Στο τεύχος της 15ης Οκτωβρίου 1968, τα Ναυτικά Χρονικά κατέγραψαν το επίτευγμα του ελληνόκτητου «Arctic», το οποίο σημείωσε ρεκόρ διακίνησης φορτίου από τη Διώρυγα του Παναμά.
Το «Arctic» ήταν ένα «μικτόν» bulk/oil carrier του Οίκου Κώστα Μ. Λεμού, η ναυπήγηση του οποίου είχε ολοκληρωθεί μόλις λίγους μήνες νωρίτερα, και συγκεκριμένα στις 11 Φεβρουαρίου 1968. Το νεότευκτο «μικτόν σκάφος» διέθετε χωρητικότητα 70.000 dwt και ο πρώτος πλοίαρχός του ήταν ο Α. Καραντώνης.
Έχοντας φορτώσει γαιάνθρακα από το Νόρφολκ των Ηνωμένων Πολιτειών, το «Arctic» διήλθε από τη Διώρυγα του Παναμά, με κατεύθυνση την Ιαπωνία, μεταφέροντας 58.647 τόνους γαιάνθρακα, όγκος φορτίου που αποτέλεσε ρεκόρ για τη διακίνηση εμπορευμάτων εκείνη την περίοδο. Κατέρριψε μάλιστα το αμέσως προηγούμενο ρεκόρ των 57.789 τόνων, που ανήκε στο αδελφό πλοίο του, ονόματι «Mythic», και το οποίο είχε σημειωθεί τον Νοέμβριο του 1967.
Την περίοδο γραφής του αφιερώματος των Ναυτικών Χρονικών, το «Arctic» βρισκόταν ήδη στην Ιαπωνία, από όπου, μετά την εκφόρτωσή του, θα έπλεε προς τον Περσικό Κόλπο, προκειμένου να παραλάβει φορτίο αργού πετρελαίου με προορισμό τη Γηραιά Ήπειρο.
Όπως αναφέρεται στο περιοδικό, τα πλοία υπό τη διαχείριση της C. M. Lemos διέπλεαν πολύ συχνά εκείνη την περίοδο τη Διώρυγα του Παναμά κατά τα κυκλικά τους ταξίδια από τη Βόρεια Αμερική με κατεύθυνση την Ιαπωνία, τον Περσικό Κόλπο και τη Δυτική Ευρώπη. Μάλιστα, όπως υπογράμμισαν τα Ναυτικά Χρονικά, ο στόλος του Κώστα Μ. Λεμού διατηρούσε το ρεκόρ όχι μόνο στον όγκο φορτίων αλλά και στην καταβολή διοδίων κατά τη διέλευση από τη Διώρυγα του Παναμά. Πιο συγκεκριμένα, το ποσό αυτό ανερχόταν σε 4 εκατ. δολάρια ετησίως.
Σε ό,τι αφορά την κατασκευή του, το «Arctic» αποτελούσε μέρος μιας εκτενέστατης παραγγελίας του Κώστα Μ. Λεμού σε ναυπηγεία της Ιαπωνίας. Όπως μάλιστα είχε καταγραφεί στο τεύχος της 15ης Απριλίου 1968 των Ναυτικών Χρονικών, υπήρξε το τελευταίο πλοίο που ναυπηγήθηκε στο πλαίσιο του Β’ ναυπηγικού προγράμματος του Έλληνα εφοπλιστή στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Το συγκεκριμένο orderbook μπορεί να χαρακτηριστεί ως εντυπωσιακό, καθώς αποτελούνταν από 18 πλοία συνολικής χωρητικότητας περίπου 1,5 εκατ. dwt. Όλα τα νεότευκτα ήταν εξοπλισμένα με τα πλέον σύγχρονα συστήματα πρόωσης, κυβερνήσεως και χειρισμού της εποχής, αποτελώντας «καύχημα της εφοπλιστικής μας δραστηριότητος», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το περιοδικό.
Εκτός από το σημαντικότατο αυτό επίτευγμα για την ελληνόκτητη ναυτιλία, η μελέτη του αφιερώματος των Ναυτικών Χρονικών για το ρεκόρ του «Arctic» από τον σύγχρονο αναγνώστη συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση του πόσο «επαναστατικά» ήταν εκείνη την περίοδο τα combination carriers. Τα εν λόγω πλοία έδιναν τη δυνατότητα για μεταφορά από λιμάνι σε λιμάνι τελείως διαφορετικών εμπορευμάτων, όπως είναι ο γαιάνθρακας και το πετρέλαιο, προσδίδοντας σημαντικά πλεονεκτήματα στις διαχειρίστριες εταιρείες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κώστας Μ. Λεμός υπήρξε πρωτοπόρος τόσο στη ναυπήγηση όσο και στην εκμετάλλευση του συγκεκριμένου «μικτού» τύπου πλοίου σε διεθνές επίπεδο, αποτελώντας πάντοτε υπέρμαχο της κατασκευής και της σχεδίασης πλοίων καινοτόμων σε τεχνολογία. Οι επενδύσεις του εκείνη την περίοδο για την επέκταση και την ανανέωση του στόλου του θα τον κατέτασσαν ανάμεσα στους σημαντικότερους εκπροσώπους του ελληνικού ναυτιλιακού επιχειρείν. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Ναυτικών Χρονικών στο τεύχος της 15ης Νοεμβρίου 1967, το σύνολο των μεταπολεμικών ναυπηγήσεων του Έλληνα εφοπλιστή, μέχρι εκείνο το σημείο και με το πέρας του Β’ ναυπηγικού προγράμματός του, ανερχόταν στον εντυπωσιακό αριθμό των 61 πλοίων, συνολικής χωρητικότητας 4 εκατ. dwt.
Μπορείτε να διαβάσετε το αφιέρωμα των Ναυτικών Χρονικών στο ρεκόρ του «Arctic» εδώ.
Η ψηφιοποίηση του αρχείου των τευχών από το 1931 έως το 1983 είναι μια ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ευγενίδου, στη μνήμη της Μαριάνθης Σίμου.