Μείωση ταχύτητας των πλοίων στην Καλιφόρνια: Τα περιβαλλοντικά οφελη

0

Του καπτ. Γ. Γεωργούλη

Το πρόγραμμα «Protecting Blue Whales and Blue Skies» με τη μείωση της ταχύτητας των πλοίων (VSR) δημοσίευσε τα αποτελέσματα για το 2023 της μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις ακτές της Καλιφόρνια, του μειωμένου κινδύνου για τις φάλαινες και του μειωμένου θορύβου των ωκεανών. Το εθελοντικό πρόγραμμα διήρκεσε από την 1η Μαΐου έως τις 15 Δεκεμβρίου 2023.

Τριάντα τρεις παγκόσμιες ναυτιλιακές εταιρείες συμμετείχαν στο εθελοντικό πρόγραμμα μείωσης ταχύτητας των πλοίων (Vessel Speed Reduction – VSR) που βασίζεται σε κίνητρα για τη συμμετοχή των εταιρειών το 2023. Οι εταιρείες μείωσαν τις ταχύτητες των πλοίων στα ανοιχτά της Καλιφόρνια, πλέοντας με 10 κόμβους ή λιγότερο στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο και του Κόλπου του Μοντερέι, όπως και στην περιοχή της Νότιας Καλιφόρνια.

Το Protecting Blue Whales and Blue Skies πέτυχε τα υψηλότερα επίπεδα συμμετοχής και συνεργασίας από την έναρξή του το 2014, ακόμα και μετά τη σταδιακή κατάργηση των οικονομικών κινήτρων. Οι ναυτιλιακές εταιρείες βραβεύονται σήμερα για το επίπεδο της απόδοσής τους.

Τα επίπεδα συνεργασίας συνεχίζουν να βελτιώνονται και στις δύο περιοχές με συνολικό ποσοστό συνεργασίας 81% από τους συμμετέχοντες για το 2023 σε σχέση με το 78% το 2022. Ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν επίσης μεγαλύτερος από κάθε προηγούμενο έτος, ανεβαίνοντας στις 33 από 23 ναυτιλιακές εταιρείες το 2022.

Οι ναυτιλιακές εταιρείες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα του 2023 μείωσαν τις εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων τους κατά περίπου 1.250 τόνους NOx (οξείδια του αζώτου) και 45.000 μετρικούς τόνους αερίων του θερμοκηπίου. Αυτοί οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν μείωση 27% στη ρύπανση από NOx και αερίων θερμοκηπίου από τα πλοία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, σε σύγκριση με το 2016.

Οι διελεύσεις των πλοίων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα μείωσαν περίπου στο 58% τον κίνδυνο θανάτων από χτυπήματα για τις φάλαινες απ’ ό,τι εάν αυτά τα πλοία δεν μείωναν την ταχύτητά τους.

Τα πλοία είχαν επίπεδα ήχου που ήταν 5,4 dB ανά διέλευση χαμηλότερα σε σύγκριση με τα βασικά επίπεδα το 2016. Με τη μείωση της ηχορύπανσης, οι φάλαινες μπορούν πιθανότατα να επικοινωνούν ευκολότερα.

Από τα 462.500 ναυτικά μίλια ωκεανού που διανύθηκαν από όλα τα πλοία του προγράμματος, τα 375.437 ναυτικά μίλια ήταν με 10 κόμβους ή λιγότερο, που ισοδυναμεί με τον περίπλου της Γης πάνω από 15 φορές.

Τα πλοία του προγράμματος που διέρχονται από τη ζώνη VSR των 200 ναυτικών μιλίων στη Νότια Καλιφόρνια ταξίδεψαν με 10 κόμβους ή λιγότερο για το 83% των συνολικών μιλίων που διανύθηκαν. Η συνεργασία αυξάνεται σταθερά σεζόν με τη σεζόν (το 2017, περίπου το 21% των μιλίων διανύθηκε με 10 κόμβους ή λιγότερο). Αυτό δείχνει την αυξανόμενη δέσμευση των συμμετεχουσών εταιρειών όλα αυτά τα χρόνια.

