Τεχνολογία της Rolls-Royce σε επιβατηγά πλοία

0

 

Πρωτοβουλίες με επίκεντρο την ενεργειακή μετάβαση των θαλάσσιων μεταφορών λαμβάνονται αδιάκοπα τα τελευταία έτη. Πρόσφατα, η Rolls-Royce ανακοίνωσε την υπογραφή μνημονίου κατανόησης (MoU) με τη Majestic Fast Ferry Pte Ltd, ενισχύοντας την ήδη υπάρχουσα συνεργασία τους. Η συμφωνία αυτή στοχεύει στην παροχή καθαρότερων και ενεργειακά πιο αποδοτικών λύσεων για τον τρέχοντα στόλο της Majestic Fast Ferry, ο οποίος αποτελείται από 11 ferries.

Η τεχνολογία που βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της συνεργασίας είναι οι μηχανές mtu Series 2000, και ειδικότερα η εκατοστή μονάδα, 16V 2000 Μ72 με ισχύ 1.440 kW, που έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην απόδοση του στόλου της Majestic Fast Ferry. Αυτές οι μηχανές, χάρη στην υψηλή απόδοση και την ικανότητά τους να λειτουργούν με υβριδικά ή ανανεώσιμα καύσιμα, όπως το υδροθερμικά επεξεργασμένο φυτικό λάδι (HVO), θα συμβάλουν στην ενεργειακή αποδοτικότητα και στη μείωση εκπομπών του στόλου της Majestic Fast Ferry.

Οι προσπάθειες αυτές έχουν ήδη αποδώσει καρπούς, καθώς τα mtu-powered σκάφη έχουν επιτύχει σημαντική αύξηση ταχύτητας και μεταφορικής ικανότητας, δίχως να αυξάνεται η ποσότητα καυσίμου που καταναλώνεται.

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά