HydroΜediT 2024: Διεθνές συνέδριο στη Μυτιλήνη για τη Γαλάζια Οικονομία

0

Στο φιλόξενο νησί της Λέσβου θα πραγματοποιηθεί το 5ο Διεθνές Συνέδριο Εφαρμοσμένης Ιχθυολογίας, Ωκεανογραφίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος “HydroΜediT 2024” το διάστημα από τις 30 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου 2024, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η ιδιαίτερα επιτυχημένη σειρά Διεθνών Συνεδρίων HydroMediT οργανώνεται από κοινού από τα Τμήματα Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Αλιείας & Υδατοκαλλιεργειών (Πανεπιστήμιο Πατρών), Ωκεανογραφίας & Θαλάσσιων Βιοεπιστημών (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Τεχνολόγων Ιχθυολόγων (ΠΑ.Σ.Τ.Ι.).

Το Συνέδριο θα έχει ως κεντρικό θέμα την «Ενσωμάτωση της έρευνας και της επιστημονικής συνεργασίας για την προώθηση της βιωσιμότητας της γαλάζιας οικονομίας», με στόχο να αναδείξει την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικής, των φορέων της βιομηχανίας, και των επιστημόνων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν από κοινού οι ποικίλες προκλήσεις της Γαλάζιας Οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα καλυφθεί ένα ευρύ φάσμα θεμάτων: Υδατοκαλλιέργεια, Αλιεία, Ωκεανογραφία, Θαλάσσια Ποικιλότητα και Διατήρηση, Οικολογία και Πόροι Εσωτερικών Υδάτων, Μεταποίηση Υδατικών Προϊόντων, Οικονομικά και Εμπορία Αλιείας και Υδατικών Προϊόντων, Περιβαλλοντική Διαχείριση και Ωκεάνια Παιδεία, Γαλάζια Οικονομία και Διακυβέρνηση.

Οι εργασίες του Συνεδρίου περιλαμβάνουν τόσο προφορικές όσο και αναρτημένες παρουσιάσεις (e-posters), καθώς και διαλέξεις από διεθνώς καταξιωμένους ερευνητές.

Το Συνέδριο θα φιλοξενήσει ως κεντρικό ομιλητή τον Δρ. Steve Fletcher, Καθηγητή Ωκεάνιας Πολιτικής & Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Portsmouth του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και τέσσερις (4) επιπλέον προσκεκλημένους ομιλητές: τον Δρ. XavierDurrieudeMadron από το Κέντρο Έρευνας και Κατάρτισης για το Μεσογειακό Περιβάλλον (CEFREM) και το CNRS – Université de Perpignan Via Domitia της Γαλλίας, τον Δρ. Γεώργιο Ρήγο, από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών (ΙΘΑΒΒΥΚ) του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), τον Δρ. HalitFiliz, Καθηγητή στο Τμήμα Ιχθυολογίας της Σχολής Αλιείας του Πανεπιστημίου Mugla Sitki Kocman της Τουρκίας, και τον Δρ. DanC. Vodnar, Καθηγητή στη Σχολή Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Γεωπονικών Επιστημών και Κτηνιατρικής της Cluj-Napoca της Ρουμανίας.

Επίσης, κατά την επίσημη τελετή έναρξης του Συνεδρίου οι διοργανωτές θα τιμήσουν για την προσφορά και την ανεκτίμητη συνεισφορά τους στους τομείς που καλύπτει, έναν Ακαδημαϊκό, έναν Επαγγελματία, και έναν Φορέα, οι οποίοι θα ανακοινωθούν σύντομα.

Το Συνέδριο συνδιοργανώνεται και υποστηρίζεται από την Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, και το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Υδροβιολογίας του Τμήματος Ζωολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τελεί υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, και, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας «European Maritime Day in my Country» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Συνέδριο στηρίζουν έμπρακτα οι χορηγοί του: BioMar (αργυρή χορηγία) και Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, και οι χορηγοί επικοινωνίας: Water – an Open Access Journal by MDPI και Αγρότυπος.

Επίσημος διοργανωτής του Συνεδρίου (PCO) είναι η ARTION Conferences & Events.

Για περισσότερες πληροφορίες για την εγγραφή και το πρόγραμμα του συνεδρίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα www.hydromedit.gr.