Οι προοπτικές εργασίας στη ναυτιλιακή και λιμενική βιομηχανία, οι απαραίτητες δεξιότητες και προσόντα για τα στελέχη του μέλλοντος, η προστιθέμενη αξία της συνεχούς επιμόρφωσης και κατάρτισης, αλλά και οι προκλήσεις που θα αντιμετώπισει ο κλάδος στο εγγύς μέλλον, βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης που διοργάνωσε το ΕΚΠΑ, με θέμα ‘Προοπτικές και Απαιτήσεις στη Ναυτιλιακή και Λιμενική Αγορά Εργασίας’.
Την επιστημονική ημερίδα διοργάνωσε το Εντατικό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ‘Διοίκηση σε Ναυτιλία και Λιμένες’, του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, του ΕΚΠΑ, την Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, στο Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών (ιστορική πρώτη έδρα του Πανεπιστημίου Αθηνών).
Στην εκδήλωση απεύθυνε χαιρετισμό ο κ. Θεόδωρος Συριόπουλος, Καθηγητής Ναυτιλιακής Χρηματοοικονομικής και Πρόεδρος του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ, καθώς και ο κ. Παναγιώτης Αλεξάκης, Ομότιμος Καθηγητής, πρώην Πρόεδρος της ιδρυτικής Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος.
Κατά το πρώτο μέρος της Εσπερίδας αναπτύχθηκε δυναμικός και γόνιμος διάλογος με κορυφαία διευθυντικά στελέχη της ναυτιλιακής, λιμενικής και χρηματοπιστωτικής αγοράς, υπό τον συντονισμό του κ. Δημήτρη Γαβαλά, Αναπληρωτή Καθηγητή στη Διοίκηση Ναυτιλιακής και Λιμενικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας, του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας.
Στο πάνελ των αξιόλογων ομιλητών συμμετείχαν ο κ. Κωνσταντίνος Καραθάνος, Chief Operating Officer της GasLog Shipping Ltd, ο κ. Θεοφάνης Μουστακάτος, Επικεφαλής Διεύθυνσης Ναυτιλιακών Χρηματοδοτήσεων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και ο κ. Βασίλειος Μάμαλης, Εκτελεστικός Διευθυντής της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος.
Ο κ. Καραθάνος της GasLog Shipping Ltd. εστιάστηκε -κατά την ομιλία του- στις ήπιες δεξιότητες και ιδιαίτερα στο ρόλο καλλιέργειας των επικοινωνιακών δεξιοτήτων από τα νέα στελέχη για την μεταφορά ιδεών, σκέψεων και προβληματισμών προς τη διοίκηση των εταιρειών, καθώς και των ηγετικών δεξιοτήτων, οι οποίες και καλλιεργούνται μέσα από πρακτικές ασκήσεις.
Αναμφίβολα, η αναγκαιότητα της διαρκούς σύνδεσης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με την αγορά εργασίας απασχόλησε τόσο τον κ. Καραθάνο, όσο και τον κ. Μουστακάτο, ο οποίος εστιάστηκε επίσης στους γρήγορους ρυθμούς εξέλιξης του κλάδου. Ο επικεφαλής Διεύθυνσης Ναυτιλιακών Χρηματοδοτήσεων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος εστιάστηκε επίσης στην αξία των διαπραγματευτικών δεξιοτήτων σε μια σύνθετη βιομηχανία όπως η ναυτιλία, ενώ ανέδειξε το ρόλο των διπλωματικών εργασιών ως κρίσιμης σημασίας για την εξάσκηση των φοιτητών και ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη σταδιακή σύσφιξη σχέσεων των Πανεπιστημίων με τον κλάδο.
Ο κ. Μάμαλης της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος αναφέρθηκε στις ευκαιρίες απασχόλησης που προσφέρει η λιμενική βιομηχανία στην Ελλάδα σήμερα, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αξία του νέου μεταπτυχιακού προγράμματος του ΕΚΠΑ, το οποίο εστιάζεται στη διοίκηση των λιμανιών. Επιπλέον παρουσίασε το διοικητικό πλαίσιο και τον τρόπο λήψης αποφάσεων από τις διοικήσεις των λιμένων, ενώ αναφέρθηκε επίσης στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας που απαιτείται από τα σύγχρονα λιμάνια και που προσφέρεται μέσω της ΕΛΙΜΕ.
Ιδιαίτερα επίκαιρες και ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις έκαναν επίσης ο κ. Γεώργιος Ξηραδάκης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της XRTC Business Consultants και πρόεδρος της ένωσης τραπεζικών και χρηματοοικονομικών διευθυντικών στελεχών της ελληνικής ναυτιλίας, η κα Δήμητρα Κακαβογιάννη, Human Resource Director της Chandris (Helllas) Inc. και ο κ. Νικόλαος Σταθόπουλος, συνιδρυτής και επικεφαλής της ISON Psychometrica, εταιρίας προηγμένων συστημάτων και εφαρμογών διοίκησης.
Κατά το δεύτερο μέρος της Εσπερίδας, ο κ. Χρήστος Τσιτσάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Λογιστικής Κοστολόγησης, Αντιπρόεδρος του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας και Διευθυντής του νέου Εντατικού Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη ‘Διοίκηση σε Ναυτιλία και Λιμένες’, παρουσίασε αναλυτικά τη δομή και οργάνωση, τους στόχους, τις προοπτικές και το πρόγραμμα σπουδών του ΠΜΣ (με έναρξη λειτουργίας τον Οκτώβριο 2024).
Το ΠΜΣ ΄Διοίκηση σε Ναυτιλία και Λιμένες’ καλύπτει ένα ευρύ διεπιστημονικό πλέγμα γνωστικών αντικειμένων στη ναυτιλία, τους λιμένες και την εφοδιαστική αλυσίδα, κεντρικοί πυλώνες των συστημάτων θαλασσίων μεταφορών. Το πρόγραμμα μαθημάτων, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την οργάνωση και διοίκηση ναυτιλιακών, λιμενικών και εφοδιαστικών επιχειρήσεων, χρηματοοικονομική διοίκηση, λογιστική και επιχειρηματικότητα, γαλάζια οικονομία, πράσινο περιβάλλον, κλιματική αλλαγή και βιωσιμότητα, ποσοτικές μεθόδους, τεχνολογικές καινοτομίες και πληροφορικές εφαρμογές, διεθνείς σχέσεις, ενέργεια και γεωπολιτική.
Το ΠΜΣ παρέχει σύγχρονες, διεπιστημονικές και στοχευμένες ακαδημαϊκές γνώσεις, με ευέλικτη εξειδίκευση, υψηλή κατάρτιση και σύνθετες δεξιότητες στις προκλήσεις και απαιτήσεις της ναυτιλίας, των λιμένων και της εφοδιαστικής αλυσίδας, καλύπτοντας έτσι τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες για στελέχη με ισχυρό διεπιστημονικό υπόβαθρο σε αυτούς τους στρατηγικά κρίσιμους τομείς της οικονομίας (https://spm.pms.uoa.gr, επικοινωνία: email: spm@pms.uoa.gr , τηλ.: 22280 21861).