Δρ. Γεώργιος Δ. Πατέρας: Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου τιμά έναν διεθνή Ναυτέλληνα, έναν υπερήφανο Αιγνουσιώτη

0

Το Πανεπιστήμιο του Αρχιπελάγους φέρνει κοντά τόσο τα νησιά του Αιγαίου όσο και την έρευνα και την ακαδημαϊκή αριστεία με τις πραγματικές ανάγκες, τους προβληματισμούς και τις προκλήσεις των σύγχρονων κοινωνιών και βιομηχανιών. Άλλωστε, το Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου ‒με έδρα τον απόλυτο τόπο της ελληνικής ναυτοσύνης και γενέθλια γη εκατοντάδων πλοιοκτητών και χιλιάδων ναυτικών‒ διατηρεί στενές σχέσεις με τη ναυτιλιακή κοινότητα, με ιστορία 24 και πλέον ετών. Σημειώνεται πως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με έδρα και πανεπιστημιακές μονάδες σε έξι νησιά του ελληνικού αρχιπελάγους, είναι ίσως το μοναδικό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα στη χώρα που είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τις έννοιες της νησιωτικότητας, της θαλάσσιας δραστηριότητας και της μεσογειακής παράδοσης.

Ανάμεσα στις ποικίλες πρωτοβουλίες διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τη ναυτιλιακή βιομηχανία, το Τμήμα διατηρεί στενές σχέσεις με τους σύγχρονους πρωταγωνιστές του ελληνικού ναυτιλιακού θαύματος, ενίοτε τιμώντας όσους εξ αυτών συστηματικά συνεισφέρουν στην έρευνα και στην καινοτομία, απονέμοντας την ύψιστη διάκρισή του: τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών αναγόρευσε τον δρα Γεώργιο Δ. Πατέρα, πρόεδρο του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, επίτιμο διδάκτορα. Η σεμνή και συγκινητική τελετή έλαβε χώρα την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024 στο Αμφιθέατρο «Γιάννης Καράλης», παρουσία εκπροσώπων των θεσμικών οργάνων της ναυτιλίας και των Αρχών της Χίου, καθώς και μελών της ναυτιλιακής κοινότητας και του ακαδημαϊκού και ερευνητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ο έκτος κατά σειρά επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος, δρ. Γεώργιος Πατέρας ‒με δυόμισι και πλέον αιώνες οικογενειακής παράδοσης στην ελληνική ναυτιλία‒, είναι πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος από το 2016, αντιπρόεδρος της Contships Management Inc. και μέλος πληθώρας επιτροπών, ενώσεων και οργανισμών της διεθνούς ναυτιλίας. Η αναγόρευση του εξ Οινουσσών ορμώμενου προέδρου του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος σε επίτιμο διδάκτορα αποτελεί αναγνώριση της συνεισφοράς του στην ελληνική αλλά και στη διεθνή ναυτιλία από θέσεις ευθύνης, ειδικά σε ζητήματα που αφορούν την απανθρακοποίηση του κλάδου.

Με σπουδές στη Μηχανολογία και στα Οικονομικά, ο δρ. Γεώργιος Πατέρας αποτελεί μια ιδιαίτερα επιδραστική προσωπικότητα, τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή ναυτιλία. Ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος είναι πτυχιούχος (BSc) Ναυπηγικής Μηχανολογίας από το Πανεπιστήμιο του Newcastle, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (MSc) στη Ναυπηγική Αρχιτεκτονική και Μηχανολογία από το ΜΙΤ και διδακτορικού διπλώματος (PhD) από το Πανεπιστήμιο του Plymouth.

IMG_9001

Στην τελετή αναγόρευσης, σύντομο χαιρετισμό και καλωσόρισμα απηύθυνε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δημήτρης Παπαγεωργίου, ενώ τον έπαινο της αναγόρευσης διάβασε ο καθηγητής Σεραφείμ Κάπρος, πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, ο οποίος, μιλώντας για την προσωπικότητα και την προσφορά του δρος Πατέρα στη ναυτιλία, σημείωσε ότι ο δρ. Γεώργιος Πατέρας «είναι μια επιδραστική προσωπικότητα, από επιστημονικής και διοικητικής άποψης, στην ελληνόκτητη και παγκόσμια ναυτιλία. Προήγαγε την αειφορία στον κλάδο της ναυτιλίας», καθώς υπήρξε «από τους ανθρώπους που αντιλήφθηκαν πολύ έγκαιρα τη σημασία της περιβαλλοντικής διάστασης της ναυτιλίας και της αναγκαιότητας της απανθρακοποίησης». Πρόσθεσε επίσης πως ο πρόεδρος του ΝΕΕ «είναι ηγέτης, καθώς εμψυχώνει και ενθαρρύνει τους συνεργάτες του και τους ανθρώπους του ευρύτερου περιβάλλοντός του να αναλάβουν πρωτοβουλίες».

Η καθ. Μαρία Λεκάκου, κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, επέλεξε να σταθεί κατά την ομιλία της «στη συμβολή του δρος Πατέρα στην καινοτομία, τόσο ως προέδρου του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος όσο και ως μέλους μιας οικογένειας με μεγάλη παράδοση και συμβολή στη ναυτιλιακή κοινότητα», καθώς «η συμβολή του προέδρου του ΝΕΕ στην έρευνα είναι δεδομένη, με αφορμή και ότι αποτελεί διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Plymouth». Η καθ. Μαρία Λεκάκου επισήμανε ακόμη πως ο δρ. Γεώργιος Πατέρας βρίσκεται κοντά στη νέα γενιά και στην ακαδημαϊκή κοινότητα, και ιδιαίτερα στη Χίο και στις Οινούσσες, από τις οποίες κατάγεται.

IMG_9056

«Πρέπει να επικρατήσει η επιστήμη και όχι ο πολιτικός λόγος»

Ο δρ. Γεώργιος Πατέρας στον λόγο του εστίασε στην πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας και στον κίνδυνο να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο περιβαλλοντικών κανονισμών «που θα αδειάσουν τα νησιά μας», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το Αιγαίο και η Μεσόγειος είναι το σπίτι μας και δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε ξανά λάθη για το περιβάλλον». Είπε ακόμα ότι «η κλιματική κρίση βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και, αυτή τη στιγμή, θα πρέπει να επικρατήσει η επιστήμη και όχι ο πολιτικός λόγος».

Επιπλέον, κατά την πρώτη του ομιλία ως επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο δρ. Πατέρας αναφέρθηκε και στις εξελίξεις για τα εναλλακτικά καύσιμα, σημειώνοντας πως «το LNG περιέχει κατά 78% μεθάνιο, το πιο θανατηφόρο από όλα τα αέρια του θερμοκηπίου». Σχετικά με την αμμωνία, ανέφερε ότι είναι τοξική και προέτρεψε τους παρευρισκομένους να φανταστούν ένα δεξαμενόπλοιο αμμωνίας να προσαράζει στο Αιγαίο…

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ του υδρογόνου, αν και υπάρχει το φαινόμενο του hydrogen slip, που θα πρέπει να επιλυθεί προκειμένου να αξιοποιηθεί ως ναυτιλιακό καύσιμο, ωστόσο αποτελεί μια καλή εναλλακτική λύση. Τόνισε πάντως ότι οποιαδήποτε από τις παραπάνω λύσεις επιλεχθεί απαιτεί νέες υποδομές, η ανάπτυξη των οποίων από μόνη της θα συνεισφέρει πολύ περισσότερους ρύπους. Ωστόσο, ως μηχανικός, εστίασε στις απαραίτητες βελτιώσεις των πλοίων, μέσω της υιοθέτησης καινοτομιών στο κύτος και στην προπέλα του πλοίου κ.α., ενώ επισήμανε την αναγκαιότητα αξιοποίησης του cold ironing στα λιμάνια, με προϋπόθεση η ενέργεια για την ηλεκτροδότηση των πλοίων να προέρχεται τουλάχιστον κατά 60% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στην τελετή αναγόρευσης παρευρέθηκαν: ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας Εμμανουήλ Κουτουλάκης, ο πρ. υπουργός και βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης, ο δήμαρχος Χίου Γιάννης Μαλαφής, ο δήμαρχος Οινουσσών Γιώργος Δανιήλ, ο λιμενάρχης Χίου Παντελής Βατούσης, ο διοικητής ΑΕΝ Χίου Γιάννης Μάργαρης, ο διοικητής ΑΕΝ Οινουσσών Δημήτρης Κλουμάσης, ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων Χαράλαμπος Σημαντώνης, η διευθύντρια της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων Δανάη Τσόπελα, ο αντιπρόεδρος του ΝΕΕ Γεώργιος Αλεξανδράτος, ο πρόεδρος ΣΕΕΝ Διονύσης Θεοδωράτος, ο πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Χίου Αντώνης Πιτσιλός, καθώς μέλη ΔΕΠ του Τμήματος και εκπρόσωποι του Τύπου.

Με αφορμή την τελετή, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου διεξάγει επιστημονικό συμπόσιο την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024, με θέμα «Η πράσινη μετάβαση της Ακτοπλοΐας: Προκλήσεις και προοπτικές για τη νησιωτικότητα».