίσω, καλύπτοντας περίπου 160 ναυτικά μίλια.
Το πιλοτικό ταξίδι περιλάμβανε έναν συνδυασμό απομακρυσμένων και αυτόνομων λειτουργιών σε όλα τα στάδιά του, ενώ, για λόγους ασφαλείας και φυσικά για λόγους έλλειψης ρυθμιστικού πλαισίου, μέλη του πληρώματος ήταν πάνω στο πλοίο κατά τη διάρκεια του πιλοτικού ταξιδιού. Το πλοίο χρησιμοποίησε σύστημα αυτόνομης απόδεσης, απέπλευσε από το λιμάνι, ταξίδεψε στην ανοικτή θάλασσα, διέσχισε μια διαδρομή μεταξύ νησιών αποφεύγοντας άλλα πλοία (ελιγμούς αποφυγής σύγκρουσης συμφώνως COLREGS) και έφτασε στο ιχθυοτροφείο Ocean Farm 1, όπου πραγματοποίησε διάφορους ελιγμούς χρησιμοποιώντας το σύστημα Dynamic Positioning (DP). Στη συνέχεια, το πλοίο επέστρεψε στο λιμάνι, ακολουθώντας το ίδιο ίχνος πορείας, και ολοκλήρωσε την πρόσδεσή του με αυτόνομο σύστημα πρόσδεσης.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, ο καπετάνιος και ο μηχανικός στη στεριά παρακολουθούσαν την πορεία και τους χειρισμούς του πλοίου και περιστασιακά αναλάμβαναν τον έλεγχο του πλοίου από το Remote Operating Center (ROC) του Kongsberg στη στεριά.
Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιήθηκαν περιλάμβαναν αυτόνομη απόδεση και αυτόνομη πρόσδεση, Σύστημα Επίγνωσης Κατάστασης (Situational Awareness), Αυτόνομο Σύστημα Ναυσιπλοΐας (Autonomous Navigation System), Σύστημα Έξυπνων Μηχανημάτων (Intelligent Machinery System), Σύστημα Συνδεσιμότητας και Ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο (Connectivity and Cyber Security System), Κέντρο Απομακρυσμένων Επιχειρήσεων (Remote Operation Center) και Dynamic Position.
Το έργο AUTOSHIP, που χρηματοδοτείται από το ερευνητικό πρόγραμμα Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στοχεύει στην επιτάχυνση της μετάβασης σε πιο πράσινες και ασφαλέστερες θαλάσσιες μεταφορές, δοκιμάζοντας και προωθώντας βασικές τεχνολογίες που σχετίζονται με πλήρως αυτόνομα συστήματα πλοήγησης, ευφυή συστήματα μηχανημάτων, αυτοδιάγνωση και τεχνολογία επικοινωνίας με ισχυρή ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
Η δεύτερη επίδειξη του έργου AUTOSHIP έχει προγραμματιστεί για την 1η Ιουνίου και θα περιλαμβάνει μια φορτηγίδα που θα ταξιδέψει σε ένα τμήμα του δικτύου εσωτερικής ναυσιπλοΐας του Βελγίου στο Wintam.
Όσο τα συστήματα δοκιμάζονται, βελτιώνονται και επαναλαμβάνουν αυτόνομα ταξίδια κάθε φορά, τόσο πιο κοντά η τεχνολογία βρίσκεται στην επιτυχημένη και ασφαλή αυτόνομη ναυτιλία με ή χωρίς πλήρωμα στα πλοία. Εκείνο που ακόμα χρειάζεται αρκετά μεγάλο χρονικό ορίζοντα είναι το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας των αυτόνομων πλοίων.
Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιουνίου – Ιουλίου των Ναυτικών Χρονικών.
Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου – Ιουλίου, πατώντας εδώ.
Φωτο: Kongsberg Maritime