Το πρόγραμμα «Protecting Blue Whales and Blue Skies» κατατάσσει τις αναγνωρισμένες συνεργαζόμενες ναυτιλιακές εταιρείες σε τρεις βαθμίδες μέτρησης απόδοσης: Sapphire (85-100% της συνολικής απόστασης του στόλου σε ζώνες VSR που διανύθηκε με 10 κόμβους ή λιγότερο), Gold (60-84%) και Blue Sky (35-59%). Τα συστήματα AIS (Automatic Identification System) σε κάθε πλοίο μεταδίδουν την ταχύτητα και τη θέση του πλοίου. Τα δεδομένα AIS αναλύθηκαν για κάθε στόλο και η απόδοση της εταιρείας ταξινομήθηκε ανά βαθμίδα.

Δεκατρείς εταιρείες έφτασαν στο επίπεδο Sapphire, οι περισσότερες στην κατηγορία ανώτατου επιπέδου από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα. Είναι οι CMA CGM, CSL Group, D’Amico Tankers DAC, Hapag-Lloyd, Mediterranean Shipping Company (MSC), Ningbo Ocean Shipping Co, NYK Ro-Ro, Ocean Network Express (ONE), Orient Overseas Container Line (OOCL), OSG Ship Management, Swire Shipping, Yang Ming και Wallenius Wilhelmsen.

Τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, αυτοκινήτων, φορτίων χύδην και τα δεξαμενόπλοια δικαιούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Protecting Blue Whales and Blue Skies». Το πρόγραμμα περικλείει τις παραινέσεις της NOAA, της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ και της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος για την εθελοντική συμμετοχή στο πρόγραμμα, όλων τα πλοίων 300 grt ή μεγαλύτερων για μείωση των ταχυτήτων κατά τους μήνες της αιχμής της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της μεγάλης κίνησης φαλαινών για την προστασία τους από χτυπήματα πλοίων.

Τα χτυπήματα από τα πλοία αποτελούν σημαντική απειλή για τις φάλαινες παγκοσμίως. Η μείωση του κινδύνου χτυπημάτων πλοίων αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για τα εθνικά θαλάσσια καταφύγια της NOAA στη Δυτική Ακτή. Από το 2007-2022, οι παρατηρούμενοι και τεκμηριωμένοι θάνατοι στα ανοιχτά της Καλιφόρνια ανήλθαν συνολικά σε 52 φάλαινες. Αυτό πιστεύεται ότι αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό κλάσμα του συνολικού αριθμού χτυπημάτων από πλοία που λαμβάνουν χώρα ετησίως.

Η χρονική στιγμή του προγράμματος συμπίπτει με την εποχή κατά την οποία οι συγκεντρώσεις του όζοντος (νέφος) στο επίπεδο του εδάφους είναι συνήθως υψηλές. Ο στόχος των 10 κόμβων επιτρέπει στα πλοία να ταξιδεύουν με ασφάλεια και με αποδοτικό λειτουργικό φορτίο χρησιμοποιώντας λιγότερα καύσιμα και παράγοντας λιγότερη ρύπανση και τοπικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Το πρόγραμμα του 2024 θα διαρκέσει από το Μάιο έως τον Δεκέμβριο του 2024.

Το πρόγραμμα «Protecting Blue Whales and Blue Skies» είναι ένα πρόγραμμα μείωσης ταχύτητας των πλοίων για την ασφάλεια των φαλαινών, καθαρότερης ατμόσφαιρας και πιο ήσυχου ωκεανού. Είναι μια πρωτοβουλία που συντονίζουν οι αρχές της Καλιφόρνια με την εθελοντική συμμετοχή μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών που διαπλέουν τις ακτές της Καλιφόρνια και η οποία αποδεικνύεται πολύ αποτελεσματική στον περιορισμό των θανάτων των φαλαινών, στη μείωση του θορύβου των ωκεανών και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύθηκε στο Τεύχος Ιουνίου 2024 των Ναυτικών Χρονικών.

Μπορείτε να αποκτήσετε το Τεύχος Ιουνίου πατώντας εδώ.