ΕΕ: Αναγνώριση των ναυτικών ως εργαζομένων πρώτης γραμμής

0

Σε ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της διαχείρισης των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο κατέληξαν σε συμφωνία για την επικαιροποίηση του κώδικα συνόρων του χώρου Σένγκεν.

Η επικαιροποίηση αυτή έχει σχεδιαστεί με στόχο να ενισχύσει τον συντονισμό εντός της ΕΕ και να εξοπλίσει τα κράτη-μέλη με καλύτερα εργαλεία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων τόσο στα εξωτερικά όσο και στα εσωτερικά σύνορα, ιδίως κατά τη διάρκεια μελλοντικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας.

Ορόσημο της συμφωνίας αποτελεί η αναγνώριση των ναυτικών ως εργαζομένων πρώτης γραμμής (key workers). Η BIMCO χαιρετίζει αυτή την εξέλιξη, καθώς «έχει υποστηρίξει ευρέως την ανάγκη να χορηγούνται στους ναυτικούς διεθνώς αναγνωρισμένα προνόμια μέσω σύμβασης, ώστε να διευκολύνεται η απρόσκοπτη μετακίνηση μεταξύ της πατρίδας τους και του πλοίου τους».

Κατά συνέπεια, η κίνηση αυτή της ΕΕ διασφαλίζει ότι οι ναυτικοί περιλαμβάνονται στον κατάλογο των εξαιρέσεων από τους περιορισμούς εισόδου στην ΕΕ σε περίπτωση έκτακτων περιστατικών υγείας μεγάλης κλίμακας.

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά