Φιλόδοξο ιαπωνικό σχέδιο για την ανάπτυξη ηλεκτρικού πλοίου

0

Της Θεανούς Κρασσά

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας έχει υιοθετήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την ανάπτυξη και την κατασκευή ενός ηλεκτρικού πλοίου εμπορευματοκιβωτίων δεύτερης γενιάς, με χωρητικότητα 200 TEUs, το μεγαλύτερο στην Ιαπωνία. Το πλοίο αναπτύσσεται υπό την αιγίδα του προγράμματος «Regional Co-Creation and Cross-Sectoral Carbon Neutral Technology Development and Demonstration», με στόχο την αντιμετώπιση των τριών κύριων προκλήσεων της ναυτιλίας: απανθρακοποίηση, έλλειψη ναυτικών και ασφαλής λειτουργία.

Η Imoto Shoun και η Marindows έχουν αναλάβει την κατασκευή του πλοίου, το οποίο θα τροφοδοτείται από μπαταρίες φορτισμένες με ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Οι μπαταρίες αυτές είναι σχεδιασμένες για να αντικαθίστανται εύκολα στα λιμάνια, προσφέροντας μηδενικές εκπομπές CO₂ σε όλο τον κύκλο ζωής του καυσίμου. Η υιοθέτηση εύκολα αντικαταστάσιμων μπαταριών αντικατοπτρίζει τρεις κρίσιμες αρχές στην κατασκευή πλοίων επόμενης γενιάς: τυποποίηση, εύκολη αντικατάσταση και μαζική παραγωγή των εξαρτημάτων του πλοίου. Αυτοί οι παράγοντες ενισχύουν την οικονομία κλίμακας, μειώνοντας το κόστος παραγωγής και λειτουργίας του πλοίου, ενώ ταυτόχρονα ενδυναμώνουν την αποδοτικότητα και τη βιωσιμότητα.

Το πλοίο, με μήκος 81 μ., πλάτος 13,5 μ. και ταχύτητα 12,5 κόμβους, είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει δοκιμαστικές λειτουργίες στη διαδρομή από το λιμάνι Kobe στο λιμάνι Hiroshima. Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται τον Μάρτιο του 2027, υποσχόμενο να προσφέρει ένα βιώσιμο μοντέλο για τη μελλοντική ναυτιλία.

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύθηκε στο Τεύχος Ιουνίου 2024 των Ναυτικών Χρονικών.

Μπορείτε να αποκτήσετε το Τεύχος Ιουνίου πατώντας εδώ.