του Βασίλη Σακέλλη, CEO της Alassia NewShips Management Inc.
Ποιες ικανότητες πρέπει να διαθέτει ένας σύγχρονος manager μιας ναυτιλιακής εταιρείας ώστε να προσαρμοστεί στα χαρακτηριστικά και στις ανάγκες της νέας γενιάς;
Πιστεύω ότι μία από τις ικανότητες που πρέπει να διαθέτει ένας manager είναι να μπορεί να συναντηθεί στου δρόμου τα μισά με τα μέλη της ομάδας του/της, τα οποία μπορεί να διαθέτουν διαφορετικό background. Η νεότερη γενιά έχει γαλουχηθεί με την εξοικείωση με την τεχνολογία και έχει συνηθίσει να συμβαίνουν όλα πολύ γρήγορα, δίνοντας έμφαση στις κοινωνικές δεξιότητες. Από την άλλη, η προηγούμενη γενιά (που σήμερα βρίσκεται σε διευθυντικές θέσεις) ανατράφηκε με περισσότερη υπομονή, εστίασε στη σκληρή δουλειά και στα hard skills και έδωσε χρόνο στα πράγματα να εξελιχθούν, αντί να απαιτούν την άμεση πρόοδο. Ο ρόλος των ηγετών αυτής της προηγούμενης γενιάς είναι να είναι σε θέση να συναντήσουν τη νεότερη γενιά στα μισά του δρόμου, επενδύοντας στην κατανόηση και στην προσαρμογή στον τρόπο με τον οποίο η νεότερη γενιά βλέπει τα πράγματα. Η διαδικασία αυτή είναι πολύτιμη καθώς περνά ο χρόνος, δεδομένου ότι οι νεότεροι άνθρωποι θα αρχίσουν να αποτελούν τη μερίδα του λέοντος του εργατικού δυναμικού.
Ποια soft skills αναζητάτε στους νέους που επιθυμούν να εργαστούν στην εταιρεία σας;
Πιστεύω ότι η πιο σημαντική δεξιότητα είναι η στάση/προσέγγιση (attitude). Το attitude είναι μια επιλογή: δεν μπορούμε να ελέγξουμε την πραγματικότητα ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις/εργασίες και με «δύσκολους» ανθρώπους, αλλά το πώς θα ανταποκριθούμε σε αυτές τις καταστάσεις/πρόσωπα είναι δική μας επιλογή. Αν επιλέξουμε να βλέπουμε τα πράγματα με θετικό μάτι και προσφέρουμε τη βοήθειά μας στους συναδέλφους μας χωρίς να περιμένουμε τίποτα σε αντάλλαγμα, δηλαδή αν υιοθετήσουμε ένα ομαδικό πνεύμα, μακροπρόθεσμα αυτή η θετική στάση και το ομαδικό πνεύμα θα αναγνωριστούν και θα ανταμειφθούν.
Ποιος τύπος manager θεωρείτε ότι μπορεί να εμπνεύσει καλύτερα τη νέα γενιά, ένας αυστηρός ή ένας λιγότερο αυστηρός manager;
Νομίζω ότι ο ρόλος ενός manager δεν είναι να είναι ήπιος ή αυστηρός, αλλά αντίθετα να είναι ευέλικτος και να αντιδρά διαφορετικά, ανάλογα με την κατάσταση/το άτομο.
Είναι το e-learning από μόνο του αρκετό προκειμένου οι νέοι να αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια για το μέλλον;
Tο e-learning είναι βέβαια ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τη διεύρυνση των γνώσεων και των δεξιοτήτων, αλλά κατά την άποψή μου είναι λιγότερο αποτελεσματικό από τη δύναμη της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης.
Διαφαίνεται ότι όσοι νέοι διαθέτουν τεχνικό/τεχνολογικό background έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναλάβουν θέσεις ευθύνης στη ναυτιλία. Ποια η δική σας άποψη;
Αναμφίβολα, οι τεχνικές δεξιότητες είναι υψίστης σημασίας στον κλάδο μας, αλλά δεν είμαι βέβαιος ότι είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε μια διοικητική θέση. Ίσως είναι περισσότερο μια επικρατούσα αντίληψη παρά πραγματικό γεγονός ότι περισσότεροι τεχνικοί διευθυντές γίνονται διευθύνοντες σύμβουλοι ή ίσως είναι τυχαίο. Για παράδειγμα, ιστορικά, οι λογιστές γίνονται διευθύνοντες σύμβουλοι σε μεγάλες εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι μηχανικοί στη Γαλλία, ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται η εταιρεία.
Με ποιους τρόπους και ποια μέσα μπορείτε να διατηρήσετε στο εργατικό δυναμικό της εταιρείας σας τα νέα ταλέντα;
Κατά την άποψή μου, ένας αποτελεσματικός τρόπος είναι μέσω της συμπερίληψης, δηλαδή διασφαλίζοντας ότι όλα τα μέλη της ομάδας αισθάνονται ότι έχουν λόγο στην κατεύθυνση της επιχείρησης και ότι (πάντα σε αναλογία με τη θέση τους εντός του οργανισμού) τους δίνεται η ευκαιρία να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο εκτέλεσης των καθημερινών τους καθηκόντων.
Οι παραπάνω απόψεις διατυπώθηκαν στο συνέδριο που διοργάνωσε η Isalos.net με τίτλο «Empowering Generation Z: Blue Economy and Ocean-related careers». Μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό Δελτίο Τύπου εδώ.
Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιουνίου 2024 των Ναυτικών Χρονικών.
Μπορείτε να αποκτήσετε το Τεύχος Ιουνίου πατώντας εδώ.